28 Ağustos 2009 Cuma

[Dostluk Girdabi] - ÇOCUKLARDA VE BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU RAHATSIZLIKLARI

 

ÇOCUK VE BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
 
SİZİN EN BÜYÜK YARDIMCINIZIN DOKTORUNUZ OLDUĞUNU ASLA UNUTMAYIN
Haldun Keskin

KRUP:
Havlar tarzda öksürük ve solunum zorluğu belirtilerine sebep olan birkaç hastalığın Genel adıdır. Bu hastalıklar içinde en sık görülenleri Epiplottis ve Pseudokrup’tur.
Epiplottis;
Ses tellerinin bulunduğu bölgenin özellikle "Haemophylus İnfluenza" adlı bakterinin etkisi ile intihaplanması ve şişmesi sonucu oluşur.
Belirtileri;
Yüksek ateş, yutma güçlüğü dolayısıyla ağızdan tükrük gelmesi, boyunda şişme ile belli olur.
Tedavisi;
Belirtileri görülür görülmez hasta derhal hastaneye götürülmelidir. Antibiyotik tedavisi gereklidir. Tedavi edilmediği taktirde solunum yolları şişme nedeniyle tıkanır ve ölüme sebebiyet verebilir. Oksijen verilerek solunumun desteklenmesi gerekebilir.
Pseudokrupp:
Bakteriyel epiplottisten farklı olarak, virüslerin neden olduğu ve daha hafif seyreden bir hastalıktır.
Belirtileri;
Hafif ateş, ses kısıklığı, havlar tarzda öksürük ve solunum güçlüğü ile ortaya çıkar. Bu şikayetler çocuk hastalarda genellikle akşam veya sabah saatlerinde ortaya çıkar ve çocuğun genel durumu iyidir.yutma güçlüğü ve boyun şişliğiyoktur.
Tedavisi;
Hastalığın hafif seyrettiği durumlarda  çocuğun soğuk ve temiz hava dışarıda dolaştırılması yeterli olacaktır. Solunum zorluğunun artması durumunda çocuğun hastanede gözetim altında tutulması ve ilaç tedavisi gerekebilir.

BRONŞİOLİT
Virüslerin sebep olduğu, akciğer içindeki küçük hava yollarının intihabi durumudur. İlk 1 yaş içindeki süt çocuklarında görülür.
Belirtileri;
Hastalık, burun akıntısı, öksürük, hafif ateş ve soğuk algınlığı bulğuları ile başlar. Hastalığın ileri safhalarınında çocukta solunum zorluğu, göğüs kafesinde çekilme, burun kanatlarının açılıp, kapanma, karında şişme ve morarma görülür.
Tedavisi;
Solunum zorluğu durumunda çocuğun hastanede monitörle izlenmesi hatta suni solunum aletine bağlanması gerekebilir.
Hastalığın seyri daha hafifse, çocuk hastalığı bulaştırma riski nedeniyle mümkün olduğunca diğer çocuklardan ayrı tutulmalıdır. Bol sıvı verilmelidir. İnhalasyon aletiyle verilen su buharı fayda sağlayabilir.

BRONŞİT:
Çocuklarda özellikle sonbahar – kış aylarında sık görülen bu hastalık çoğunlukla virüsler sebebiyle meydana gelir. Akciğer içi solunum yollarının (bronşlar) intihabıdır.
Belirtileri;
Soğuk alğınlığı öksürük şikayetleri ile başlar. Buna bazen, karın ağrısı ve kusma da eklenir. Hırıltılı ve zorlu soluma olabilir. Bronşit hastalığına solunum yollarının daralması da eklenmişse, özellikle soluk verirken güçlük, solunum sayısının artışı ve göğüs kafesinde çekilmelerde gözlenir.
Tedavisi;
Hastalık birkaç gün sürüp, kendiliğinden sona erer. Bazen kuru ve inatçı  bir öksürük 1 ile 3 hafta arası sürer. Hastalığın üstüne zatüre eklenmedikçe, antibiyotik tedavisine başlanması gerekli değildir.Hastanın bol sıvı alması gerekir. Balgam söktürücü öksürük ilaçlarıda faydalı olabilir.

ZATÜRE (akciğer İltihabı – Pnömoni)
Virüs, bakteri, tüberküloz ve mantar gibi mikroorganizmaların akciğere yerleşmesiyle akciğer intihaplanması ortaya çıkar. Bronşitden zatüreye geçiş de söz konusu olabilir.
Belirtileri;
Ateş, genellikle kuru nadiren ileri dönemde balgamlı olabilen öksürük, halsizlik, hastalık ilerlemişse bazen solunum güçlüğü, morarma ve karın ağrısı hastalığın belirtileri arasında  sayılabilir.
Tedavisi;
Yukarıdaki belirtiler görüldüğü tatirde çocuk hemen doktor tarafından görülmelidir. Akciğerde normal olmayan sesler duyuluyorsa, akciğer filmi çekilmeli kan muayinesi yapılmalıdır. Ancak bu tür kontrollerden sonra zatürenin viral yada bakteriyal olup, olmadığı söyleyebilmek mümkündür. Eğer hastalık bakteriyal ise, an az 7 – 10 gün arası antibiyotik tedavisi uygulamak gerekir.
Akciğerdeki iltihap yaygınsa, akciğerler vücudumuz için gerekli olan oksijeni kana yeterli düzeyde veremezler. Solunum yetersizliği ile ilgili ortaya ciddi bir tablo çıkabilir. Zatüre tedavi edilmezse, akciğerde abse, mirobun tüm vücuda yayılması ve akciğerde su toplanması ile sonuçlanabilir.

ASTIM
Astım tekrarlayan nefes darlığı, öksürük, balgam çıkartma ve hırıltı ve solunum ile belli olan alerjik, psikolojik, hormonal, mikrobik ve viral infeksiyonların oluşumunda rol oynadığı ömür boyu süren bir hastalıktır.
Astım krizinde solunum yolları kasılma sonucu daralır ve artan salgıları, solunum yollarındaki bu daralmanın daha da ağırlaşmasına sebep olur. Hava kirliliğinin çok olduğu yerlerde astım vakalarına daha sık rastlanır. Astıma ailesel bir eğilim vardır, ailesinde saman nezlesi, astım, alerjik cilt döküntüsü olan çocuklarda daha sık görülür. Çocukluk çağlarındaki astımın çok ağır olmaması durumunda, çocuğun büyümesi ile birlikte ortadan kalkma ihtimali vardır. Ancak hangi çocukta astımın devam edeceğini, hangi çocukta biteceğini söylemek mümkün değildir.
Belirtileri;
Belirtiler kişiden kişiye değişir. Çenede, boyunda ve göğüste kaşıntı ve öksürük ile hastalık başlayabilir. Öksürük, solunum güçlüğü, küçük çocuklarda karın ağrısı, soluk vermenin güçleşmesi, huzursuzluk ve morarma hastalığın olası belirtileridir.
Astım nöbetlerinin sık ve çok uzun süre tekrarlanması ile göğüs şekli bozuklukları ve gelişme geriliği görülebilir.
Tedavisi;
Kriz esnasında çocuk mutlaka doktora götürülmelidir. Hastalığın ciddiyetine ve muayene bulgularına göre, kan sayımı yapılmalı, akciğer filmi çekilmeli, kanda oksijen ve diğer kan gazlarınada bakılmalıdır. İnhalasyon ( buhar tedavisi ) ile ve astım ilaçlarının verilmesiyle tedavi başlayabilir. Astım krizleri halinde seyreden süreğen bir hastalık olduğundan hastalığın kesin tanısının konulması önemlidir. Astım benzeri belirtilere neden olan diğer hastalıklarda ( örneğin yabancı bir cismin solunum yollarına kaçması, kistik fibroz ) tedavi yaklaşımı tamamen farklı olacağından ayrı tanı mutlaka düşünülmelidir.


Saygılarımızla

Gülümser & Haldun Keskin

www.keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM EN DOGAL ALISVERIS SITESI

Bilinçli tüketici ucuz değil kaliteli ürünü tercih eder.

 

 

 

BİLGİ VE SİPARISLERINIZ ICIN YAZIŞMA ADRESİMİZ

keskinlergenpa@gmail.com

 

Merkez Çarşı. 50. Sokak. No 6 AKHİSAR

Akhisar Vd. 548 000 42 27

0 236 412 61 62


--
UYARI: Bu mesaj ve ekleri mesajda gonderildigi belirtilen kisi/kisilere ozeldir ve gizlidir.Dogru aliciya ulasmamis olmasi halinde, bu mesajin baska bir aliciya yonlendirilmesi, kopyalanmasi veya kullanilmasi yasaktir. Bu e-posta mesaji, hic bir sekilde, herhangi bir amac icin cogaltilamaz, yayinlanamaz ve para karsiligi satilamaz. Sirketimiz mesajin ve bilgilerinin size degisiklige ugrayarak veya gec ulasmasindan, butunlugunun ve gizliliginin korunamamasindan, virus icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.


__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Recent Activity
Visit Your Group
Need traffic?

Drive customers

With search ads

on Yahoo!

Y! Messenger

Group get-together

Host a free online

conference on IM.

Celebrity Parents

Spotlight on Kids

Hollywood families

share stories

.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder