11 Aralık 2009 Cuma

[Dostluk Girdabi] - FIRINDA BALIK ZAMANI

 

 Dünyada kişi başı ortalama 16 kilo balık tüketirken biz yılda sadece 8.6 kilo balık tüketiyoruz. Bu miktar protein ihtiyacımızın karşılanmasında sadece yüzde 3'lük paya sahip oluyor. Üç tarafı denizle çevrili olduğu halde Dünya Gıda Örgütü (FAO) kayıtlarında Türkiye halkı çok az veya hiç balık tüketmeyen ülkeler arasında sayılıyor.

 

Halbuki balık yemek için çok nedenimiz var.

 

  • Balık, protein açısından son derece zengindir. 100 gr yağlı balık yaklaşık 20 gr, yağsız balık 10 gr protein içeriyor. Vücudumuz, içerdiği iyi kaliteli proteinin %93’ünden faydalanıyor. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde daha düşüktür.
  • Balıkların yağında doymamış yağ asitleri diğer hayvan yağlarından daha fazla bulunuyor.
  • Kılçıkları ile birlikte yenildiğinde iyi bir kalsiyum kaynağı oluyor.
  • Ayrıca A, B1, B2 ve D vitaminleri ile fosfor, çinko, iyot mineralleri bakımından da zengin kaynakların başında geliyor.
  • Orta yağlı 100 gr balık 149 kalori içeriyor.
  • Balık yağında bulunan n–3 yağ asitlerinin sağlık üzerine önemli etkileri biliniyor. Kırmızı et yerine balığı daha sık tüketen toplumlarda koroner kalp hastalığı daha az görülüyor.
  • Haftada 2 – 3 kez yaklaşık 200 gr balık yemek n–3 yağ asitlerinin dengesi için yeterli oluyor.

Eylül ayında açılan yeni balık sezonunda, çocukların beyin gelişimleri açısından ve yetişkinlikte kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için her yaşta ve durumda balığın tüm çeşitlerinden yararlanarak, sağlıklı, uygun pişirme yöntemleriyle pişirmeli, C vitamininden zengin salatalarla tüketilmelidir.

Aşağıda tarifi istediğiniz balık çeşidi ile deneyebilirsiniz.

 

FIRINDA BALIK

( 4 Porsiyon )

 

İÇİNDEKİLER

 

Lüfer                4 adet 1200 gr.,

Soğan              3 0rta boy,

Havuç              1 orta boy,

Domates          3 küçük boy

Limon              1 orta boy,

Zeytinyağı        ¼ su bardağı,

Tuz                  2 tatlı kaşığı,

Karabiber, kekik

 

YAPILIŞI

  • Sebzeleri yıkayıp soyduktan sonra yarım santim kalınlıkta halka şeklinde doğrayın.  
  • Tepsiyi 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile yağladıktan sonra soğanın yarısını tepsiye koyun. Üzerine domates ve havuçları yerleştirin kalan soğanı da üzerlerine ekleyin.
  • Temizlenmiş balıkları sebzelerin üzerine yerleştirerek zeytinyağını gezdirin. Karabiber ve kekiği ekleyin. 
  • En üste dilimlenmiş limonları dizin.
  • Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında 40 dakika pişirin.
ZEYTİN SÜTÜ İÇİN SİTEMİZİ MUTLAKA ZİYARET EDİN. HER ZAMAN BULUNMAYAN ZEYTİN SÜTÜ ÖZELLİKLE KALP/DAMAR, KANSER HASTALARI VE KADINLAR İÇİN ÖNEMLİDİR

     

    Diyetisyen Selma Önelge Gür

    Diyetistanbul-0212 347 89 30         


    Saygılarımızla

    Gülümser & Haldun Keskin

    G.D.O. SUZ ÜRÜNLER www.keskinlergenpa.com da PESIN FIYATINA  BONUS VE WORLD KARTA  3 TAKSIT

    ==================================================================

    keskinlergenpa.com

    TURKIYE'NIN EVE TESLIM SAGLIKLI DOGAL ALISVERIS SITESI

    SİTEMİZE  Üye Olun Avantajlarımızdan,Süprizlerimizden Faydalanın.

     

    BİLGİ VE SİPARISLERINIZ ICIN YAZIŞMA ADRESİMİZ

    keskinlergenpa@gmail.com

    Merkez Çarşı. 50. Sokak. No 6 AKHİSAR

    Akhisar Vd. 548 000 42 27

    0 236 412 61 62

    KESKINLER GENPA ÇAGRI MERKEZI

    0 532 265 89 00

    ===========================================================================

    HALDUN KESKIN SOGUK SIKIM SIZMA ZEYTINYAGI ve SABUNLARI
    "GDO'suz Sızma Zeytinyağı sağlık ve güzellik katar."

    Türkiye'nin Zeytinyağcısıyız  

    "... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için  bir gelenektir..."


    __._,_.___
    * Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
    http://forum.dostlukgirdabi.com/
    * Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
    http://ekart.dostlukgirdabi.com/
    * ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

    KURALLARIMIZ
    1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
    2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
    3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
    4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
    5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
    6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

    Tesekkurler,
    Dostluk Girdabi
    http://www.DostlukGirdabi.com
    .

    __,_._,___

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder