Besinlerin Saklama, Hazırlama, Pişirme Koşulları Nasıl Olmalıdır?
Aldığınız yiyecek ve içecekleri eğer doğru şekilde depolar, hazırlar ve pişirirseniz besin değerini koruyarak sağlıklı beslenmiş olursunuz.
Ülkemizde ve dünyada ölümlerin birinci nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Kalp ve damar hastalıklarının en önemli nedenlerinden olan beslenme faktörü, yiyeceklerin pişirme yöntemleri ile doğrudan ilintilidir. Özellikle kızartılarak ve kavrularak yapılmış yemeklerde oluşan bazı zararlı maddeler kalp damar sağlığı başta olmak üzere sağlığa zarar verebilir.
Yine vitamin, mineral ve diğer besin öğelerinin hazırlama ve pişirme esnasında kayba uğraması yeterli ve dengeli beslenememe ile sonuçlanır. Bunun sonunda da yine önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelebiliriz.
Tüm yiyecek gruplarını ayrı ayrı irdeleyerek en doğru saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerini irdeleyelim.
Yiyecek | Depolama Şekli ve Süresi | Hazırlık | Pişirme Önerisi |
Dana Eti
| Buzdolabında 3-4 gün Buzlukta 7-10 gün Derin dondurucuda 3-4 ay | Dondurulmuş et, bir gece önceden buzdolabının alt bölmesine alınmalı, çözdürdükten sonra tekrar dondurulmamalı | Kendi suyunda, Haşlama, Fırında, Izgara, Sebzeler ile beraber kendi suyunda
|
Tavuk | Buzdolabında 1-2 gün Buzlukta 3-5 gün Derin dondurucuda 1-3 ay | Dondurulmuş tavuk, bir gece önceden buzdolabının alt bölmesine alınmalı, çözdürdükten sonra tekrar dondurulmamalı | Kendi suyunda, Haşlama, Fırında, Izgara, Sebzeler ile beraber kendi suyunda
|
Balık | Buzdolabında 1 gün Buzlukta 1-3 gün Derin dondurucuda 1 ay | Pişirilmeden 1 saat önceden buzdolabının alt bölmesine alınmalı, çözdürdükten sonra tekrar dondurulmamalı | Fırında, ızgarada, yağsız tavada, dumanlanma noktası düşük olan yağlar ve riviera zeytin yağında kızartma şeklinde, buğulama tekniği ile |
Hindi Eti | Buzdolabında 2 gün Buzlukta 7-10 gün Derin dondurucuda 2-3 ay | Dondurulmuş hindi, bir gece önceden buzdolabının alt bölmesine alınmalı, çözdürdükten sonra tekrar dondurulmamalı | Kendi suyunda, Haşlama, Fırında, Izgara, Sebzeler ile beraber kendi suyunda
|
Kuru baklagiller | Işık ve hava almayan ambalajda, oda ısısında, tercihen kilerde | Bir gece önceden ılık su ile ıslatılmalı, ıslatma suyu dökülerek haşlanmalı, haşlama suyu dökülmemeli | Düdüklü tencere, çelik tencere yada fırın tekniği ile |
Sebzeler | Taze sebzeler; Buzdolabında 2-7 gün Buzlukta 7-10 gün Derin dondurucuda 3-6 ay
Kuru sebzeler; Isı, ışık almayan oda ısısında bez keselerde 1 yıl | Taze sebzeler yıkandıktan sonra ayıklanmalı, soyulmalı ve fazla bekletilmeden pişirilmelidir. Tuzlu suda ovma, sirkeye yatırma gibi yöntemler C vitamini kayıplarını artırmaktadır. Dondurulmuş sebzeler dondurucudan çıkarıldığı anda pişirmeye geçilmeli, çözdürülmemelidir. | Kendi suyunda pişirme, fırında, haşlama ve dumanlanma noktası düşük olan yağlar ve riviera zeytin yağında kızartma şeklinde
|
Süt | UHT süt kutu açılmadan oda ısısında son kullanma tarihine kadar saklanır. Pastörize sütler ise buzdolabında 2 gün . | Tatlı, krema, yemek soslarında ya da içmeden önce kullanılacağı sırada buzdolabından çıkarılmalı | Kullanılacağı yer göre değişebilir, uzun süre kaynatma besin değerinde kayıplara neden olur. UHT ve Pastörize süt içilecekse kaynatılmamalı |
Meyveler | Buzdolabında 2-7 gün Buzlukta 7-10 gün Derin dondurucuda 3-6 ay Kurutulmuş meyve 1 yıl | Tüketileceği zaman yıkanmalı ve kesilmelidir. | Komposto ve tatlı yapımında kullanılan meyveler hazırlık aşamasından sonra bekletilmeden pişirilmeli. |
Tahıllar | Hasattan sonra kuru, hava, ışık almayan ambalajında 1 yıl, buzdolabında 2 yıl | Pirinç pişirilmeden yıkanmalıdır. Tüm tahıllar pişmeden önce ayıklanmalıdır. Taş vb yabancı maddelerden arındırılmalıdır. | Düdüklü tencerede, suyla haşlama, su çektirme gibi yöntemlerle pişirilir. Haşlama suları dökülmemelidir.
|
Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin
G.D.O. SUZ ÜRÜNLER www.keskinlergenpa.
============
TURKIYE'NIN EVE TESLIM SAGLIKLI DOGAL ALISVERIS SITESI
SİTEMİZE Üye Olun Avantajlarımızdan,
============
HALDUN KESKIN SOGUK SIKIM SIZMA ZEYTINYAGI ve SABUNLARI
"GDO'suz Sızma Zeytinyağı sağlık ve güzellik katar."
Türkiye'nin Zeytinyağcısıyız
"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir..
--
Bize göre dünyanın en güzel sızma zeytinyağını kullanmak,
Hiç bir kimyasal madde kullanılmadan, salatalarda kullanılan Sızma Zeytinyağından uretılen sabunlarımızı denemek,
Kendi üretimimiz doğal gıdaları tatmak,
Üyelerimize düzenlediğimiz kampanyalardan öncelikle faydalanmayı arzu ederseniz,
www.keskinlergenpa.
Önce siz duyun
Türkiye'nin Zeytinyağcısıyız
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder