Çölyak hastalığı ve özel beslenme gereksinimleri
Çölyak hastaları içinde gluten içermeyen her türlü besini tüketebilirler. Örneğin et yiyebilirler fakat içine ekmek içi konulmuş köfte yiyemezler, mercimek yiyebilirler fakat un katkısı ile yapılmış mercimek çorbası içemezler. Meyve ve sebze yiyebilirler, ancak bulgur, un vb glutenli bir tahıl eklenmiş sebze yemeklerini ve dolmaları yiyemezler.
En çok karşılaştıkları sorun ise unlu mamullerin tüketimindedir, bildiğimiz pastane ürünlerinin hepsinde un bulunduğundan çölyak hastaları kendi ürünlerini kendileri üretme yoluna gitmektedirler.
Dışarıda yemek yiyecekleri zaman genellikle büyük sorun yaşamaktadırlar, her besinin içinde ne var? Diye sorgulamak durumundadırlar.
Günlük yaşamlarında nasıl bir beslenme planı yapılmalı?
Çölyak hastalarının, günlük yaşamlarında temel olan üç ana öğün ve üç ara öğünü tüketmeleri gerekiyor. Özellikle sabah kahvaltısını ve diğer ana öğünlerini atlamamaları gereklidir.Gluten içeren besinler dışında her şeyi yiyebildikleri unutulmamalıdı
Bir öğünde dört temel besin grubuna da yer vermeleri sağlıklı beslenmeleri açısından önemlidir. Sebze veya meyve, et grubu, süt veya yoğurt ve glutensiz tahıllar bir öğünde dengelenmelidir.Ö
Siz hiç ekmeksiz bir hayat düşündünüz mü?
Kendinize devamlı mısır, soya, pirinç unu veya özel un karışımlarından ekmek yapmak zorunda kalsanız veya normal ekmeğe nazaran zor bulunan ve daha pahalı olan bir ekmeği satın almak zorunda olsaydınız ve ekmeğinizin 1 gün gibi kısa bir süre içinde bayatladığını gözleseydiniz ne hissederdiniz?
Ülkemizde bu hastalığın pek bilinmeyişi, gıda üretiminin ve etiketleme zorunlulukları
Glutensiz gıda üretim sistemlerinin pahalı oluşu, bu tür besinlerin çok kısa sürede bayatlaması nedeniyle yatırımcıların bu alana pek yaklaşmayışı zorlukların diğer bir yönüdür.
Her besinde gluten olabileceği varsayımıyla yola çıkan çölyaklılar, bir çok gıda üreticisi ile temasa geçerek yiyebilecekleri ürün sayısını artırmayı amaçlıyorlar.
Çölyak hastalarının ihtiyacı olan enerji yüksektir.
Çölyak hastalarının enerji gereksinmesi hesaplanırken, yaş, boy, cinsiyet ve aktivite durumuna göre ihtiyaç hesaplanır, buna %20 lik ek yapılır. Çünkü çölyak hastalarında enerji gereksinimi artmaktadır. Bu açığı kapatamadığımız takdirde, kilo kaybı, kaslarda zayıflık, hastalıklara yatkınlığın artması, kemik yoğunluğunda azalma gibi sorunlar ortaya çıkar.
Çölyak Hastaları İçin Beslenme Önerileri
1- Paniklemeyin, bu hastalık diyeti bozmadıkça size zarar vermez.
2- Gluten içeren besinler, buğday, arpa, çavdar, yulaf içeren besinlerdir. Bu besinlerden uzak durmalısınız.
3- Gluten içermeyen besinlerin çok lezzetli ve çeşitli olduğunu unutmayın.
4- Etiket okumayı öğrenin, yediğiniz çikolatada veya hazır aldığınız kremalı pirinç çorbasında gluten olabilir. Bunu en iyi etiket okuyarak anlayabilirsiniz.
5- Etikette yazan nişasta, malt, buğday unu, un, yulaf ezmesi, kepek vb o üründe gluten olduğunu gösterir.
6- Tüketebileceğimiz tahıl ürünleri, pirinç, mısır, kuru baklagillerdir bu ürünlerle kendinize doyurucu besinler yapabilirsiniz.
7- Gittiğiniz her restoranda, seçtiğiniz besinde neler kullanıyor tek tek aşçıdan öğrenin.
8- Bir yakınınıza yemeğe giderken, bir gün önceden arayıp hazırladığı besinler hakkında bilgi edinin ve durumunuz hakkında bilgi verin, ekmeğinizi yanınızda götürün.
Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin
G.D.O. SUZ ÜRÜNLER www.keskinlergenpa.
============
TURKIYE'NIN EVE TESLIM SAGLIKLI DOGAL ALISVERIS SITESI
SİTEMİZE Üye Olun Avantajlarımızdan,
BİLGİ VE SİPARISLERINIZ ICIN YAZIŞMA ADRESİMİZ
Merkez Çarşı. 50. Sokak. No 6 AKHİSAR
Akhisar Vd. 548 000 42 27
0 236 412 61 62
KESKINLER GENPA ÇAGRI MERKEZI
0 532 265 89 00
============
HALDUN KESKIN SOGUK SIKIM SIZMA ZEYTINYAGI ve SABUNLARI
"GDO'suz Sızma Zeytinyağı sağlık ve güzellik katar."
Türkiye'nin Zeytinyağcısıyız
"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir..
--
Bize göre dünyanın en güzel sızma zeytinyağını kullanmak,
Hiç bir kimyasal madde kullanılmadan, salatalarda kullanılan Sızma Zeytinyağından uretılen sabunlarımızı denemek,
Kendi üretimimiz doğal gıdaları tatmak,
Üyelerimize düzenlediğimiz kampanyalardan öncelikle faydalanmayı arzu ederseniz,
www.keskinlergenpa.
Önce siz duyun
Türkiye'nin Zeytinyağcısıyız
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder