| ||
Medeni dünyanın ilgisini çok az şey zeytin ve zeytinyağı kadar çekebilmiştir. Geçmişi günümüzden 10 bin yıl öncesine dayanan zeytin, birçok efsanenin de kaynağı olmuştur. Yunanlı sporculardan, azizlere ve ilk hekimlere kadar eski tarihin tanrı ve tanrıçaları tarafından kutsal sayıldı. Dallarını, ağacını ve meyvesini çeşitli şekillerde kullandılar. Zeytin ağacının yaprakları zafer, akıl ve barış simgesidir. Nuh'un gemisine bir zeytin dalı ile geri dönen güvercin, büyük sel felaketinin sona erdiğine dair bir işaret sayılmıştır. Bir çok yerde vaftiz törenlerinden yağ lambalarına, geleneksel ve kutsal mekanlardan, Akdeniz'de görkemli dinsel ayinlere kadar önemli bir yer tutmuştur. Gerek mitoloji ve gerekse günlük yaşamdaki yeri bakımından Akdeniz kadar hiç bir coğrafyada zeytinin tarihi izlerini bu kadar takip edebilmek mümkün değildir. Örneğin, Yunanistan'da zeytinin tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Athena; akıl ve sanat tanrıçası, denizler tanrısı Poseidon ile rekabet etmektedir. Her biri insanlığa en değerli armağanı vermekle görevlendirilmiş |
| ||
Botanikçi Pelletier, yabani zeytin ağacının anayurdunun, delicelerin (yabani zeytin ağacı) sık ormanlıklar oluşturduğu Anadolu olduğunu söyler. Meslektaşı De Candolle ise, zeytinin Küçükasya'dan kaynaklandığı ve Suriye'den Yunanistan'a Anadolu üzerinden yayıldığı görüşündedir. Zeytinin anayurdunun neresi olabileceğine dair tartışmalar sürüyor. Ancak daha önemlisi, zeytinin önem kazandığı, belli bir ekonomik aktiviteye dönüştüğü bölgenin neresi olduğu... Ünlü zeytincilik uzmanları Loussert ve Brousse, L'Olivier (Zeytin Ağacı) adlı yapıtlarında "Zeytinciliğin genişlemesi Doğu'dan Batı'ya doğru oldu ve buradan tüm Akdeniz Havzası'na yayıldı" görüşünü savunuyorlar. Dünya Zeytin Ansiklopedisi'nin editörlerinden tarihçi José M. Blásquez'e göre de "Zeytin yetiştiriciliğ |
| ||
Akdenizli olmayanlar için zeytinyağı, yakın zamana dek, uzak ülkelerin büyüsünü taşıyordu; ya kendine özgü yöresel yemeklerde kullanılır ya da marketlerin özel yiyecekler bölümündeki raflarda kumkuvatlarla safran arasında kaybolur giderdi. İnsanlar zeytinyağıyla genellikle restoranlarda tanışırdı. Çoğu zaman kalitesiz, bazen de hayvansal yağlardan gliserine dek çeşitli katkı maddeleriyle saflığı bozulmuş bu yağlar yüzünden de haksız yere ağır bir besin olarak tanınmıştı. Ama 1970'lerde yayımlanan bir araştırma sayesinde zeytinyağı itibar kazanmaya başladı. Araştırma, Batılılar arasında kalp hastalığına en az yakalananları 80'lerin sonunda, batı ülkelerinin zeytinyağı tüketiminde eşi görülmemiş bir patlama yaşandı. Bu durum bir dizi olumlu gelişmenin aynı zamana denk gelmesinden kaynaklanıyordu: Tüketiciler artık bilinçli beslenmeyle çok daha ilgili, katkı maddesi içermeyen doğal ürünleri tercih etmeye çok daha hevesliydiler; iyi kalitede ürünlere yüksek bedeller ödemeye de hazırdılar. İnsanlar egzotik mantarlardan Sumatra kahvesine dek pek çok ithal yiyeceğin albenisini keşfettikçe, zeytinyağı da bundan payına düşeni almaya başladı. |
G.D.O. ÜRÜN | ||
Çocukların beyin gelişimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Başta E vitamini olmak üzere A, D, K vitaminleri içerir. Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organların yaşlanmasını geciktirmede etkilidir. Cildi besler, saçları korur. İçerdiği linoleik asit sayesinde anne sütünden kesilmiş bebeklere (4 -5 aydan sonra bir kaç damla) yağsız inek sütüne karıştırılarak verilir. Bebekler için doğal besin işlevi görür. Zeytinyağının en önemli özelliklerinden biri de kalp ve damar hastalıkları üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttığı gözlenmiştir. Bir çorba kasığı zeytinyağı 14 gr, 120 kalori içerir. Zayıflama diyetlerinde zeytinyağını öğünlerden çıkartmak son derece sakıncalıdır. 1950'li yıllarda değişik yaş guruplarında 7 ülkede, 3 kıtada toplam 12 bin olay incelenmiştir. Akdeniz beslenme modelini bu kadar cazip kılan ve uzmanlar tarafından tavsiye edilmesini sağlayan da yine zeytinyağıdır. Çünkü Akdeniz diyetinin %60'ı karbonhidratlardan, %30'u yağdan, %10'u ise proteinden oluşur. Yine zeytinyağı bağırsak, idrar yolları ve safra kesesi gastritinin giderilmesinde de etkin olarak kullanılabilir. |
Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin
============
TURKIYE'NIN EVE TESLIM SAGLIKLI DOGAL ALISVERIS SITESI
SİTEMİZE Üye Olun Avantajlarımızdan,
BİLGİ VE SİPARISLERINIZ ICIN YAZIŞMA ADRESİMİZ
Merkez Çarşı. 50. Sokak. No 6 AKHİSAR
Akhisar Vd. 548 000 42 27
0 236 412 61 62
KESKINLER GENPA ÇAGRI MERKEZI
0 532 265 89 00
============
HALDUN KESKIN SOGUK SIKIM SIZMA ZEYTINYAGI ve SABUNLARI
Türkiye'nin Zeytinyağcısıyız
--
Bize göre dünyanın en güzel sızma zeytinyağını kullanmak,
Hiç bir kimyasal madde kullanılmadan, salatalarda kullanılan Sızma Zeytinyağından uretılen sabunlarımızı denemek,
Kendi üretimimiz doğal gıdaları tatmak,
Üyelerimize düzenlediğimiz kampanyalardan öncelikle faydalanmayı arzu ederseniz,
"KESKİNLERGENPA" gönderili sürpriz bir hediye paketi görmek sizi sevindirecekse,
www.keskinlergenpa.
Önce siz duyun
Türkiye'nin Zeytinyağcısıyız
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder