Romatizmal hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenmenin rolü
Romatizmal hastalıkların önlenmesi
Romatoid artrit, sistemik lupus, skleroderma, psoriazis ve dermatomiyozit gibi otoimmün, kronik (müzmin) enflamatuvar hastalıklar son bir yüzyılda bir çığ gibi artmıştır. Bu hastalıkların önlenmesi ya da tedavisinde beslenme ve beslenme takviyelerinin son derece önemli rolü vardır.
Beslenme bülteninin yeni sayısında editörümüz Pof. Dr. Ahmet Aydın çağımızın vebası olarak adlandırılan kronik (müzmin) enflamatuvar hastalıkların beslenme ile olan hayati ilişkisini ortaya koyuyor.
Romatizmal hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde beslenmenin rolü
Romatoid artrit, sistemik lupus, skleroderma, psoriazis ve dermatomiyozit gibi otoimmün, kronik (müzmin) enflamatuvar hastalıklar son bir yüzyılda bir çığ gibi artmıştır. Bu hastalıkların önlenmesi ya da tedavisinde beslenme ve beslenme takviyelerinin son derece önemli rolü vardır. Beslenme bülteninin yeni sayısında editörümüz Pof. Dr. Ahmet Aydın çağımızın vebası olarak adlandırılan kronik (müzmin) enflamatuvar hastalıkların beslenme ile olan hayati ilişkisini ortaya koyuyor. Aşağıdaki tavsiyeler hepsi için geçerlidir;
Omega-3/omega-
Bu oran normalde 1:1 ile 1:4 arasında olması gerekirken mısır, ayçiçek ve pamuk yağlarının aşırı kullanılması suni yemlerle beslenen hayvanları et ve yumurtalarını yenilmesi ile 1:50’ye varan rakamlara çıkmıştır.
Diyetteki omega-6’ların aşırı artması vücuttaki iltihap maddelerini artırır. Omega-6’ların fazla olması ayrıca pıhtılaşma eğiliminizi artırır, ağrıya tahammülü azaltır ve kontrolsüz hücre üremesini artırır (kanser eğiliminin artması).
Diyetteki omega-3’ler ise iltihap giderici, pıhtılaşmayı azaltıcı, aşırı hücre üremesini azaltıcı ve ağrıyı giderci etkileri ile aşırı omega-6 alımına bağlı olumsuzlukları azaltır.
Aslında fazla miktarda olmasalar omega-6’lar da yararlıdır; fakat o kadar çok alınmaktadır ki kronik çok sayıda hastalığa neden olurlar (bakınız ‘omega yağ asitleri’).
Tedavide kullanılan steroid ve steroid dışı iltihap karşıtları omega-6’ya bağlı ilthap maddelerini ortadan kaldırmaya çalışır. Bu ilaçların kısa vadede bazı olumlu etkileri varsa da uzun vadede bir yığın yan etkilere yol açar. Bazen bu yan etkiler hastalığın kendisinden daha ağırdır.
Margarin ve sıcak preslenmiş poliansatüre yağlar (ayçiçek, mısır, soya) yenilmemelidir.
Katı yağ olarak tereyağ, iç yağı, kuyruk yağı
Sıvı yağ olarak sızma zeytinyağı kullanılmalıdır. www.keskinlergenpa.
Sıcak preslenmiş monoansatüre yağlar (gerçek! fındık yağı, riviera tipi zeytinyağı) ise ikinci seçenektir.
Un, şeker ve bunlardan yapılan mâmüller mümkün olduğunca azaltılmalı ve insülin direnci kırılmalıdır.
Yenilen yiyeceklerin en az yarısı çiğ olmalı.
Her türlü mevsim sebze ve meyvesi (fazla tatlı olmayanlar) taze olarak yenilmeli.
Keten tohumu omega-3’den zengindir; fakat balıkyağına göre etkisi yaklaşık 10 kez düşüktür.
Kronik hastalıkların önlenmesinde /tedavisinde değil) yukardaki beslenme tavsiyelerine ek olarak 300-600 mg aktif balık yağı (DEHA+EPA) kullanın.
Romatoid artrit gibi kronik enflamatuvar hastalıklarda antienflamatuvar(
Balık yağı uygun yüksek dozlarda kullanıldığında romatizmal hastalıklarda kullanılan ilaçların iltihap giderici etkilerine sahiptir. Üstelik daha ucuz olup nerdeyse hiçbir yan etkileri yoktur. Ayrıca nedene yönelen bir tedavi şeklidir.
Eski bir ürün olan balık yağı patent hakkı olmadığından ilaç sanayine fahiş bir kar sağlamaz; bu nedenle sanayi daha fazla kar getiren iltihap gidericilerin promosyounu yapmaktadır. Bu meyanda geçen yıl ölüm ve felçlere neden olan Viox adlı iltihap giderici ilaç yasaklanmıştır.
Nonsteroidal antienflamatuvarlar siklooksijenazı inhibe ederek 2. grup prostaglandinleri azaltmakta fakat lökotirien B4 yapımını etkileyememektedir.
Balık yağı ise lökotirien B4 ve interlökin-1’i de inhibe etmektedir.
Keten tohumu (ALA) aynı etkiyi göstermemektedir.
İnsülin direncinizi yenin
İnsülin direnci çocuk ve erişkin nüfus arasında çok yaygın görülen bir metabolik bozukluktur. İleri aşaması olan metabolik sendromun Türkiye’de erişkinler arasındaki oranı %50’lere yaklaşmaktadır; bu hızla giderse oran %50’lerin çok üzerine çıkacaktır.
İnsülin direnci kronik iltihabın başta gelen nedenleri arasındadır. İnsülin direncinin temel nedeni şekeri hızlı emilen (glisemik endeksi yüksek) gıdaların aşırı yenilmesidir. Açlık sırasında insülin değerleriniz 5 ünitenin üzerine çıkar.
İnsülin direncinizi yenmek için un ve şekerden mamül yiyecekleri yemeyin ya da iyice azaltın (bak taş devri diyeti).
Kan D vitamini düzeylerinizi düzeltiniz
Dünya nüfusunun belki de yarısında gizli veya aşikar D vitamini yetersizliği mevcuttur. Örneğin Türkiyedeki kadınların yaklaşık dörtte üçünde D vitamini yetersizliği vardır. D vitamininin çok iyi bilinmeyen bir özelliği de iltihap giderici olmasıdır. Bu bağlamda en çok görülen romatizmal hastalıklardan biri olan romatoid artritte faydalı olduğu görülmüştür.
Yeterli D vitamini düzeyine sahip olmak için günde en az yarım saat güneşe maruz kalın (D vitamini ile ilgili dosyalarımıza bakınız). Yeterli güneşlenemiyorsanı
Erişkinler için günde 2000 ünite (D vit-3 damla, 20 damla), çocuklar için 1000 ünite güvenle kullanılabilecek rakamlardır. Kan seviyelerine bakmak, daha yüksek miktarları kullanmamızı sağlaması açısından önemlidir. Böylece daha etkin bir tedavi olur.
Aşağıdaki otlar ve vitaminler de antioksidan ve iltihap giderici etkileri ile romatizmal hastalıklarda oldukça yararlıdırlar;
Dünya nüfusunun belki de yarısında gizli veya aşikar D vitamini yetersizliği mevcuttur. Örneğin Türkiyedeki kadınların yaklaşık dörtte üçünde D vitamini yetersizliği vardır. D vitamininin çok iyi bilinmeyen bir özelliği de iltihap giderici olmasıdır. Bu bağlamda en çok görülen romatizmal hastalıklardan biri olan romatoid artritte faydalı olduğu görülmüştür.
Günde iki tutam ısırgan otunu yemek yaparak ya da kaynatarak tüketin.
Günde iki tatlı kaşığı zerdeçal yiyin (kefirin içine koyabilirsiniz)
Günde 1-2 gram C vitamini tüketin (Estervit-C® 0.5 gram; Sabah akşam 1 ya da ikişer tablet)
Adı daha az bilinen birçok yabani otun da benzeri özellileri vardır.
Bağırsak floranızı (yararlı mikropları) düzeltin
Floranın bozularak bağırsak geçirgenliğinde meydana gelen artışın sadece bağırsakta değil bağırsak dışı birçok organda da iltihabi hastalıklara yol açtığı düşünülmektedir.
Yeni tanı almış romatoid artritli hastaların bağırsak florasının normal olmadığı saptanmıştır.
Probiyotiklerden zengin bir diyetin antiromatizmal ilaç ihtiyacını azalttığı, klinik bulguları hafiflettiği gözlenmiştir.
Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet bağırsak florasının koruyuculuğunu artırır.
Fermantasyon ürünleri (kefir, turşu, yoğurt, peynir, şarap, boza, sirke, tuzlama yiyecekler, bira mayası) bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırırlar.
Pastörizasyon ve UHT teknolojisi gıdalardaki probiyotikleri büyük ölçüde tahrip eder!!
Probiyotiklerden en zengin gıda olan kefiri evde kendiniz yapın ve günde en az yarım litre kadar tüketin (Bakınız kefir nasıl yapılır).
Floranın bozularak bağırsak geçirgenliğinde meydana gelen artışın sadece bağırsakta değil bağırsak dışı birçok organda da iltihabi hastalıklara yol açtığı düşünülmektedir.
Önemli not:
Yukarıdaki beslenme şekli ve besin takviyeleri kullandığınız ilaçların miktarını azaltacak ya da tamamen ortadan kaldırabilecektir. Bunları yaparken sizi takip eden hekiminizle iş birliği yapınız.
Aşağıdaki kan tahlillerini yaptırınız.
C-reaktif protein (hassas) : Normali 0.5 mg/dL’nin altında olması gerekir (İlgili laboratuarın verdiği normal değerleri dikkate almayın). Hastalık sırasında yüksek olan değerler, tedavi ile birlikte azalacaktır.
25-hidroksi D vitamini; (1, 25-dihidroksi D vitamini değil!). Normali 40-120 ng/dL’dir(İlgili laboratuarın verdiği normal değerleri dikkate almayın).
İnsülin: Normali, açlık sırasında 5 ünitenin altındadır (İlgili laboratuarın verdiği normal değerleri dikkate almayın). Beraberinde kan şekerine de baktırın.
Prof. Dr. Ahmet Aydın
KAYNAKLAR
- Kato I, Endo-Tanaka K, Yokokura T. Supression effects of the oral administration of lactobacillus casei on type II collagen induced arthritis in DBA?1 mice. Life Sciences, 1998; 63:635-44.
- Hatakka K, Martio J, Korpela M et al. Probiotic therapy on the activitiy and activation of mild rheumatoid artritis-a pilot study. Scand J Rheumatol, 2003;32: 211-5
- Sperling RI, Weinblatt M, Robin JL, et al. Effects of dietary supplementation with marine fish oil on leukocyte lipid mediator generation and function in rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum 1987;30:988–97.
- Kremer JM, Lawrence DA, Jubiz W, et al. Dietary fish oil and olive oil supplementation in patients with rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum 1990;33:810–20.
- Kremer JM, Lawrence DA, Petrillo GF, et al. Effects of high-dose fish oil on rheumatoid arthritis after stopping nonsteroidal antiinflammatory drugs: clinical and immune correlates. Arthritis Rheum1995;38:
1107–14. - Cleland LG, French JK, Betts WH, Murphy GA, Elliott MJ. Clinical and biochemical effects of dietary fish oil supplements in rheumatoid arthritis. J Rheumatol 1988;15:1471–5.
- Van Der Temple H, Tulleken JF, Limburg PC, Muskiet FAJ, van Riiswijk MH. Defects of fish oil supplementation in rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis 1990;49:76–80.
- Skoldstam L, Borjesson O, Kjllman A, Seiving B, Akesson B. Effect of six months of fish oil supplementation in stable rheumatoid arthritis: a double blind, controlled study. Scand J Rheumatol 1992;21:178–85.
- Kjeldsen-Kragh J, Lund JA, Riise T, et al. Dietary omega-3 fatty acid supplementation and naproxen treatment in patients with rheumatoid arthritis. J Rheumatol 1992;19:1531–6.
- Nielsen GI, Faarvang KL, Thomsen BS, et al. The effects of dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: a randomized, double blind trial. Eur J Clin Invest 1992;22:687–91.
- Belch JJF, Ansell D, Madhok R, Dowd AO, Sturock RD. Effects of altering dietary essential fatty acids on requirements for nonsteroidal anti-inflammatory drugs in patients with rheumatoid arthritis: a double blind placebo controlled study. Ann Rheum Dis 1988;47:96–104.
- Kremer JM. n-3 fatty acid supplements in rheumatoid arthritis. Am J Clin Nutr 2000 Jan;71(1 Suppl):349S-
51S. - Nordstrom DC, Honkanen VE, Nasu Y, Antila E, Friman C, Konttinen YT. Alpha-linolenic acid in the treatment of rheumatoid arthritis. A double-blind, placebo-controlled and randomized study: flaxseed vs. safflower seed. Rheumatol Int 1995;14:231-
4. - Obertreis B, et al. Ex-vivo in-vitro inhibition of lipopolysaccharide stimulated tumor necrosis fact- or-alpha and interleukin-
1 beta secretion in human whole blood by extractum urticae dioicae foliorum. Arzneimittelforschu ng. 1996 ;46(4):389-94. - Klingelhoefer S, et al. Antirheumatic effect of IDS 23, a stinging nettle leaf extract, on in vitro expression of T helper cytokines. J Rheumatol. 1999; 26(12):2517-
2522. - Riehemann K, Behnke B, Schulze-Osthoff K. Plant extracts from stinging nettle (Urtica dioica), an antirheumatic remedy, inhibit the proinflammatory transcription factor NF-kappaB. FEBS Lett 1999;442(1):
89-94. - Jue DM, Jeon KI, Jeong JY. Nuclear factor kappaB (NF- kappaB) pathway as a therapeutic target in rheumatoid arthritis. J Korean Med Sci. 1999 Jun;14(3):231-
8. - G. Schulze-Tanzil, P. de Souza1, B. Behnke, S. Klingelhoefer, A. Scheid, M. Shakibaei. Effects of the antirheumatic remedy hox alpha–a new stinging nettle leaf extract–on matrix metalloproteinases in human chondrocytes in vitro. Histol Histopathol. 2002 Apr; 17(2):477-85.
- Chrubasik S, Enderlein W, Bauer R, Grabner W. Evidence for antirheumatic effectiveness of herba urticae dioicae in acute arthritis: a pilot study. Phytomedicine.
1997; 4:105-108.
"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir..
Saygılarımızla
Haldun Keskin
G.D.O. SUZ ÜRÜNLER
TURKIYE'NIN EVE TESLIM EN DOGAL ALISVERIS SITESI'NDE ARTIK KARGO ÜCRETI YOK
TUM URUNLER DE B O N U S ve W O R L D KREDI KARTLARINA PESIN FIYATINA 3 TAKSİT
SİTEMİZE Üye Olun Avantajlarımızdan,
BİLGİ VE SİPARISLERINIZ ICIN YAZIŞMA ADRESİMİZ
Merkez Çarşı. 50. Sokak. No 6 AKHİSAR
Akhisar Vd. 548 000 42 27
0 236 412 61 62
KESKINLER GENPA ÇAGRI MERKEZI
0 532 265 89 00
============
HALDUN KESKIN SOGUK SIKIM SIZMA ZEYTINYAGI ve SABUNLARI
"GDO'suz Sızma Zeytinyağı sağlık ve güzellik katar."
Türkiye'nin Zeytinyağcısıyız
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder