BAL, POLEN, ARI SÜTÜ, PROPOLİS, BALMUMU, ARI ZEHİRİ) İLE İYİLEŞTİRME |
Apiterapi: bal arısı ürünlerinin tıbbi alanlarda, iyileştirme amaçlı kullanılmasıdır. |
ARI ÜRÜNLERİ Arının doğrudan vücudundan sağladığı ürünler: Arı sütü, balmumu ve arı zehri Arının bitkilerden topladığı ve kısmen vücut salgılarını eklediği ürünler : Bal, polen ve propolis |
TARİHÇE VE YAYILIŞ İğnesiz arılar (Meliponinae) 100 milyon ve bal arıları (Apidae) yaklaşık 50 milyon yıl önce ortaya çıkmıştır. Ancak insanlar 1-1,5 mil- yon yıldır arı ürünlerinden yararlanmaktadırlar. İnsanların arılardan ürün aldığını gösteren ilk kayıtlar Avrupa ve Asya’daki yaklaşık 8000 yıl önceki mezolitik kayalardaki yuva resimleridir. |
İLK İNSANLAR ARI ÜRÜNLERİNİ ÇEŞİTLİ AMAÇLAR İÇİN KULLANMIŞLARDIR... Balı yiyecek ve ilaç olarak, bal mumunu ise çeşitli kullanım amaçları için elde etmişlerdir. Balı ibadet ettikleri tanrılarına şükranları karşılığında hediye olarak sunmuşlardır. Balın kimyasal içeriği 1900’lü yılların başlarında çalışılmaya başlanmış olup yüzyılın sonlarına doğru tam içeriği belirlenmeye başlanmıştır.
|
BAL ARILARININ DÜNYADAKİ GENEL YAYILIŞINA BAKILDIĞI ZAMAN... Avrupa, Doğu Akdeniz ülkeleri ve Afrika’da Apis mellifera, Asya’da Apis cerana , Asya tropiklerinde Apis dorsata ve Apis florea’dan arı ürünleri elde edilmektedir. Ayrıca bütün kıtaların tropiklerindeki iğnesiz arılar (Meliponinae)’den, tropikal G.Amerika’nın bir bölümündeki yaban arılarından ve Avustralya’nın bazı kurak bölgeleri ile K. Amerika’daki bal karıncalarından da, bal üretimi yapılabilmektedir. | |
BAL Bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektarın veya bitkilerin canlı kısımlarıyla, bitki üzerinde yaşayan bazı böceklerin salgıladığı tatlı maddelerin bal arısı tarafından toplanması, vücutlarında bileşimlerinin değiştirilip petek gözlerine depo edilmesi ve burada olgunlaştırılması sonucunda meydana gelen koyu kıvamlı, tatlı bir üründür. Bal arıları, balı kendi beslenmelerinde kullanmak için yaparlar. Çiçek Balı: Arıların bitki çiçeklerindeki nektarlardan ürettikleri baldır. Salgı Balı:Arıların bitkilerin canlı kısımlarından veya bitki üzerinde yaşayan canlıların salgılarından ürettikleri baldır. |
| BAL İÇERİĞİNDE: Bitki nektarı %80 şeker içerebilir. Fakat çoğunlukla şeker oranı %20-40’tır. Şekerler balı higroskopik ve viskoz yapar. Besin toplayan arı kovana geri döner ve bal kesesinin içeriklerini (yaklaşık 50mg) kovan arılarına verir. Kovan arıları nektarı invertaz enzimi ile karıştırır ve su içeriğini azaltırlar. Bu durum olgunlaşma olarak adlandırılır. Nektar olgunlaştığı zaman yaklaşık %82’si katılaşıp konsantre olur ve sukroz ile yer değiştirir. Bal tarakta depolanır ve mumla kaplanır. |
BALIN KİMYASAL BİLEŞİMİ
|
MADDE - İnvert şeker
- Fruktoz (meyve şekeri)
- Dekstroz(üzüm şekeri)
- Sakkaroz(çay şekeri)
- Dekstrin
- Protein
- Kül
- Nem
- Asit
- Nitrojen
| %MİKTAR - 75
- 38
- 34
- 1,9
- 1,8
- 0,3
- 0,18
- 17
- 0,1
- 0,04
|
BALDA BULUNAN ŞEKERLER - Glukoz
- Fruktoz
- Levüloz
- Sukroz
- Maltoz
- İzomaltoz
- Tranoz
- Melezitoz
- Rafinoz
- Erloz
| BALDA BULUNAN ASİTLER - Asetik asit (sirke asidi)
- Bütirik asit (tereyağı asidi)
- Sitrik asit(limon asidi)
- Formik asit(karınca asidi)
- Laktik asit(süt asidi)
- Malik asit(elma asidi)
- Süksinik asit(kehribar asidi)
- Glukonik asit
- Oksalik asit
|
BALDA BULUNAN AMİNO ASİTLER - Lizin
- İzolösin
- Histidin
- Serin
- Arginin
- Prolin
- Treonin
- Glisin
- Sistin
- Alanin
- Valin
- Tirozin
- Methionin
- Fenilalanın
- Lösin
- Triptofan
| BALDA BULUNAN MİNERALLER - Potasyum(K)
- Kalsiyum (Ca)
- Kükürt(S)
- Klor(Cl)
- Kalsiyum oksit(CaO)
- Fosfor(P)
- Magnezyum(Mg)
- Silisyum oksit(SiO)
- Bakır(Cu)
- İyot(I)
- Demir(Fe)
- Çinko(Zn)
|
BALDA BULUNAN DİĞER MADDELER - Hidroksi Metil Furfural(HMF)
- Bazı toksik maddeler
- Lipidler
- Tocoferoller
- Alkoloidler
- Flavanoidler
- Fenolikler
- Karboniller
- Esterler
- Maya sporu gibi mikroorganizmalar
|
BALIN YARARLARI Lezzetli bir tatlı ve enerji kaynağıdır. Yaraların iyileşmesinde, ciddi deri yanıklarında, dokuların rejenere olmasında kullanılmaktadır. Yara ve yanık tedavilerinin temelinde balın antimikrobial, nemlendirici ve oksijen bariyeri özellikleri bulunmaktadır. Anti-bakteriyel olarak ve anti-oksidant özellikleri vardır. |
BALIN KULLANIM ALANLARI - Fırın endüstrisinde nemi absorblaması ve kaybetmemesi özelliklerinden ötürü önemlidir. Bu sayede ekmekler ve kekler taze ve nemli kalır.
- İçerdiği fruktoz kızartma kalitesini arttırır.
- Konserve veya dondurulmuş meyve, reçel, jel ve içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
- Kozmetik sanayisinde ve içki sanayisinde kullanılır
|
POLEN - Polen bitkinin mikro-sporu (erkek sperm hücresi) dur.
- İnsanların arı poleni tükettikleri Babillilerin kutsal kitabında, diğer dini kitaplarda, eski Çin yazıtlarında bahsedilmektedir.
- Polen arıcılar tarafından kovanlara takılan tuzaklar yardımıyla toplanabilir.
- Toplanan polenler kurutularak ya da derin dondurucuya konarak saklanabilir
- polen rengi sarıdan, yeşile siyahtan mora beyazdan pembeye değişen bir renk yelpazesi oluşturur.
|
POLENİN KULLANIM ALANLARI - Polen kullanılarak, çeşitli yiyecekler üretilebilir.
- Bombus arı yetiştiricileri tarafından Bombus arısının beslenmesinde kullanılabilir.
- Kozmetik yapımında kullanılabilir.
Ayrıca polen, - krem,
- temizleme sütü,
- yüz temizleme losyonu vediğer birçok kozmetik üründe kullanılmaktadır
|
POLENİN YARARLARI - Vücudu gençleştirir, organları ve bezleri uyarır, yaşam direncini ve süresini uzatır.
- Aktivite artışı için ve özellikle sporcularda enerji kaynağı olarak kullanılır. İmmün sistemi güçlendirir.
- Anti-viral ve Anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.
- Alerjinin ve saman nezlesinin tedavisinde kullanılır.
- Doğurganlığı arttırır.
- Kolesterol oranını azaltabilir.
- Menapozda, prostat hastalığında, böbrek yetmezliğinde iyileştiricidir.
- Glikomia (anormal miktarda kanda şeker bulunması) lı, düşük hemoglobinli ve ülserli hastalar için uygulanan tedaviye yardımcı olur.
|
POLEN KULLANILARAK HAZIRLANAN BAZI PREPARATLAR - Apilecitin (soya+polen+vitamin E+bal)
- Apifit 1,2,3,4,5 (alder ekstrakt+polen+etheral oil+farklı çiçek balı)
- Poligel (monoflora poleni+C vitamini + liyofilize weiselfuttersaft)
- Apipol (fermente polen+liyofilize arı sütü,vit C, sitrik yağı, sakkaroz)
- Apiprostatin (polen + arısütü, huş ekstraktı, portakal eterik yağı)
|
| ARI SÜTÜ Arı sütü, genç işçi arıların yutak bezi tarafından salgılanan homojen, kirli beyaz renkte, keskin kokulu, ekşimsi tatta suda çözünen kıvamlı bir maddedir. |
ARI SÜTÜNÜN ARI BESLENMESİNDE KULLANIMI ( Ana ve işçi arı arasındaki ayrılık larva aşamasındaki beslenme ile doğrudan ilişkilidir) Ana arı larvası: Yumurta ve larva döneminde sadece arı sütü ile beslenir. Yoğun arı sütü ile beslenme sonucunda: 16 günde erişkin hale gelir. Üreme organları gelişir ( bir günde binlerce yumurta bırakır). Ömür uzunluğu kazanır ( maksimum dört yıl ). Liderlik özelliği kazanır. İşçi arı larvası: Yumurta döneminde sadece birkaç gün arı sütü ile beslenir. Eser arı sütü ilebeslenme sonucunda: 21 günde erişkin hale gelir. Üreme organları gelişmez (yumurtlama özelliği yoktur). Ömür uzunluğu kısadır (maksimum beş ay). Liderlik özelliği yoktur. |
ARI SÜTÜNÜN YARARLARI - 50 yaş üstündeki insanların konforlu bir yaşam sürdürmesinde etkilidir.
- Vücudu çeşitli hastalıklara karşı daha dirençli kılar.
- Kolesterol ve trigliserit düşürücü etkisi vardır.
- Endokrin fonksiyonunu ve hormonal sekresyonu düzenler ve uyarır.
| |
ARI SÜTÜNÜN KULLANIM ŞEKLİ Çeşitli formlarda besin olarak ( diğer arı ürünleri ile karıştırılarak, dondurularak veya liyofilize edilerek), kozmetik yapımında ( krem, losyon vb. birçok ürün) kullanılmaktadır. | "ARI" DENEN MUCİZE | | PROPOLİS
Propolis (arı zamkı veya prepoli) yapışkan, kendine özgü kokusu olan açık kahverengiden koyu kırmızıya kadar rengi değişebilen bir maddedir. Arılar tarafından yaprak, tomurcuk, dal ve ağaç kabuklarından toplanır. Arılar propolisi kendi kovanlarına taşırlar ve onu tükrük salgılarıyla ve mum pullarıyla karıştırırlar. | PROPOLİSİN KİMYASAL BİLEŞENİ
| Madde - Balzam ve Reçine
- Bitki mumu
- Bitki poleni
- Temel yağlar
- Organik maddeler ve mineraller
| Miktar - %50-70
- %30-50
- % 5-10
- %10
- %5
| PROPOLİSTE BULUNAN MİNERALLER - Kalsiyum(Ca)
- Magnezyum(Mg)
- İyot(I)
- Çinko(Zn)
- Potasyum(K)
- Mangan(Mn)
- Kobalt(Co)
- Bakır(Cu)
- Silika
| PROPOLİSTE BULUNAN DİĞER MADDELER
| - Asetatin
- İzovanilin
- Biotin
- Kafeik asit
- Iselpinin
- Bioflavanoid
- Fenilsirlik asit
- Benzlycumenete
- Albumin
- Ferulik asit
| - Pectolinaus
- Fenilakrilik alkol
- Genin
- Chenipheride
- Pinobanksin
- Chrysin
- Pinocembrin Dimethoksi flavanoid
- Quercetin
- Galangin
| - Rhamnocitrin
- Luteolin
- Sukaranetn
- Fenol
- Tectochrysin
- Arigine
- Betulene
- Prolin
- Vanilin
| PROPOLİSTEKİ BAZI BİLEŞİKLERİN BİLİNEN FARMAKOLOJİK AKTİVİTELERİ Quercetin: Anti-viral, Anti-histamin, Yara iyileştirici Pinocembrin: Anti-bakteriyel, Anti-fungal, Lokal anestezi Kafeik asit: Anti-bakteriyel, Anti-fungal, Anti-viral Kafeik asit fenetil ester: Tümör sitotoksik Acacetin: Anti-bakteriyel Pinostrobin: Lokal anestezi
| PROPOLİSİN YARARLARI - Antibakteriyel
- Antifungal
- Akne ve egzema da
- Serbest radikallerin kontrolünde
- Yanık ve kesiklerde
- Deri hastalıklarında
- İmmün sistemin güçlendirilmesinde
- Viral enfeksiyonların giderilmesinde rol oynar.
- Trichophyton rubrum, Candida albicans (ağız, genital bölge, özefagus&boğaz, bağırsak alanlarında yaptığı zararlarda), Escherichia coli, Streptococcus ve Staphylococcus’a karşı etkilidir.
- Akyuvarları, bakterileri fagosite etmesi için uyarır.
| | BALMUMU
Bal mumu, onüç ile onyadi günlük işçi arıların, dördüncü ile yedinci abdomenlerindeki dört çift bez tarafından salgılanır. | BALMUMUNUN RENGİ, SALGILANDIĞI ZAMAN BEYAZDIR... İçine polen vb. yabancı maddeler karıştıkça rengi sarıya ve kahverengine döner. Arı, mumu başlıca inşa materyeli olarak, yumurtalarını bırakmak için ve bal ile poleni depolamak için kullanılır. | BALMUMUNUN KİMYASAL İÇERİĞİ | Madde - Monoesterler
- Diesterler
- Triesterler
- Hidroksi esterler&polyesterler
- Asit esterler&polyesterler
- Uzun zincirli hidrokarbonlar
- Uzun zincirli yağ asitleri
| Miktar(%) | BALMUMUNUN KULLANIM ALANLARI - Deri ve kozmetik ürünlerinde,
- telli çalgılar, okçuluk, mum, süs eşyası ve diğer çeşitli alanlarda,
- modern sanatlarda,
- temel petek yapımında kullanılmaktadır.
| | ARI ZEHİRİ Arı zehri, arının abdomeninde bulunan bezlerden salgılanır ve iğnenin dip kısmında bulunan zehir kesesinde toplanır. | 15 GÜNLÜK BİR İŞÇİ ARI YAKLAŞIK 0,3 MG ZEHRİ SALGILAYABİLİR... Arının 18. gününde sahip olduğu zehir miktarı maksimum olup bu miktar daha sonraki günlerde değişmez. Olgun bir bal arısı, insanı soktuğu zaman iğnesi ile birlikte diğer iç organları da vücudundan ayrıldığından arının yaşama şansı yoktur. Bu durum sadece bal arılarında görülür. Diğer sokucu böceklerde görülmez. | ARI ZEHİRİ ELEKTRONİK TOPLAYICI İLE ALINIRSA ARI YAŞAMAYA DEVAM EDER... - Ancak vücudunda yeniden zehir oluşturamaz.
- Yaşlı bir arının zehri koyu renkte ve katıdır.
- Bal arısı, zehrini başlıca büyük memeli ve diğer omurgalılardan savunma amaçlı olarak kullanır.
| ARI ZEHİRİNİN YARARLARI - Romatoid artirid tedavisinde kullanılan ilaçların hammaddesi olarak,
- akut ve kronik yaralarda,
- yara izli dokularda,
- Multiple Sclerosis'te kullanılmaktadır.
| |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder