Beyaz etin insan saÄlıÄındaki önemi
Yeterli ve dengeli beslenmek için makro besin öÄeleri olan karbonhidrat, protein ve yaÄlar ve mikro besin öÄeleri olan vitaminler, mineraller ve suyun yiyecekler yoluyla vücudun ihtiyacı kadar alınması gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenen bireylerin daha saÄlam bir vücut yapısına sahip olduÄu, hastalıklara karÅı vücut direncinin daha yüksek olduÄu bilinen bir gerçektir.
Günlük harcadıÄımız enerjinin ortalama %12-20 sinin proteinlerden karÅılanması gerekir. İhtiyacımız olan proteinin de en az yarısının hayvansal kaynaklı yani iyi kalite proteinlerden karÅılanması saÄlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli unsurudur. Buna karÅın ülkemizde halen tahıl ve ekmeÄe dayalı beslenme Åekli hüküm sürüyor. Yeterli miktarda iyi kalitede protein alınmamasına baÄlı olarak da çeÅitli saÄlık sorunları ve geliÅme gerilikleri görülme oranı da ne yazık ki artıyor.
Beyaz et olarak adlandırılan en yaygın iki besin tavuk ve balıktır. Tavuk ve balık etinin insan saÄlıÄı için önemi çok büyüktür. Bu yazımda tavuk eti ve saÄlıÄa etkilerini ayrıntılı olarak irdeleyeceÄim.
TAVUK ETİ
Tavuk eti diÄer etlere oranla avantajları yüksek olan bir et türüdür. DüÅük yaÄ ve kolesterol içermesi, kalorisinin yüksel olmayıÅı, B grubu vitaminlerden zengin oluÅu, fosfordan zengin olması, vücutta kullanılabilirliÄinin yüksek oluÅu, ekonomik olması, hazırlıÄı ve piÅirilmesinin pratik oluÅu bu avantajlardan bazılarıdır.
Tavuk eti kaliteli protein kaynaÄıdır
Tavuk eti proteinleri, insan beslenmesinde gerekli olan tüm amino asitleri yeteri miktarda içermektedir. Bedensel ve zihinsel geliÅim için tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının en önemlilerindendir. Tavukta bulunan proteinlerin b biyoyararlılıÄı çok yüksektir yani metabolizma tarafından tamamına yakını kullanılmaktadı
Tavuk eti kolay sindirilir
Tavuk etinin liflerinin kısa olması sindirim sürecinin daha kısa ve kolay olmasını saÄlamaktadır. Sindiriminin kolay olması nedeniyle özellikle sindirim sistemi rahatsızlıÄı olan kiÅilerin daha çok tercih etmesi gerekmektedir.
Tavuk etinin kolesterolü, yaÄ oranı ve kalorisi düÅüktür
Koyun ve dana etlerine oranla daha az yaÄlıdır ve buna baÄlı olarak enerji deÄeri düÅüktür. TavuÄun yaÄı daha çok dersinde biriktiÄi için derisi çıkarıldıÄında yaÄ miktarı daha da azalmaktadır.
DoymuÅ yaÄ ve kolesterol içeriÄi de diÄer et türlerine oranla daha azdır. Bu nedenle kalp hastalıkları olanlarda, zayıflama rejimi yapanlarda, kolesterolü yüksek olan bireylerde, yaÄ emilim bozukluÄu olan kiÅilerde daha çok tercih edilmelidir.
Tavuk etinin besleyici deÄeri yüksektir
B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden de zengin bir besin kaynaÄıdır. Ãzellikle niasinin en zengin kaynaÄıdır. Etler içinde A vitaminin en çok bulunduÄu et türü tavuk etidir.
Niasin, vücutta enerji üretimi, beyin fonksiyonları ve cilt saÄlıÄı için gerekli olan B grubu vitaminlerinden biridir. Niasin ayrıca, kan Åekerini dengelenmesinde ve kolesterol seviyesinin düÅürülmesinde etkili olduÄu bilinen bir vitamindir. Sindirim sisteminin de düzenli çalıÅmasında da etkilidir.
Tavuk etinin mineral dengesi de metabolizma için ideal oranlardadır. Ãzellikle fosfor, potasyum ve sodyum içeriÄi de oldukça dengelidir. Sodyumu düÅük olduÄu için yüksek tansiyonu olan kiÅiler rahatlıkla tüketebilir.
Besin deÄeri yüksek olduÄu için birçok saÄlık sorununu aÅmayı hedefleyen diyetlerde ve günlük beslenmemizde yer almalıdır.
Tavuk eti dana etine göre daha az demir içerir, bu nedenle tek baÅına tavuk eti dengeli beslenmeyi saÄlayamaz. Haftada 2-3 kez tavuk, 2 kez balık ve 2 kez kırmızı et tüketilmesi ideal dengenin saÄlanması için önemlidir.
Tavuk etinin besin deÄeri çeÅitli kaynaklarda farklı gösterilmektedir. Bunun nedeni tavuÄun beslenmesinin farklılıÄıdır. TavuÄun yediÄi yem türü, miktarı besin öÄeleri miktarını etkilemektedir.
TavuÄun özelliklerinden faydalanabilmek için satın alma, saklama, piÅirme ilkelerine mutlaka uyulmalıdır.
Ãzetle tavuk etinin diÄer etlerden üstün yönleri
v Ekonomiktir
v Besleyici deÄeri yüksektir, kaliteli protein içerir
v B grubu vitaminlerinden zengindir
v DoymuÅ yaÄ oranı düÅüktür
v Kolesterol içeriÄi düÅüktür
v Hazırlama ve piÅirmesi kolaydır, pratiktir
v Sindirimi kolaydır
v Sodyumu düÅüktür
v Her mevsim bulunur
v Ãok farklı yöntemlerle piÅirilebilir.
SaÄlıklı ve dengeli beslenme programlarında mutlaka bulunması gerekir.
SaÄlıcakla kalın
Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder