22 Şubat 2011 Salı

[Dostluk Girdabi] - HİBRİT TOHUMLAR KISIRLIK YAPAR MI?

 

HİBRİT TOHUMLAR KISIRLIK YAPAR MI?

Son günlerin önemli tartışmalarından biri de hibrit
tohumların kısırlık yaptığı yönünde yapılan açıklamalar oldu. Biraz da konunun
dışında birkaç akademisyen bu yönde fikir beyan ederken, tohum üreticileri ise
bu iddianın bilimsellikle bağdaşmadığını söyledi. Bir ziraat profesörü ise
hibrit konusunda konuşurken, bu tohumların sadece verim avantajı ve albenili
görünümünden bahsetti, konunun asıl tartışılan bölümüne girmedi.

Hibrit tohumlar insanları kısır yapar mı, bir bakalım.

Doğada aralarında gen akışı olan, yani tozlaşma yoluyla
birbirini dölleyebilen bitkilerin çaprazlanmasıyla elde edilen meleze hibrit
diyoruz. Halk arasında hibrit tohum çoğu kez GDO’lu tohum ile
karıştırılmaktadır. Yaygın uygulamasıyla GDO’lu tohum, bir toprak bakterisinin
geninin laboratuar ortamında ileri teknoloji yardımıyla tohuma aktarılmasıyla
yapılır.

Doğa GDO’yu kendi yapamaz, ancak laboratuarda müdahale ile
gerçekleşir. Oysa hibrit uygulamasını doğa kendisi de yapmakta, biyolojik
çeşitlilik dediğimiz yeni ve birbirinden değişik özellikler gösteren çeşitlerin
ortaya çıkışı da bu şekilde olmaktadır.

Hibrit tohumlar genellikle şirketler tarafından üretilir ve
yaygın olarak sebze üretiminde kullanılırlar. Ülkemiz özellikle sebze
tohumluğunda yurtdışına bağımlıdır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine
göre Türkiye’nin hibrit sebze tohumluk üretiminde kendine yeterliliği %35;
açıkta yetiştirilen sebze tohumluklarında ise bu oran %60-70 civarındadır.

Şirket bir işi öncelikle para kazanmak için yapar. Buradan
hareketle hibrit tohumlarla üretilen sebzelerin şekilleri son derece düzgün ve
albenileri yüksektir. Çünkü biz tüketiciler öncelikle aldığımız ürünün şekline
önem veririz. Hibrit tohumlarla üretilen sebzelerin verimleri yerli çeşitlere
göre genellikle daha yüksektir. Bu özellik ise çiftçiyi doğrudan ilgilendiren
yönüdür.

Önemsemediğimiz, ancak önemsenmesi gereken çok önemli bir
konu daha vardır; hibrit tohumla yetiştirilen ürünlerin besin içerikleri.

Teksas Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan ve
çoğu sebze olmak üzere 43 ürünün incelendiği yaklaşık 50 yıllık süreci kapsayan
bir çalışmada hibrit tonumdan üretilen ürünlerin protein, kalsiyum, fosfor,
demir, riboflavin ve askorbik asit içeriklerinin düştüğü tespit edilmiştir.

ABD Tarım Bakanlığı uzmanlarının hibrit brokolide yaptıkları
araştırma ise kalsiyum ve magnezyum düzeylerinin daha düşük olduğunu
gösteriyor.

İngiltere’de bağımsız bir bilim insanının yaptığı yine uzun
süreli bir çalışma hibrit sebzelerde kalsiyum, magnezyum, bakır ve sodyum,
hibrit meyvelerde ise magnezyum, demir, bakır ve potasyum içeriklerinin
düştüğünü gösteriyor.

Minnesota Üniversitesi’nden bir bilim insanının fasulye
çeşitleri üzerine yaptığı araştırma ise Kızılderili çeşitlerinin şirket
çeşitlerine göre çok daha antioksidan olduğunu göstermektedir.

Bu araştırmalar bize hibrit çeşitlerin yerli çeşitlere göre
özellikle mikrobesin elementleri açısından daha zayıf olduğunu gösteriyor. Bu
durum hibrit tohumlarda verime ve şekilsel özelliklere ağırlık verilmesinin
besleyicilik özelliklerini geri planda bırakmasından kaynaklanıyor olabilir. Doğru
bir sonuca varabilmek için bu konuda çok daha fazla sayıda bilimsel çalışmaya
ihtiyaç vardır.

Mevcut durum itibarıyla hibrit tohumdan üretilen ürünlerin
kısırlık yaptıklarını söylemek sadece çok büyük bir iddia olur. Bu yönde
yapılmış bir araştırma bulunmamaktadır. Hibrit tohumlarla üretilen ürünler
gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Ancak, mikrobesin eksiğinin insan bağışıklık
sistemi üzerine etkileri bilim insanlarınca titizlikle araştırılmalıdır.

Üzerinde durulması gereken diğer önemli bir konu da tohumun
giderek daha fazla bir oranda şirketlerin eline geçmesidir. Şirket kendi
çeşidinin sürekli ve en yaygın satılmasını ister. Bu nedenle ülkemiz de dahil
olmak üzere yerli çeşitlerin çiftçilerce geliştirilmesini önleyen tohumculuk
kanunları yürürlüğe konur.

Ülkemizde çiftçinin kendi geliştirdiği çeşitleri ticari
amaçla satması yasaktır (kayıt altına aldırması gerekir ve çiftçi bu yolları
bilmez) ve evinde ihtiyacı üzerinde tohumluk bulunduran çiftçiye 10 bin TL ceza
kesilir. Bu durum bizlerin değişik çeşitleri tüketmesini kısıtlar, mikrobesinler
açısından bağışıklık sistemimizin takviyesini düşürür.

Çiftçinin çeşitlerinin de gıda zincirimiz içerisinde yer
alması toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. Yöneticilerimizin bu
durumu önleyici değil düzeltici tedbirleri alması önem taşımaktadır.

Son söz olarak, sebzeyi ve meyveyi mevsiminde tüketiniz.

Ahmet ATALIK / Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube
Başkanı
 
 

Saygılarımla

Haldun Keskin

http://haldunkeskin.flptr.com  ( BU SİTEMİZDEN  EVİNİZİN İHTİYACI 100 TL ALIŞVERİŞİNİZE 2 Lt ERKEN HASAT SIZMA ZEYTİNYAĞI HEDİYE )

TURKIYE'NIN SAĞLIKLI YAŞAM SITESI

www.keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN  SIZMA ZEYTINYAGI SITESI ( KARGO UCRETI YOK )

__._,_.___
Recent Activity:
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder