23 Şubat 2011 Çarşamba

[Dostluk Girdabi] - Zeytinyağı çeşitleri nelerdir? [2 Attachments]

 
[Attachment(s) from HALDUN KESKIN included below]

Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?      
Zeytinyağları üretim tekniklerine göre üç kategoriye ayrılır;
  • Natürel Zeytinyağı (Virgin oil)

    3,3'ten daha az aside sahip zeytinyağları natürel zeytinyağ olarak adlandırılr. Natürel yağlar biyolojik açıdan en değerli yağlar olarak kabul edilir. Natürel zeytinyağları kendi aralarında asitlik derecelerine göre Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (UZK) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standarlarla göre dört grupta değerlendirilir.
    • Natürel Sızma Zeytinyağı (Extra virgin olive oil)

      Tam olgunlaşmadan toplanan zeytinlerin (erken hasat) soğuk sıkım yöntemleri ile sıkılmasından elde edilen bu yağların asitlik oranı 1'den daha düşüktür. Kusursuz olarak ta nitlendirilen bu yağlarda zeytin meyvasındaki tat, koku ve vitaminler kaybolmadan bulunmaktadırlar. Bu tür zeytinyağını yemek pişirmekten çok çiğ olarak tüketmek daha uygun olacaktır. Balıklarda, salatalarda, haşlanmış sebzelerde doğrudan kullanılabilir.

    • Natürel Zeytinyağı (Virgin olive oil)

      Farklı nedenlerle asit oranı sızma zeytinyağına oranla yüksek olan bu yağlar hafif kusurlu, natürel ya da sadece virgin olarak adlandırılır. Asit oranı yüzde 1 ile 2 arasında yer alır. Sızmaya oranla biraz daha yoğun bir tat içeren bu yağlar katıksız yağ olarakta bilinir.

    • Natürel Birinci Zeytinyağı (Ordinary virgin olive oil)

      Bu yağların da asit oranı yüzde 2 ile 3,3 arasındadır. Asit derecesi yüksek olduğu için bu yağlarda hafif kusurlu olarak bilinir.
    • Lampant

      Asit oranı 3,3 ten yüksek olan bu yağlar kusurulu olarak ifade edilir. Küflü ve bozuk yağları temsil eden bu yağlar doğrudan tüketim için uygun değildir. Sağlıklı olarak tüketebilmek için rafine edilerek yüksek asit ve kötü tat ve kokuları giderilir. Bu yağlar aynı zamanda sabun yapmak için kullanılır.
  • Rafine Zeytinyağı (Refined olive oil)

    Yüksek asit, kötü tat ya da kokuya sahip zeytinyağlarının doğal yapısını bozmadan yağdan ayrıştırılarak (rafine edilerek) yenilebilir hale getirilmiş yağlara rafine zeytinyağı denir. Rafinasyon işlemleri, yağ asitlerinin ayrıştırılması (nötralizasyon), renginin açılması (ağartma), tat ve kokusunun ayrıştırılmasına (deodorizasyon) gibi aşamalardan oluşur. Asitsiz, kokusuz ve renksiz bu yağlara iyi kalite yağ karıştırılarak tekrar zeytinyağı özelliği kazandırılır. Hafif (light) yemeklik olarak adlandırılan bu yağlar Türkiye'de pek tercih edilmez, ancak ABD, Rusya gibi zeytinyağını yeni öğrenen ülkelerde oldukça çok tüketilir.

  • Tip Zeytinyağı

    Rafine edilmiş zeytinyağı ile natürel zeytinyağının karıştırılması ile üretilir. Bu yağlar gendelde yemeklik zeytinyağı olarak ta bilinir. İki çeşidi bulunmaktadır.
    • Riviera (Olive oil)

      Yüzde 10-20 Natürel ve yüzde 80-90 rafine zetinyağı karıştırılarak elde edilen bu yağların asitlik oranın azami 1,5 değerinde olmalıdır.
    • A Tipi (Olive oil type A)

      Riviera zeytinyağı ile aynı yöntemlerle üretilen bu zeytinyağının asitlik oranı azami 2 olmalıdır.
        • Saygılarımla

        Haldun Keskin
         

        TURKIYE'NIN  SIZMA ZEYTINYAGI SITESI ( KARGO UCRETI YOK )

         
        ( BU SİTEMİZDEN  EVİNİZİN İHTİYACI 100 TL ALIŞVERİŞİNİZE 2 Lt ERKEN HASAT SIZMA ZEYTİNYAĞI HEDİYE )

          TURKIYE'NIN SAĞLIKLI YAŞAM SITESI

           

        __._,_.___

        Attachment(s) from HALDUN KESKIN

        2 of 2 Photo(s)

        Recent Activity:
        * Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
        http://forum.dostlukgirdabi.com/
        * Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
        http://ekart.dostlukgirdabi.com/
        * ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

        KURALLARIMIZ
        1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
        2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
        3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
        4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
        5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
        6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

        Tesekkurler,
        Dostluk Girdabi
        http://www.DostlukGirdabi.com
        .

        __,_._,___

        Hiç yorum yok:

        Yorum Gönder