13 Aralık 2010 Pazartesi

[Dostluk Girdabi] - HASTALIKLARIN NEDENİ YANLIŞ BESLENME

 

Hastalıkların sebebi yanlış beslenme

Prof. Dr. Ahmet Aydın, '7'den 70'e Taş Devri Diyeti' adlı kitabında hastalıklarla, beslenmenin ilişkisini anlatıyor. Mesela yüksek tansiyon; tansiyon düşürücü ilaçlarla değil; dereotu, roka ve ıspanak gibi sebzelerle tedavi edilebiliyor.
Doğal olmayan, işlenmiş ve katkı konulmuş gıdaların aşırı tüketimi; taze sebze, meyve ve ev yapımı yemeklerle beslenmemizi azalttı. Bu da şişmanlık, diyabet, hipertansiyon, felç, depresyon, hiperaktivite, otizm, reflü, ülser, astım, romatizma ve kanser gibi birçok hastalığa sebep oluyor. Bunlar bizim değil, yıllardır beslenme ve kronik hastalıklar arasındaki ilişkiyi inceleyen Prof. Dr. Ahmet Aydın'ın sözleri. Aydın, Hayy Kitap'tan çıkan '7'den 70'e Taş Devri Diyeti' isimli kitabında hastalıklarla beslenmenin ilişkisini anlatıyor. Tabii nasıl beslenirsek hastalıklardan korunabileceğimizin de ipuçlarını veriyor.
 

 
1- Şişmanlık ve metabolik sendromun asıl sebebi yağlı yiyecekler değil; şeker!
Aydın, kiloya sebep olan gıdaların sanıldığı gibi yağ değil, şeker olduğunu belirtiyor. Çünkü yağı depolayan hormon insülin. İnsülini artıran ise yağ değil, şeker. Üstelik şeker, yağların yakılmasına engel oluyor. Yağın yakılamaması ise kan şekerinin düşmesine yol açıyor. Bu durumda kronik yorgunluk, huzursuzluk, baş ağrısı, halsizlik gibi ciddi belirtiler görülüyor. Kan şekeri düşmesi stres hormonlarını harekete geçirerek; kalp çarpıntısı, nefes darlığı, şiddetli korku ve endişe, baş dönmesi, mide bulantısı, göğüs ağrısı, el ve ayak parmaklarında uyuşma ve karıncalanma gibi panikatakta rastlanan bulgulara neden oluyor.
 
2- Hipertansiyon, tansiyon düşürücü ilaçlarla tedavi edilemez
Kitapta hipertansiyonla ilgili en çarpıcı söylem, bu hastalığın tansiyon düşürücü ilaçlarla tedavi edilemeyeceği. Bunun yerine diyet ve hayat tarzı değişiklikleri ile hipertansiyon rahatlıkla kontrol altına alınabiliyor. Bu noktada magnezyum, kalsiyum ve potasyum açısından zengin minerallerin önemi büyük. Dereotu, roka ve ıspanak gibi yeşil yapraklı yiyecekleri tüketmeniz gerekiyor. Yeterli D vitamini almak da önem taşıyor. Üzüm çekirdeği, zerdeçal, balık yağı, nar, sarımsak, zeytinyağı, kabak çekirdeği, nane gibi yiyecekler düzenli tüketilmesi gerekenler arasında.
3- Neredeyse tüm kanser türleri beslenmeyle ilişkili
Aydın, kanserin neredeyse bütün türlerinin beslenme ile ilişkisi olduğunu söylüyor. Kanserden korunmak için aşırı un, şeker ve işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalı. C vitamini mutlaka tüketilmeli. Çünkü C vitamini dokuları kansere karşı koruyor, kanserli hücreleri de öldürüyor. Katkı maddesi ilave edilmiş paketli gıdalar yenilmemeli. Bol taze sebze ve meyve, özgür dolaşan hayvanların eti ve yumurtası, sarımsak, soğan, zerdeçal tozu, yeşil ve siyah çay tüketilmeli. İyi uyunmalı. Stresten uzak durulmalı. Egzersiz yapılmalı. Teflon ve alüminyum yerine toprak, cam ya da kalaylı bakır kaplar tercih edilmeli.
 
4- Mide ilaçları yalnızca günü kurtarıyor, tedavi etmiyor
Kitapta reflünün doğrudan beslenmeyle ilişkili olduğundan ve mide ilaçlarının tedavi edici etkisi olmadığından bahsediliyor. Bu hastalığın asıl sebebi şeker tüketimi. Aydın'a göre; düşük şekerli diyet reflüyü azaltıyor. Ayrıca yemekten yarım saat önce ve 2 buçuk saat sonra ve her üç saatte bir su içmek reflünün iyileşmesini sağlıyor. Tabii un ve şekerli gıdaların da azaltılması gerekiyor.
5- Omega-3 yetersizliği depresyona sebep oluyor
Kitaba göre; omega-3 yetersizliği, beyin dokusundaki serotonin gibi önemli maddelerin düzeylerini düşürerek depresyona sebep oluyor. Bunun yanı sıra vitamin eksiklikleri de depresyona yol açan diğer etkenler. B12, B6, selenyum, çinko, demir ve magnezyum yetersizlikleri depresyon sebebi olabiliyor. Depresyona karşı korunmak isteyenlerin unlu ve şekerli gıdalardan uzak durması, balık yağı tüketmesi, B, C ve D vitamini alması gerekiyor.
 
6- Unutkanlığın sebebi, vitamin yetersizliği
Hafıza kaybının ve unutkanlığın en önemli sebeplerinin başında tepkisel şeker düşüklüğü, tiroit hormonu ve demir yetersizliği, B12 ve D vitamini yetersizliği geliyor. Et, yumurta ve diğer hayvani gıdaları az yemek ve mide asidini düşüren ilaçlar kullanmak unutkanlığa yol açıyor. Hastalığa karşı korunmak isteyenlerin yapması gereken ise bol bol kara üzüm, yeşil çay ve zerdeçal tüketip egzersiz yapmak. Bulmaca çözmek de beyin hücrelerinin üremesini artırarak hafızayı güçlendiriyor.
7- Baş ağrılarınızın sebebi alerjiler olabilir
Aydın, kitabında baş ağrıları ile ilgili ilginç bir noktaya değiniyor. Migreni olan hastalara beş gün süre ile düşük alerjen olduğu düşünülen kuzu eti ve sudan oluşan bir diyet yapılıyor ve hastaların büyük bir bölümünde 5. günün sonuna kadar migren ağrıları geçiyor. Bu nedenle migren hastalarının şu yiyeceklerden uzak durması gerekiyor: Buğday, portakal, yumurta, çay, kahve, çikolata, süt, dana eti, mısır, mantar ve bezelye.
 
TÜM BUNLARI BİR ANDA YİYEMİYECEĞİNİZ İÇİN EN DOĞRUSU BESIN DESTEKLERİ KULLANMANIZDIR
 

Saygılarımızla

Haldun Keskin

 

http://haldunkeskin.flptr.com

TURKIYE'NIN SAĞLIKLI YAŞAM SITESI

Facebook da  ÖMÜR BOYU SAĞLIKLI YAŞAM  GRUBUMUZA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ ARAMIZA HOŞGELDİNİZ

__._,_.___
Recent Activity:
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder