27 Kasım 2010 Cumartesi

[Dostluk Girdabi] - Firmalar yaklaşık 3 bin civarında katkı maddesi kullanırlar.

 

Yiyip İçtiklerimizde Üç Bine Yakın Katkı Maddesi Var
Yiyip içtiğimiz besinlerin daha çekici bir görünüşe sahip olması ve daha uzun süre dayanması için, üretici firmalar yaklaşık 3 bin civarında katkı maddesi kullanırlar.
Bu maddelerin güvenceli olduğu, kullanılmadan önce uzun deneylerden geçtiği ileri sürülmekte. Çoğumuzda bunların olumsuz etkisinin görülmediği de eklenmektedir.
Aslında katkı maddeleri, kimyevî maddelerdir ve besinlere çok çok az miktarda katılır:
1. Söz gelimi asitler (sitrik, malik, tartarik, asetik, laktik) vardır. Besinlere keskin bir tad vermek için kullanılırlar. Ga-zozlu içeceklerde, tatlılarda ve reçellerde bulunur.
2. Alkaliler (karbonat) besinin uzun süre saklanması yüzünden oluşacak asitleri » etkisiz kılmak için pek çok besine konur.
3. Antioksidanlar vardır. Sıvı ve katı yağlara ilave edilerek havayla temaslarında oksitlenmelerini önlerler. Özellikle tereyağı, margarin ve sıvı yemek yağlarında bulunurlar.
4. Beyazlatıcılar (benzoye peroksit) unu beyazlatmak için katılır.
5. Renk ve boya maddeleri, görünüşlerini çekici kılmak için, kırmızı, pembe ve portakal renkli pek çok besine, kari ve hardal tozuna, turşuya katılır.
6. Sübyeleştirmek, yağlı ve sulu karışımların ayrışmadan kalmalarını sağla mak için kullanılan katkı maddeleri (glyceril monostearate) vardır. Keklere, dondurma ve çikolataya konur.
7. Lezzet artırıcılar, (monoso-dium glutamat), et ve etli besinlere katılır.
8. Tat vermek için kullanılan (nebatî yağ, reçine, tarçın, karanfil, soğan, kekik, karabiber, vanilya vb.) tabiî ve sentetik maddelerin sayısı ise 2 bin civarındadır.
9. Nemlendirici olarak kullanılanlar (gliserin sorbitol), keklere konarak kurumaları önlenir.
10. Koruyucu maddeler (sodyum nitrat ve nitritler), besinlerin soyulmasını, küflenmesini, üzerlerinde tehlikeli bakteriler üremesini önlemek için konserve etlere vb. ilave edilenlerdir.
Gene bu amaçla kullanılan sülfür dioksit, benzoik asit, propionik asit vardır ki, bunlar konmasa besinler çok daha pahalı olur. Zira satın alınıp yenmeye fırsat kalmadan bozulurlar. Bunlar meyve sularına, biberli soslara, domates püresine (ketçap), sirke ve sosislere katılır.
11. Gidericiler (kalsiyum, disodium EDTA) içeceklere, konserve sebzelere katılarak, renk veya lezzet değişimine sebep olacak bakır, demir gibi metal zerreciklerini etkisiz kılarlar.
12. Eriticiler (tuz, su, alkol, yenebilir zamk) tatlı pek çok besine katılarak, çok küçük miktardaki yoğun tad vericilerin besinin her yanına eşit miktarda dağılmasını sağlarlar. Başta AB ve ABD olmak üzere
İsveç, Norveç, Finlandiya ve İsviçre’de yasaklanan 100ün üzerindeki katkı maddesi ülkemizde kullanılmaya hâlâ devam ediyor.
Sözgelimi, hazır çorbalarda kullanılan “monosodyum glumat” çocuklarda zekâ geriliğine yol açabildiği gibi salam ve sosislerde kullanılan “nitratlar” da kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltmakta.
Tüketici dergisinin araştırmasına göre, fabrikasyon üretimine geçilmesiyle kullanım oranı daha da artan katkı maddeleri, özellikle bebek bekleyen anneler ve çocukların sağlıkları için bir tehdit oluşturmakta.

Dergi den alıntıdır

 

Herkesin bir sorusu vardır. Sormak istediklerinizi, keskinlergenpa@gmail.com ‘a  yazabilirsiniz.

 

Saygılarımızla

Gülümser & Haldun Keskin

 

www.keskinlergenpa.com

__._,_.___
Recent Activity:
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
MARKETPLACE

Stay on top of your group activity without leaving the page you're on - Get the Yahoo! Toolbar now.


Find useful articles and helpful tips on living with Fibromyalgia. Visit the Fibromyalgia Zone today!

.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder