21 Nisan 2009 Salı

[Dostluk Girdabi] - Istanbul'un Meshur Semtleri



Geçenlerde çok hoþ bir etkinlik dikkatimi çekti. "Ýstanbul" konulu bir fotoðraf yarýþmasý. Belki, yaþadýðým þehirden olsa gerek, yarýþma haberini görür görmez bu konuda fotoðraf sever arkadaþlarýmý da bilgilendirdim. Yarýþmada Ýstanbul'un doðal güzellikleri, insanlarý, efsaneleri, tarihi, tarihi eserleri, semtlerinin anlatýlmasý isteniyor. Jüri üyeleri de Fotoðraf Sanatçýlarý olan Coþkun Aral, Niko Guido, Mehmet Günyeli, Ýzzet Keribar ve Iþýk Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Öðretim Görevlisi H.Nadir Ede' den oluþuyor. 

 Ýstanbul'un geçmiþi, semtleri derken, hoþ bir yazý daha gözüme çarptý. Bir kýsmýný bildiðim, bir kýsmýný yeni öðrendiðim Ýstanbul semt isimlerinin bugünlere geliþini anlatan bu yazý tahminimce sizlerin de ilgisini çekecektir.

Bakýn günümüze kadar gelen Ýstanbul semtlerinden bazýlarý...

    Aksaray: Fatih'in sadrazamý Ýshak Paþa, Ýç Anadolu Bölgesi'ndeki Aksaray'ý ele geçirdikten sonra orada yaþayan bölge insanlarýný bugünkü Aksaray semtinin bulunduðu yere gönderir. Aksaraylýlar da semte adlarýný verirler.

    Ahýrkapý: Marmara Denizi'nin kýyýsýnda yer alan yedi ahýr kapýsýndan birisi olan bu semte Padiþah atlarýnýn bulunduðu has ahýrýn yanýnda yer aldýðý için Ahýrkapý ismi verildi.

    Aþiyan: Günümüzdeki ismini þair Tevfik Fikret'in burada bulunan Farsça'da kuþ yuvasý anlamýna gelen 'Aþiyan' isimli evinden alýyor.

    Baðlarbaþý: Semt en ünlü bað ve bahçelerin bir dönem burada yer almasýndan dolayý bu adla anýlýyor.

    Bebek: Semtin isminin nereden geldiði konusunda iki rivayet bulunuyor. Bunlardan ilki, Fatih Sultan Mehmet'in bölgeyi korumasý için gönderdiði bölük baþýnýn Bebek lakaplý olmasý. Diðeri ise padiþahýn semtteki bahçesinde gezerken yýlan görüp korkan þehzadesine bebek demesi ve bundan sonra bahçesinin bebek bahçesi olarak anýlmasý.

    Beþiktaþ: Ýlk görüþ semtin ismini Barbaros Hayrettin Paþa'nýn gemilerini baðlamak için diktirdiði beþ taþtan aldýðý yönünde. Diðeri ise bir papazýn burada yaptýðý kiliseye Kudüs'ten getirdiði beþik taþýný koyduðu ve ismin buradan geldiði yönünde.

    Beyazýt: Sultan II. Beyazýt'ýn buraya kendi ismiyle anýlacak bir külliye yaptýrmasýndan sonra semt Beyazýt olarak anýlmaya baþladý.

    Beyoðlu: Semtin isminin nerden geldiði konusunda çeþitli rivayetler bulunuyor. Bunlardan ilkine göre Ýslamiyet'i kabul edip burada oturmaya baþlayan Pontus Prensinden adýný alýyor semt. Diðerine göreyse, 'Bey Oðlu' diye anýlan Venedik Prensinin burada oturmasýndan geliyor semtin adý. Son bir rivayet de, burada oturan Venedik elçisine yazýþmalarda "Beyoðlu" diye hitap edilmesinden semtin bu adla anýldýðýný söylüyor.

    Bakýrköy: Bizanslýlarýn 'Makri Hori' dedikleri semt 14. yüzyýlda Osmanlýlarýn eline geçince 'Makriköy' adýný aldý. 1925'te ulusal sýnýrlar içindeki yabancý kökenli adlarýn deðiþtirilmesi sýrasýnda Atatürk'ün isteðiyle semt Bakýrköy adýný aldý.

    Bostancý: Semt adýný eskiden her türlü meyve ve sebzenin yetiþtirildiði bostanlardan biri olmasýndan alýyor.

    Çemberlitaþ: Bizans'ýn en önemli meydanlarýndan Constantinus Forumu'nun bulunduðu yerdeki büyük sütunlardan birisi olan Çemberlitaþ semte adýný verdi.

    Çengelköy: Eskiden gemi çapalarý bu köyde yapýldýðý için isminin buradan geldiði tahmin ediliyor.

    Eminönü: Osmanlý döneminde çarþýdaki esnafý denetleme yetkisi 'Emin'lere aitti. Semt adýný burada bulunan 'Gümrük Eminliði'nden alýyor.

    Feriköy: Semt adýný Sultan Abdülmecit ve Abdülaziz dönemlerinde yaþayan Madam Feri'den alýyor. Bölgede bulunan geniþ topraklar padiþah tarafýndan Madam Feri'nin eþine baðýþlanmýþtý. Ama eþi ölünce semt onun ismiyle anýlmaya baþlandý.

    Galata: Gala Rumca da "süt" anlamýna geliyor. Bir rivayete göre Galata'nýn adý semtteki süthanelere gönderme yapýlarak türetildi. Baþka bir görüþe göre ise Ýtalyanca 'denize inen yol' anlamýna gelen 'galata' kelimesi düþünülerek bu isim verildi.

    Okmeydaný: Fetih Ordusu kuþatmanýn bir kýsmýný burada kurulan karargâhta geçirmiþ. Semtin ismi de böylelikle Okmeydaný olarak kalmýþ.

    Þiþli: Þiþ yapýmýyla uðraþan ve Þiþçiler diye anýlan bir ailenin burada bir konaðý olduðu ve 'Þiþçilerin Konaðý'nýn zamanla deðiþikliðe uðrayarak 'Þiþlilerin Konaðý' hâline gelmesiyle semtin adýnýn Þiþli olarak kaldýðý anlatýlýyor.

    Þaþkýnbakkal: Henüz yerleþimin olmadýðý dönemlerde yaz günleri denizden yararlanmak için bölgeye gelenlere bir bakkal dükkaný açýldýðýný görenler burada iþ yapýlmayacaðýný düþünerek bakkala "þaþkýn bakkal" yakýþtýrmasý yaptýlar. Bundan sonra da semt Þaþkýnbakkal olarak anýlmaya baþlandý.

    Sütlüce: Bugün Sütlüce semtinin olduðu yerde Süt Menbat isimli bir Rum köyü vardý. Köyün bir köþesindeki bakýr bir kadýn heykelinin memelerinden su akar; bu suyun, kadýnlarýn sütünü çoðalttýðýna inanýlýrdý. Bundan dolayý semt Sütlüce olarak anýlýr oldu.

    Tahtakale: Sözlük anlamý 'kale altý' olan Taht-el-kale'nin bozulmasýyla Tahtakale'ye dönüþen semtin Mercan ya da Beyazýt dolaylarýndaki eski sur benzeri yapýnýn aþaðý kotunda yer aldýðý için bu ismi aldýðý tahmin ediliyor.

    Taksim: Osmanlý zamanýnda sucularýn; suyu, halka taksim ettikleri yer Taksim olarak anýlmaya baþlandý.

    Teþvikiye: Sultan Abdülmecit'in bir mahalle kurulmasý için teþvikte bulunduðu semtin adý Teþvikiye olarak kaldý. Bu durumu Harbiye Karakolu ile Rumeli ve Valikonaðý Caddelerinin kesiþtiði kavþakta bulunan iki taþ belgeliyor.

    Unkapaný: Bazý satýþ yerlerinde Arapça'da 'Kabban' adýný taþýyan büyük teraziler bulunduðundan buralarý Kapan adýný taþýrdý. Sahiline buðday ve arpa yüklü gemiler demirlediðinden semt bu adý aldý.

    Üsküdar: Bizans devrinde Skutari denilen asker kýþlalarý þehrin bu yakasýnda yer aldýðý için semt Skutarion diye anýlýyordu. Bu isim zamanla Üsküdar'a dönüþtü.

    Veliefendi: Hipodrom bir zamanlar Þeyhülislam Veli Efendi'nin sahibi olduðu topraklar üzerinde kurulduðundan semtin adý Veli Efendi'yle anýlýyor.

    Sevgilerimle,


    Funda Taþdemir

__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Recent Activity
Visit Your Group
Give Back

Yahoo! for Good

Get inspired

by a good cause.

Y! Toolbar

Get it Free!

easy 1-click access

to your groups.

Yahoo! Groups

Start a group

in 3 easy steps.

Connect with others.

.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder