21 Ağustos 2009 Cuma

[Dostluk Girdabi] - BEYAZ ÖLÜM T U Z

 


Tuz tüketiminin, toplumsal özelliklere ve yaşanan coğrafi bölgelere göre
değişiklik gösterdiğini ifade eden Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları
Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ülver Derici, “Sağlıklı bireylerde günlük
olarak yemeklerle alınması gereken ortalama tuz miktarı 5-6 gramı geçmemeli”
dedi.


Derici, tuzun tavsiye edilen miktarın üzerinde tüketilmesinin “hipertansiyon,
inme, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıkları tetiklediğini ve
kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerde artışa neden olabildiğini, mide
kanseri, şişmanlık ve kemik erimesi riskini artırdığını” kaydetti. Aşırı tuz
tüketimi halinde astım hastalığında da şikâyetlerin arttığını ifade eden Derici,
bu tür sorunların yaşanmaması için günlük alınan tuz miktarının azaltılmasının
temel kural olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE’DE TUZ TÜKETİMİ NORMALİN 3 KATI
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nce 2008’de tuz tüketimiyle
ilgili yapılan çalışmada, ülkemizde genel olarak tuz tüketiminin ortalamanın
üstünde olduğunun tespit edildiğini anlatan Derici, “Türkiye’de bir kişinin
günlük aldığı tuz, ortalama 18 gramla normalden 3 kat daha fazla” dedi.
Derici, Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması’na göre, erkeklerin kadınlardan
daha fazla tuz tükettiğinin belirlendiğini ifade ederek, “Türkiye’deki
hipertansiflerin miktarı 4 yılda 3 milyon artmış olup, toplumumuzun aşırı tuz
tüketimi bu artışın önemli bir sebebi olarak görülmektedir. Erkeklerde
hipertansiyon gelişme oranı, kadınlara göre daha yüksek tesbit edilmiştir” diye
konuştu.
Aşırı tuz tüketiminden kaçınmak için sofradan tuzlukların kaldırılması
gerektiğini kaydeden Derici, şu tavsiyelerde bulundu: “Market alışverişlerimizde
alacağımız ürünün içeriğine bakmak alışkanlık haline getirilmeli. Eğer ürünün
100 gramında 1.5 gram tuz ya da 0.6 gram sodyum varsa yüksek tuzlu ürün; 0.6
gram tuz ya da 0.1 gram sodyum varsa düşük tuzlu ürün grubuna girer. Sağlıklı
bir beslenme için tuz oranı yüksek gıdaları tüketmemeye özen göstermeliyiz. Ürün
üzerinde sodyum miktarı verildiyse, bu rakamı 2.5 ile çarparak tuz miktarı
hesaplanmalı.”
Lokantada yenilen ürünlerdeki tuz miktarı, mönülerde bulundurulmadığı için
farkında olmadan aşırı tüketilebildiğine dikkat çeken Derici, bütün müşteriler
için ortak hazırlanan gıdaları sunan yerlerden ziyade kırmızı eti, tavuğu,
balığı ve sebze yemeğini istenilen gibi az tuzlu hazırlayıp getirebilecek
yerlerin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

1 PORSİYON DÖNERDE 8 GRAM TUZ VAR
Derici, müşterilerin mönülerde böyle bir istekte ısrarcı olmaları halinde, bu
şekilde hizmet veren lokanta sayısının artacağını belirterek, dışarıda tüketilen
gıdalarda bulunan tuz miktarı için şu örnekleri verdi: “Bir porsiyon döner-kebap
yediğimizde 8.6 gram, bir porsiyon pizza yediğimizde 4 gram (sosis ve salamlıda
ise bu miktar daha da artar), bir porsiyon hamburger ve patates kızartması
yediğimizde 2.9 gram, bir porsiyon kızarmış balık ve patates kızartması
yediğimizde 1.2 gram ve 100 gram ekmek yediğimizde de 1.4 gram tuz
tüketilmektedir.
Unutmayalım ki; size sormadan çayınıza ya da kahvenize şeker
ekleyebiliyorlar mı? Öyleyse neden size sormadan yemeklerinize tuz
ekleyebiliyorlar? Buna izin vermeyelim, sağlığımızı koruyalım.”

"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için bir gelenektir..."

Saygılarımızla

Gülümser & Haldun Keskin

www.keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM EN DOGAL ALISVERIS SITESI

İlgi ve ihtiyaç duyan arkadaşlara yönlendirebilirseniz

"Üreticiden Tüketiciye" zincirine katkınız olacaktır.

Bilinçli tüketici ucuz değil kaliteli ürünü tercih eder.

 

 

 

BİLGİ VE SİPARISLERINIZ ICIN YAZIŞMA ADRESİMİZ

keskinlergenpa@gmail.com

 

Merkez Çarşı. 50. Sokak. No 6 AKHİSAR

Akhisar Vd. 548 000 42 27

0 236 412 61 62

 


--
UYARI: Bu mesaj ve ekleri mesajda gonderildigi belirtilen kisi/kisilere ozeldir ve gizlidir.Dogru aliciya ulasmamis olmasi halinde, bu mesajin baska bir aliciya yonlendirilmesi, kopyalanmasi veya kullanilmasi yasaktir. Bu e-posta mesaji, hic bir sekilde, herhangi bir amac icin cogaltilamaz, yayinlanamaz ve para karsiligi satilamaz. Sirketimiz mesajin ve bilgilerinin size degisiklige ugrayarak veya gec ulasmasindan, butunlugunun ve gizliliginin korunamamasindan, virus icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.


__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Recent Activity
Visit Your Group
Give Back

Yahoo! for Good

Get inspired

by a good cause.

Y! Toolbar

Get it Free!

easy 1-click access

to your groups.

Yahoo! Groups

Start a group

in 3 easy steps.

Connect with others.

.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder