19 Ağustos 2009 Çarşamba

[Dostluk Girdabi] - KARIN AĞRISINI PEK HAFİFE ALMAYIN

 


Son günlerde ishal vakalarında artış gözlendiğini belirten uzmanlar, karın ağrısı şikayeti olanların acilen hekime başvurması gerektiğini söyledi. Soğuk havada üşütmeyle birlikte alınan bozuk gıdalar, mide ve sindirim sistemini olumsuz yönde etkiliyor. ‘Karın ağrısıdır’ deyip umursamadığımız rahatsızlıklar ishale, zehirli ishale ve ölüme kadar gidebiliyor. İshal, günlük dışkı miktarının normalden fazla ve sulu olması halidir. İshalde günlük dışkılama sayısı artıyor ve genellikle günde üçten fazla oluyor. Çoğu zaman ishale bulantı, kusma, halsizlik ve karın ağrısı eşlik ediyor. İshal; enfeksiyonlar, ilaçlar, besinler gibi dış etkenlere bağlı olabileceği gibi, bağırsağın kendi müzmin hastalıklarından bağırsak kanseri, guatr gibi değişik sebeplerden de ortaya çıkabiliyor.

Beslenmeye dikkat!
İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ayşegül Navdar, ishalin sadece enfeksiyondan kaynaklanmadığına dikkat çekerek, “Hastalık olmaksızın psikolojik sebeplere ve beslenme alışkanlıklarına bağlı ishaller de görülebiliyor. İshalle seyreden alışkanlıklar, gelişmekte olan ülkelerde hâlâ bebek ve küçük çocuklarda önemli hastalık ve ölüm sebebidir. Çünkü dışkı, ağız yoluyla bulaşan bu enfeksiyonların önlenmesinde temiz içme suyu, uygun kanalizasyon sistemleri, hijyenik besin ve yeterli beslenme başlıca sosyo-ekonomik faktörleri oluşturmaktadır. Vücudun dışkılama alışkanlığı değişkendir ve dış etkenlere maruz kalmaktadır ” diye konuştu.

Mikrobik ishal tehlikeli
Mikrobik ishallerin en önemli sebebi virüslerdir. Virüse bağlı ishaller kendi kendilerine iyileşebileceği gibi ağır su kaybına bağlı ölüme de yol açabilir. Su kaybına hassas olan yaşlı ve çocuklarda bu durum daha da önem kazanmaktadır. Mikrobik ishaller, gelişmekte olan ülkelerde ishale bağlı ölümlerin yüzde 10-20’sine sebep olmaktadır. Mikrobik ishaller suyla, besinlerle ve direkt temasla bulaşır. Aile içinde, kreş ve yuvalarda bulaşma hızı yüksektir. Mikrobik ishallerde hafif ateş (38 derece), kusma ve bol sulu dışkı görülür. Kusma 2-3 gün, ishal 4-5 gün sürer.


Temizlik şart
İshal vakalarının yayılmasını önlemek için temizliğin çok önemli olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ayşegül Navdar, “İshal bütünüyle kesilene kadar tuvaletler dezenfekte edilmelidir. Kirlenen yüzeyler su ve sabunla yıkanmalıdır. İshalli bebeğin altını değiştiren annelerin ve bakıcıların ellerini çok temiz şekilde yıkamaları şarttır. Bebeklerin anne sütü ile beslenmeleri ishali hafifleterek, enfeksiyonun şiddetini azaltır” dedi.

Kanlı ishalse...
Bakteriler tarafından oluşan ishaller “kanlı ishal”e dönüşmektedir. Bu tür ishal vakalarında kramp tarzında karın ağrıları ve ateş görülür. Bazen kusma ve çocuklarda havale şeklinde kendini gösterebilir. Günde 10-20 defa bazen 40’a varan sayıda sık ve miktarı az büyük abdest ihtiyacı olabilir. Bakteriyel ishaller bazen hafif belirtiler gösterse de sonuçta çok ağır ve öldürücü olabilir. Tedavide sıvı ve elektrolit kaybı ağızdan sıvı olarak giderilebilir. Ancak yaşlı ve bebeklerin hastanede yatarak tedavi görmesi gerekmektedir. Bakteriyel ishallerde antibiyotik tedavisi gerekmektedir.

Hijyenik olun
Bakteriyel ishallerin önlenmesi için hijyene büyük önem verilmesi gerektiğini hatırlatan Navdar, “İshal kontrolünde, temiz su teminine yönelik metodlar ve suların klorlanması, atık giderim sistemlerini de kapsayan altyapı tesislerinin sağlıklı olması, kişisel ve gıda hijyenine yönelik tedbirler ilk sırayı almaktadır. Gıdaların saklanması ve pişirilmesi konusunda titizlik gösterilmesi, toplumun eğitilmesi, el yıkamanın yaygınlaştırılması gereklidir. Hayvan kaynaklı besinler (özellikle kümes hayvanı) pişirilmeden üzeri mutlaka çok iyi yıkanmalıdır. Sadece pastörize süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Besinle uğraşanların kişisel hijyene dikkat etmeleri ve el yıkamaya özen göstermeleri şarttır” dedi SİTEMİZE "PERFORMANS" REYONU EKLENMİŞTİR. TAMAMEN BITKISELDIR 

 

 

"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için bir gelenektir..."

Saygılarımızla

Gülümser & Haldun Keskin

www.keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM EN DOGAL ALISVERIS SITESI

Bilinçli tüketici ucuz değil kaliteli ürünü tercih eder.

 

 

 

BİLGİ VE SİPARISLERINIZ ICIN YAZIŞMA ADRESİMİZ

keskinlergenpa@gmail.com

 

Merkez Çarşı. 50. Sokak. No 6 AKHİSAR

Akhisar Vd. 548 000 42 27

0 236 412 61 62


UYARI: Bu mesaj ve ekleri mesajda gonderildigi belirtilen kisi/kisilere ozeldir ve gizlidir.Dogru aliciya ulasmamis olmasi halinde, bu mesajin baska bir aliciya yonlendirilmesi, kopyalanmasi veya kullanilmasi yasaktir. Bu e-posta mesaji, hic bir sekilde, herhangi bir amac icin cogaltilamaz, yayinlanamaz ve para karsiligi satilamaz. Sirketimiz mesajin ve bilgilerinin size degisiklige ugrayarak veya gec ulasmasindan, butunlugunun ve gizliliginin korunamamasindan, virus icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Recent Activity
Visit Your Group
Ads on Yahoo!

Learn more now.

Reach customers

searching for you.

Yahoo! Groups

Weight Management Challenge

Join others who

are losing pounds.

Yahoo! Groups

Mom Power

Discover doing more

for your family

.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder