26 Ağustos 2009 Çarşamba

[Dostluk Girdabi] - ÇALIŞANLARI TEHDİT EDEN KAS İSKELET PROBLEMLERİ

 

Çalışanları Tehdit Eden Kas İskelet Sistemi Problemleri

 
Modern yaşam insanlara sunduğu olanaklarla onların yaşamını kolaylaştırırken bir yandan da çalışanları hareketsizliğin olumsuz sonuçları ile karşı karşıya bırakmaktadır. Aslında insan hareket etmek üzerine  planlanmıştır ve  iki ayak üzerinde durma avantajı nedeniyle ellerini daha fazla ve ince işlerde kullanabilmekte ve kendi yaşamını kolaylaştırmaktadır.

İş ve mesleğin özelliklerine bağlı olarak  hastalıklarla karşılaşma  veya  çalışma ortamındaki fiziksel, kimyasal veya diğer  etkenlere bağlı olarak   hastalanma veya kazalara maruz kalma tıpda  meslek hastalıkları kapsamında   ele alınmaktadır.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) istatistiklerine göre, dünyada her üç dakikada, bir işçi iş kazası veya meslek hastalığı yüzünden hayatını kaybediyor. Her yıl dünyada ortalama 110 milyon işçi iş kazası geçiriyor veya meslek hastalığına yakalanıyor. Bunlardan 180.000’i ölüyor. İş kazası ve meslek hastalığının  ortaya çıkardığı mortalite ve morbidite  kadar işyerine ve ulusal ekonomiye yüklediği işgücü kaybı, üretim kaybı gibi maliyetler ve birçok yan maliyetten söz edilebilir. Bunlar; hastane masrafları, ilaç bedelleri, mahkeme masrafları ve sigortalıya ödenen tazminatlar gibi maliyetlerdir. 

Kazaların genellikle yalnızca yüzde 3'ünden korunmak mümkün değildir ve geri kalan yüzde 97'si ise korunabilen kazalar olarak istatistiklere geçmektedir.
Ayrıca ciddi hastalık oluşturmayan veya işe bağlı olduğu  üzerine kayıt tutulmayan birçok kas-iskelet sistemi rahatsızlığından yakınan çalışanlar mevcuttur. Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde bu konuda ortaya çıkan ciddi istatistiki bilgiler ve bu durumun  düzeltilmesi için  çalışma yaşamı, iş ortamı değişiklikleri ve ergonomi  düzenlemeleri  yapılmaktadır. 

Ülkemizdeki iş hastalıklarına ilişkin. SSK 2004 verilerine göre  83800 iş kazası,
384 meslek hastalığı,1.983.410 meslek hastalığı nedenli işgünü kaybı ve GSMH’a  %1-4 kadar  yani ülkemizde 4 katrilyona yakın  ekonomik  yük oluşturmaktadır.
İş kazalarında birinci sırada %37 ile  cisimlerin ezme ve sıkıştırması, %15 ile düşen cisimlerin çarpması,%11  ile düşmeler önemli sebeplerdir. Ayrıca birçok sağlık sorunu da iş ve meslek nedenli ortaya çıkmakta fakat ülkemizde iyi istatistiki kayıtlar olmadığından  bunların neden olduğu ekonomik problemler konusunda yeterli veri bulunmamaktadır. Bariz   akut durum yaratmayan  iş sağlık sorunları da giderek daha fazla  çalışanları , işvereni ve işyerlerinde insan kaynaklarını   meşgul etmektedir. İşçilerin iş kazalarına uğramalarını ve meslek hastalıklarına tutulmalarını önlemek, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken önlemler dizisi, 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" olarak tanımlanıyor. İşçi sağlığı ise, "Bütün mesleklerde, çalışanların fiziksel, ruhsal ve sosyal tam iyilik halinin takviyesini ve en yüksek düzeylerde sürdürülmesini iş koşulları ve kullanılan zararlı maddeler nedeniyle çalışanların sağlığına gelebilecek zararların önlenmesini, işçinin psikolojik ve fizyolojik özelliklerine uygun yerlere yerleştirilmesini gerektirir" şeklinde tanımlanıyor. Bu da işin insana, insanın işe adaptasyonu gibi çok geniş kapsamlı hizmetler zincirini oluşturuyor.
Bu genel meslek hastalıkları bilgisinden sonra  çalışma  yaşamının neden olduğu  ve kişilerin sıklıkla şikayet ettiği  kas iskelet sistemi belirtilerine ve bunların nedenleri ve önlenmesine ilişkin  tavsiyelere  bakalım.
Kas iskelet sistemi belirtileri nelerdir?
Ağrı
Boyun ve kol ağrısı
Baş ağrısı,başdönmesi
Omuz ağrısı
Bel ve sırt ağrısı
Bacak ağrısı
Kol ve ellerde uyuşma ve karıncalanma
Güçsüzlük ve kramp
Sabah tutukluğu
Yorgunluk
Halsizlik,uyku bozukluğu
Duruş bozuklukları
İş veriminde düşme
Kızgınlık,öfke,sosyal izolasyon
Ağrı; hoş olmayan duyu olarak tanımlanır , tıbbi ağrı yaklaşımıyla  akut ve kronik ağrı olarak ayrılır.Akut ağrı bir doku hasarının sonucu  uyarıma yanıt olarak ortaya çıkan hoş olmayan duygusal tepkidir. Belirli bir bölge veya dokuda sınırlı olabilir,bazen de komşu bölgelere yayılabilir,ya da hasar bölgesinden başka bir yerde   hissedilebilir.Ağrının şiddeti veya tipi  kişinin daha önceki deneyimleri ile ilişkili olarak ifade edilir.Her zaman  doku hasarı miktarının basit bir işlevi değildir ve  endişe, depresyon gibi duygusal çalkantılardan etkilenir.

Kronik ağrı , akut olarak onu başlatan hasar veya hastalık ortadan kalktığında da devam eder ve sebepten çok  algılama sistemindeki değişikliklere bağlıdır ve yeri tam olarak tarif edilemez. Bedensel bir algılama yerine daha fazla  duygusal tepkimeler, anksiyete, depresyon ve psikotik bozukluklar vardır. Bu nedenle, kronik ağrılı  kişilerde  meslek, ev işleri, hobiler, cinsel yaşam ve iş  girişimlerinde sorun oluşur. Kişi hareketlerini ağrı nedeniyle sürekli azaltma eğilimindedir,  bu durum ise hareketsizlik yaratacak ve   kişiyi  bunun sonuçları ile karşı karşıya bırakacaktır.
Boyun ağrıları ve buna eşlik eden belirtiler diğer en sık yakınmalar arasında gelir. Sıklıkla ofis çalışanları, bilgisayar kullanıcıları, telefon oparatörleri, sekreterler , brokerlar  ve teknisyenler  bu durumdan şikayetçidir.Meslekleri gereği  uzun süreli sabit pozisyonda çalışmak belirli kas gruplarında  zorlanmaya   (tıpdaki ismiyle overuse)   neden olur. Uzun süre bu durum gözardı edildiğinde  devamlı gerilen kaslar vücut duruşunda bozulmalara ve zamanla ilişkili vücut kısımlarında ağrı, uyuşma , karıncalanma ve  güçsüzlüğe  neden olur. Ayrıca bu durumun insanın yaşamında karşılaşacağı küçük travmalarda  yeterli kas kuvveti olmaması nedeniyle kolay hasarlanma zemini yaratacağını da belirtmek gerekir.Böyle mesleki çalışma yapan biriyle  düzenli egzersiz yapan bir kişinin sıkça korkulan boyun fıtığı olasılığıyla karşılaşma ihtimali de  daha fazla olabilecektir. 
Bu durumu engellemek için neler yapmalıyız?

Ağrı için hekimlerin ergonomi önerilerini dikkate alın ve bu tavsiyeleri yerine getirin .Tüm bunlara rağmen ağrınız devam ediyorsa  mutlaka bir hekime  başvurun. Boyun ağrısına nedeni olabilecek başka  birçok hastalığın söz konusu olabileceğini de unutmamak ve  kesin tanı için hekimden yardım almak gereklidir.
Boyun ağrısını engellemek için  önerilen yararlı alışkanlıklar vardır.
 
  • İş sırasında çalışma sırasında sık kısa 5 dakikalık aralar verin
  • Uzun yolculuklarda boyun kavsini koruyacak korse kullanın
  • Uyurken çok yastık kullanmayın, boyun kavsini destekleyen yastık tercih edin
  • Kanepede uyuya kalmaktan kaçının
  • Telefon ahizesini boynunuza sıkıştırmayın mümkünse  kulaklık kullanın
  • Aralarda ve gün içinde boyun izometrik kasılmaları olarak tanımlanan hareketleri  5-10 kez tekrarlayın
  • İşyerinizde masa başı oturuşunda aşağıdaki kuralları uygulayın
    Masa ile dizlerin arası 5 cm.den az olmamalıdır. 
    Masanın alanı dar, ayakları kısa olmamalıdır. Bu şekilde çalışma esnasında bacaklar rahat hareket edebilir, bacakların hareket alanı kısıtlanmamış olur
    Sırt, bacaklar ve dizler arasında dik açılı bir oturuş sağlanmalıdır. Bu şekilde iskelet ve kas sisteminde oluşabilecek rahatsızlıklar önlenmiş olur.. 
    Ayaklar yere değebilmelidir. Yere sarkan ayaklar kan dolaşımını engellediği gibi, dizleri de yorar.gerekirse ayakları 20 cm yüksekte tutun 
    Baş hiç bir zaman geriye doğru tutulmamalıdır. Bu boyun kaslarını yorabileceği gibi,  kireçlenme gibi sorunlara da yol açabilir 
     Oturuş pozisyonunuzu sık sık değiştirmelisiniz. Uzun süreler aynı pozisyonda oturmak anatomik sorunlara, şekil bozukluklarına ve ortopedik hastalıklara yol açabilir. 
  • Ofis ortamının çok sıcak ya da çok soğuk olmaması da önemlidir. Çok sıcak ortamda, oturduğu yerde terleyen vücut, daha soğuk bir ortama çıktığında bel, sırt ağrılarına davetiye çıkarır. Soğuk bir ortamda ise vücudun kan dolaşım hızı düşer, kas ve eklemler sertleşir. Bu nedenle ani hareketler kalıcı rahatsızlıklara yol açabilir. 
  • Oturuş pozisyonu bele ve dizlere çok yük bindirebilir. Bele ve dizlere çok yük bindiricek bu tür oturuşlardan kaçınılmalıdır.
  • Çalışma masasının üzerinde araçlara erişim rahat olmalıdır. Kollar masa üstündeki her materyale zorlanmadan erişebilmelidir. Bu erişim alanına "kol dairesi" denmektedir.
  •   Sandalyeniz  size uygun yükseklikte ve oturduğunuzda kollarınız  serbest hareket etmelidir.
  • Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin ve hobiniz olacak bir  spor için     vakit ayırın.
    Başağrısı ve baş dönmesi
    Sıklıkla boyun kaynaklı olabilecek bu şikayetlerde uzun süreli aynı pozisyonda durmaya bağlı boyun arka grup kaslarındaki devamlı çekilmenin neden olduğu düşünülmektedir. Ayrıca sürekli bilgisayar ekranı önünde durmak nedeniyle ekranın   yansıttığı ışık da bu şikayette rol oynar. Kronik problemlerin  çözülmemesi durumunda da başağrısı, konsantrasyon güçlüğü vardır  ve kronik yorgunluk sendromu başağrısını sürekli hale getirir.

    Bu durumu engellemek için neler yapmalıyız?
      Boyun ve postür eğitimi  başağrısını engeller
      Gözlerin  düzenli kontrolü ve gözleri etkileyecek iş araçlarına ilişkin uzmanların önerilerini yapmak da önemlidir.Özellikle sürekli monitör  önünde oturmak zorunda olanlar bazı temel kurallara dikkat etmelidir.Bunlar;
  • Monitöre uzaklık, görüntüye, ekran çözünürlüğüne, yazıların okunabilirliğine ve monitörün büyüklüğüne bağlıdır. Ortalama olarak göz-ekran uzaklığı 50 cm olması yeterlidir. 
  • Sürekli monitöre bakıyorsanız, sık sık gözlerinizi dinlendirmeli ve görüş açısını gözlerinizi yormayacak şekilde ayarlamalısınız. 
  • Ekran üzerinde düşen yansımaları önlemek için monitörün eğim açısını değiştirmelisiniz. Bu şekilde sağlanan eğimle, ışık yansımalarının göze ulaşıp rahatsız etmesi engellenecektir.
  • Uzun süre ekrana bakıldığında göz kasları kasılır, göz kırpma azalır. Bunun sonucunda göz nemliliğini kaybeder. Bu nedenle sık sık göz kırpma işlemini yapmalısınız. Arada bir gözlerinizi monitörden uzaklaştırmanızda yararlı olacaktır. 1
  • 5-20 dakikada bir gözlerinizi monitörden uzaklaştırmalı ve gözlerinizi uzak bir yere odaklamalısınız. 
  • Monitörünüzü temiz tutmalısınız. Kirli bir monitör görünülürlüğü azaltabileceği gibi gözleri de yorar. 
  • Monitördeki yansımaları en aza indirmeye çalışmanız gözlerinizi koruyacaktır. 
  • Monitörün tepe noktası göz seviyenizden daha aşağıda olmalıdır. 
  • Ekranda çok küçük karakterler kullanmayın. Karakter büyüklüğünü ister işletim sisteminizden ister Interet tarayıcınızdan değiştirebilirsiniz. Ekran kontrastını gözünüzü yormayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. 
  • Ekran filtresi kullanmanız monitörden gelen kimi zararlı ışınları önleyecektir.
    Omuz ağrısı
    Günümüzde  sık rastlanan rahatsızlıkların içinde omuz ağrısı da gelmektedir. Devamlı olarak ağır çantalar taşımak ,kolları sürekli yazma pozisyonunda tutmak, duruş bozukluklarına bağlı omuz ile ilişkili sırt ve kürek kemiği bölgelerinde gelişen myofasial ağrılar ve  kas kısalıkları omuz ağrılarının nedeni olabilir.

    Omuz ağrılarından sakınma için omuz kuşağını maksimum  hareket açıklığında kullanacak egzersizleri günde en az  bir kez tekrarlamak  gerekir.
    Ofisde ellerinizi birleştirerek  baş üzerine ve sonra sırta getirmeye çalışın,bunu birkaç kez tekrarlayın. Ayakta dururken öne eğilin ve omuzlarınızı yerde daireler  çizerek  döndürmeye çalışın.

    Ağır iş çantalarını uzun süre aynı elde taşımayın mümkünse göğüs üzerinde evrakları ve ağır eşyaları taşımaya  dikkat edin.

    Sırt ve bel ağrıları
    Belki de çalışanlarda en sık rastlanan  sorunların başında gelmektedir. İnsanların %80’ i hayatlarında en az bir kez  bel ağrısı tecrübesi yaşamaktadırlar. Tedavi edilmediğinde  en sık rastlanan fiziksel özürlülük nedenlerindendir. Çalışma hayatında iş bırakma sebepleri arasında  ikinci sıradadır ve bel ağrısının herkesde rastlanabileceği ve  kendiliğinden geçeceği inancıyla ertelenmesi rahatsızlığın kronikleşmesinde önemlidir.Tüm iş gücü kayıpları ve işçi tazminatlarının %25’ i bel ağrısına bağlıdır.

    Mesleki risk faktörlerinde ağırlık kaldırma, vibrasyona maruz kalma, monoton ve az hareketli meslekler önemlidir. Hemşireler ve sağlık çalışanları, sürücüler, ağır kaldıran işçiler , ofis çalışanları, ev hanımları, temizlik görevlileri sık sorun yaşamaktadır.  Bel hareketlerinde azalma ve bel kaslarında güçsüzlük önemli risk faktörüdür. Kişisel faktörler olarak ise sigara içme ve daha önce geçirilmiş bel ağrısı  önemlidir.

    İşyerinde bel ağrısı ve bel sakatlıklarından korunma için neler yapılmalıdır?

      İş çalışana uygun tasarlanmalıdır.
      Uygun iş için uygun çalışan seçilmelidir.
      Çalışanlar , sağlığına zarar vermeksizin  emniyetli iş yapma konusunda eğitilmelidir.
      Hastalık veya işe gidememe durumunda  çalışan, mümkün olduğunca erken  işe dönebilmesi için etkin tedavi edilmelidir.
      Ergonomik değişikler işyerini sağlıklı kılar, çalışanın moral ve motivasyonu artar, sakatlanmalar azalır, bu nedenle iş ortamında gerekli düzenlemelerin yapılmasına önem verilmelidir.
      Aktivite düzenlenmesi önemlidir. İşe bağlı bel sorunlarının giderilmesinde  bel korunma eğitimleri, ergonomik tedbirler, çalışma yerinde egzersiz imkanı,  işveren işyeri hekimi ve  çalışanlar bilgilendirilmeli , hastalık veya sakatlık sonrası işe dönmede şirket politikası belirlenmelidir.İşe dönmede  tamamen sağlıklı olma politikasını uygulamak hasta ve işverene maliyeti azaltmaktadır
      Diz seviyesinden aşağıya veya ayağınızın yere temas etmeyeceği oranda yüksek yerlere oturmayın (yere alçak tuvalete, yüksek sandalye ve tabureye gibi)
      Otururken belinizin arkasını ufak yastıkla destekleyin.
      İş sırasında kısa aralıklar verin
      Kesinlikle yere yatmayın.
      Yere eğilirken belinizi değil, diz ve kalçalarınızı bükün.
      Yerden bir cisim kaldırmanız gerekirse, belinizden eğilmeyin. Dizinizi mümkün olabildiğince bükün, gövdenizi cisme yaklaştırın ve yine aynı şekilde doğrulun.
      Ağırlık taşırken yükü her iki elinize paylaştırın ya da gövdenize yakın tutun.
      Yatağa uzanırken; önce yatağa oturun, sonra sağ/sol yanınıza yatın, ardından bacaklarınızı karnınıza toplayıp, yatağa alın. Son olarak yatakta dönerek sırt üstü pozisyona geçin. Yataktan kalkarken bu işlemin tam tersini uygulayın.
      Bir eşyayı, kuvvetle itmekten veya çekmekten kaçının. Eğer mutlaka yapmanız gerekiyorsa, dikkatli bir şekilde ve vücudunuza eşit oranda yüklenerek itin.
    Ellerde uyuşma,güçsüzlük ve kramp
    Büro çalışanları ve özellikle bilgisayar kullanıcılarının giderek artan şikayetleri arasındadır. Boyun ağrılarına bağlı olabileceği gibi el bilekte kullanımın ortaya çıkardığı sinir sıkışmaları da etkendir. Sürekli yazı yazanlarda  dakikada 12000 tekrarlı  hareket yapılmaktadır .Karpal tünel sendromu adı verilen el bilek kanalında median sinirin  tekrarlı  hareketlerle  mekanik strese uğraması  söz konusudur. Yüksek hızda bilgisayar kullanıcıları   20 dakikada bir dakika  ve  her saatde  5 dakika  dinlenmelidir.

    Ofis hastalıkları öncelikle kas ve eklem sistemlerinde problemler yaratabiliyor. Örneğin en çok bildiğimiz, modern iş yaşamının neredeyse elimize yapıştırdığı klavye ve mouse´lar (fare) doğru kullanılmadığı taktirde el ve kol eklemlerinde ciddi hasarlara neden olmaktadır  Bu tür rahatsızlıkları yaratan şey  mouse da değil sadece yanlış kullanımlarda ya da kendi el-kol ergonominize uygun olmayan mouse-klavyelerin seçiminde yatıyor. 

    Mouse ve klavye kullanımında dikkat edilmesi  gerekenler :
         
    Hepimizin bildiği gibi bilgisayar ve bağlı birimlerini yönlendirmek için klavye ve mouse´lara ihtiyacımız vardır. Bu nedenle ergonomik kullanım açısından insana en yakın olması gereken bu araçları doğru kullanmak çok önemlidir. Doğru bir el-mouse yerleşimi için klavye ve mouse aynı yükseklikte olmalıdır. Bunlara dikkat edilmelidir. 
      
    Eğer aynı yükseklik sağlanamıyorsa avuç içi ya da ön kol bölümünden klavyeye destek veren yükseklikler kullanılabilir. 
      
    Çok sık klavye kullanan profesyonel klavye kullanıcıları ergonomik klavye kullanmalıdır. 
      
    Sadece ergonomik kullanım ve kemik-kas sağlığı açılarından değil, temizlik açısından da dikkat edilmelidir. Mikrobiyologlara göre, el ve parmakların devamlı temas halinde olduğu mouse´lar belli aralıklarla temizlenmelidir. Öyle ki, el ve parmaklardan geçen ter ve kir sonucu mouse´ların üzerinin temizlenmediği taktirde, klozet kapaklarından bile daha mikrobik ortam oluşturdukları söylenmektedir. 
      
    Ortopedik bir el rahatsızlığı yaşamamak için bileğinizi düz bir çizgide tutmalısınız. 
      
    Mouse kullanırken bileğinizi sağa ya da sola doğru bükmemeye dikkat etmelisiniz. 
     
    El ve avuç içinizi yukarı ve aşağı doğru döndürme hareketini fazla yapmamaya dikkat edin. 
      
    Klavye ya da mouse ne fazla küçük ne de fazla büyük olmalıdır. Elinizle, ya da elinizin ergonomisiyle uyumlu olması daha önemlidir. Bileğinizi, parmaklarınızı, kolunuzu zorlayacak ölçüde uyumsuz birimler, ileride eklem rahatsızlıkları, ortopedik problemler yaratabilir.

    Yorgunluk halsizlik uyku bozukluğu gibi birçok belirti ise kronikleşen sağlık sorunlarının çözülmemesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.Çalışanda sık görülen fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu ve  birikimli travma bozuklukları aşırı iş yükü, kronik sağlık sorunlarına bağlıdır. İş stresi ve işyerlerinde çalışanları tehdit eden tükenmişlik sendromunda ise  işin insanda  oluşturduğu baskı, sorunların çözülmemesi ve  iş yerinin birçok soruna kayıtsız kalması önemlidir.

    Bacak ağrıları
    Çalışanlarda görülen bacak  ağrılarında  diz ve bel kaynaklı ağrılar önemlidir. Dizlerin uzun oturma  nedenli aynı pozisyonda  olması sonucu patellofemoral eklemde oluşturduğu  sürekli gerilme  ,eklemin beslenmesinin bozulması ,diz kaslarındaki kuvvetsizlik  kondromalazi patella olarak adlandırılan diz rahatsızlığına zemin hazırlar. Bu durumda kişide diz bölgesinde  hareketle ve özellikle merdiven ve hızlı hareketlerde ağrı,dizlerden hareket sırasında aşırı ses gelmesi, uzun oturma sonrası tutukluk ve yürüme zorluğu vardır.

    Bacak ağrılarının diğer nedenleri arasında  sinir sıkışma  sendromları ve  belirgin bazı kasların zorlanmasına bağlı myofasiyal ağrılar sıktır.Ayrıca uzun ayakta durmak veya oturmaya  bağlı dolaşım sorunları da bacak ağrısına neden olur.Uzun uçak yolculukları,uzun süreli fuar alanlarında dolaşma ,sürekli yüksek basınç riski ile uçuş görevlileri bu sorunlarla daha fazla karşı karşıya kalmaktadır..
     
    Bacak ağrıları ile mücadele için  öneriler;  

    ofis çalışmasında saat başı ara vermek  ve  ayağa kalkmak ,  pozisyon değiştirmek gereklidir.

    Oturduğunuz yerden diz üzeri kaslarınızı bilinçli olarak kasıp gevşetmek önerilir
     
    Dizlerin otururken pozisyonu değiştirilmelidir
     
    Düzenli egzersiz yapmak mümkünse işe yürüyerek gelmek veya yürümek için neden yaratmak gerekir

     Uzun ayakta kalanlar için, düzenli bası uygulayan rahatlatıcı çoraplar ve gerektiğinde varis çorapları kullanılmalıdır.

     Ayrıca dinlenme amaçlı kontrast banyolar evde uygulanabilir ve son derece rahatlatıcıdır.Bunun için sıcak ve soğuk konulmuş iki su kovasına  bacaklar üç dakika sıcak ve bir dakika soğuk  suya olmak üzere 5 kez daldırılmalıdır.

    Bacak ağrılarının bir sebebi de ayağın anatomisine uygun olamayan ayakkabılardır. Gün boyu rahatsız,ortopedik olmayan ayakkabılar ayak sağlığımızı tehdit etmekte ve kalıcı ayak  bozukluklarına neden olmaktadır. Ayrıca bacak ağrılarının da önemli nedenlerindendir. İyi ,rahat ve ortopedik bir  ayakkabı uzun süre ayakta kalarak çalışanlarda ve  yürümek zorunda kalanlarda mutlaka  dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

    YAZARI :
    Doç.Dr. Hürriyet YILMAZ
    Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı
  •  

    KIZARTMALAR DA, KEKLER DE, BÖREKLER DE, YEMEKLER DE, SALATALAR DA
    ORİJİNALİ,SAĞLIKLI OLANI ZEYTİNYAĞI VARKEN, REKLAMLARDA ÇIKAN

    SAĞLIKLIYMIŞ GİBİ GÖSTERİLEN MARGARINLERE KANMAYINIZ.

     

    SİTEMİZDE YENİ REYON AÇILDI…

     

    "... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için bir gelenektir..."

    Saygılarımızla

    Gülümser & Haldun Keskin

    www.keskinlergenpa.com

    TURKIYE'NIN EVE TESLIM EN DOGAL ALISVERIS SITESI

    İlgi ve ihtiyaç duyan arkadaşlara yönlendirebilirseniz

    "Üreticiden Tüketiciye" zincirine katkınız olacaktır.

    Bilinçli tüketici ucuz değil kaliteli ürünü tercih eder.

     

    BİLGİ VE SİPARISLERINIZ ICIN YAZIŞMA ADRESİMİZ

    keskinlergenpa@gmail.com

     

    Merkez Çarşı. 50. Sokak. No 6 AKHİSAR

    Akhisar Vd. 548 000 42 27

    0 236 412 61 62





    --
    UYARI: Bu mesaj ve ekleri mesajda gonderildigi belirtilen kisi/kisilere ozeldir ve gizlidir.Dogru aliciya ulasmamis olmasi halinde, bu mesajin baska bir aliciya yonlendirilmesi, kopyalanmasi veya kullanilmasi yasaktir. Bu e-posta mesaji, hic bir sekilde, herhangi bir amac icin cogaltilamaz, yayinlanamaz ve para karsiligi satilamaz. Sirketimiz mesajin ve bilgilerinin size degisiklige ugrayarak veya gec ulasmasindan, butunlugunun ve gizliliginin korunamamasindan, virus icermesinden ve bilgisayar sisteminize verebilecegi herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    __._,_.___
    * Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
    http://forum.dostlukgirdabi.com/
    * Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
    http://ekart.dostlukgirdabi.com/
    * ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

    KURALLARIMIZ
    1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
    2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
    3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
    4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
    5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
    6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

    Tesekkurler,
    Dostluk Girdabi
    http://www.DostlukGirdabi.com
    Recent Activity
    Visit Your Group
    Give Back

    Yahoo! for Good

    Get inspired

    by a good cause.

    Y! Toolbar

    Get it Free!

    easy 1-click access

    to your groups.

    Yahoo! Groups

    Start a group

    in 3 easy steps.

    Connect with others.

    .

    __,_._,___

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder