26 Kasım 2009 Perşembe

[Dostluk Girdabi] - Manisa'da domuzlar "TARIM İŞÇİSİ" oldu

 

Manisa’da domuzlar tarım işçisi oldu

Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesi sakinleri, traktörle süremedikleri sarp arazideki zeytinliklerinde domuzlardan yararlanıyor.

Tarlalarına domuzların sevdiği elma, incir gibi meyveleri gömen köylüler, domuzların meyveleri ararken burunlarındaki boynuzlarla karıştırdığı toprak havalandırılmış oluyor.

Büyükbelen Belediye Başkanı Mehmet Keyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede 98 bin dekar arazinin 40 bin dekarında zeytin yetiştirildiğini, zeytin üretimi yapılan arazilerin bir bölümünün ise dağlık, sarp bir bölgede bulunduğunu belirtti. Dağlık ve engebeli arazilerdeki zeytinliklere traktörlerin çıkamadığını, bu nedenle tarlanın bakım ve sürüm işleminin traktörlerle yapılamadığını ifade eden Keyik, şunları söyledi:

”Dağlık alanda arazisi olan keskin zekalı vatandaşlarımız, bu soruna doğal yolla çözüm bulmuş. Hep tarlaları karıştırdığından ve ekinleri bozduğundan şikayet edilen domuzlar, bu kez burada insanlara yararlı oluyor. Bazı vatandaşlar, traktörlerin çıkamadığı zeytinliklerin belirli bölgelerini kazıp, buraya elma, kuru incir gibi domuzun sevdiği meyveleri gömüyor. Çal Dağı’nda yoğun olarak yaşayan domuz sürüleri de bu meyvelerin kokusunu alarak araziye geliyor. Domuzlar zeytin tarlasında gömülü olan meyveyi yemek için arayıp buluncaya kadar tarlayı burnundaki boynuzuyla kazıyor. Böylelikle tarlanın toprağı havalandırılmış oluyor. Bu, bölgede yıllardır kullanılan bir uygulama.”

Doğası gereği ürünlere zarar veren domuzun, Büyükbelen beldesinde bir bakıma faydalı hale getirildiğini anlatan Keyik, ”Domuzun, traktöre göre daha iyi sürüm yaptığı, toprağı daha derin kazarak zeytinin daha çok hava almasını sağladığı söyleniyor. Ürününden daha çok ve daha kaliteli verim alabilmek için traktör kullanabileceği yerde, arazisinde özel olarak bu yöntemi uygulayan üreticiler bile var” diye konuştu

TARIM İŞÇİSİ

Büyükbelen Avcılar ve Atıcılar Derneği İhtisas Kulübü Başkanı Hüseyin Ali Doğan Tepe ise ”domuzların eskiden bazı kayıtlarda tarım işçisi olarak geçtiğini” iddia etti. Doğantepe, domuzun doğadaki ekolojik dengenin oluşumuna ve mevsimsel gelişimine katkısının bulunduğunu belirtti.

Anafartalar Mahallesi Muhtarı Etem İşler de beldenin yüksek kesimlerindeki arazilerde traktörlerle sürüm yapamadıklarını, kendisi dahil bazı belde sakinlerinin arazilerinde domuzlardan yararlandığını belirterek, ”Zeytin ağaçlarının dibini çapayla kazıp meyveleri gömüyoruz. Domuz da bu meyvenin kokusunu alıp yemek için tarlaya geliyor. Burnuyla meyveyi ararken, farkında olmadan zeytinin sürüm işlemini de yapmış oluyor. Genellikle ürünlere zarar veren domuzlar, bizim beldemizde tarım işçisi olarak çalışıyor” diye konuştu.

kaynak: haberaktuel.com


Saygılarımla

Haldun Keskin

==================================================================

keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM EN DOGAL ALISVERIS SITESI

SİTEMİZE  Üye Olun Avantajlarımızdan,Süprizlerimizden Faydalanın.


--
Bize göre dünyanın en güzel sızma zeytinyağını kullanmak,
Hiç bir  kimyasal madde  kullanılmadan, salatalarda kullanılan Sızma Zeytinyağından uretılen sabunlarımızı denemek,
Kendi üretimimiz doğal gıdaları tatmak,
Üyelerimize düzenlediğimiz kampanyalardan öncelikle faydalanmayı arzu ederseniz,
"KESKİNLERGENPA" gönderili sürpriz bir hediye paketi görmek sizi sevindirecekse,
www.keskinlergenpa.com 'a üye olunuz.
Önce siz duyun
Türkiye'nin Zeytinyağcısıyız


__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder