Sedef hastalığı kadınlarda ve erkeklerde her yaşta oluşabilecek bir deri hastalığıdır. Hepsi farklı belirtilerle ortaya çıkan beş farklı sedef çeşidi vardır. Plak tipi sedef, sedef hastalığının en çok rastlanan tipidir. Sedef hastalığına yakalanmış insanların yaklaşık %80i plak tipi sedef hastalığını taşır. Kırmızılaşmış ve pullaşmış derinin beyazımsı bir tabakayla çevrelenmesi şeklinde gözlenen plak tipi sedef, bu plak denen tabakalar vücudun her yerinde oluşabileceği için çok rahatsız edici bir durumdur. Böyle durumlarda deri kaşınabilir ve temas edilirse kanayabilir. Bu kaşıntı ve acı insanı geceleri uyanık tutabilir ve günlük işlerini normal şekilde devam ettirmesini önleyebilir. Hayat boyunca tekrar tekrar ortaya çıkabilecek bu hastalık bir çok insanın hayatının belli dönemlerinde utanç yüzünden rahatsız olması ve depresyona girmesine bile sebep olmaktadır.
Sedef hastalığı kronik bir deri hastalığıdır. Bu sebeple hayatın her döneminde tekrar etme riski vardır. 20li 30lu ve 40lı yaşlarda ortaya çıkması en çok görülen durumdur. Genel olarak 3 yaşın altındaki bebeklerde çok çok nadir görülürken sedef hastalığının en çok 30 lu yaşlarda ortaya çıktığı bilinmektedir. Amerika’da her 100 insandan yaklaşık 2-3 tanesinde sedef hastalığı bulunmaktadır.
Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?
Genel inanışın aksine sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Sedef olan bölgeye dokunmak ve sonra başka birine dokunmak hastalıın taşınmasına yardım etmez.
Bilim adamları hala sedef hastalığının sebeplerini tam olarak bilmese bile yapılan araştırmalar genel bir fikir sahibi olmamız için yeterlidir. Araştırmalara göre sedef hastalığı aynı zamanda bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Yani bağışıklık sistemimizdeki ani değişikliklerin sedef hastalığının en büyük sebebi olduğu bilinmektedir. Sedef hastalığının, bağışıklık sistemi vücudun aşırı tepki göstermesi gerektiğini söylediği ve deri hücrelerinin aşırı çoğalmasını tetiklediği zamanlarda ortaya çıktığı bir gerçektir. Normalde deri hücreleri 28-30 gün içinde gelişirler ve ömürlerini bitirirler. Fakat sedef hastalığı görülen bölgelerde deri hücreleri 3-6 gün içinde olgunluğa ulaşır ve ölüp yer değiştirmek yerine o bölgede kalarak kötü kızarık görüntülere sebep olurlar. Sedef hastalığı genetik özelliklere de sahiptir. Bilim adamları sedef hastalığının kalıtımına sebep olan genleri bulmuşlardır. Fakat bütün sedef hastalarında ortak görülen şey, hastalığın başlaması için bir ateşleyici ihtiyacıdır. Stres, deri yaralanmaları
Sedef tedavisi sedef hastalığının çeşidine, hastanın yaşı, cinsiyeti, yaşam tarzı, hastalığın boyutu gibi durumlara göre değişiklik gösterir. Ne yazıkki, sedef tedavisi denilen tedavi çeşitlerinin hiçbiri tam anlamıyla bir tedavi yöntemi değildir. Sedef hastalığı tedavisi hastalığı uzun süreler boyunca baskı altına alabilir fakat hastalık belli bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilir. Işık tedavisi, ilaç tedavisi, bazı biyolojik ajanlarla yapılan tedaviler gibi tedavi çeşitleri sedef hastalığı tedavi çeşitlerindendir.
Bunun yaında bitkisel sedef tedavisi ile beraber bazı besin destekleri de uygulandığı zaman bağışıklık sisteminin çökmesi engellenebilir ve böyle bir durumda da sedef hastalığının nüksetmesi için bir sebep kalmaz.
Saygılarımızla
Haldun Keskin
TURKIYE'NIN DOGAL GI DA ALISVERIS SITESI
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder