14 Temmuz 2009 Salı

[Dostluk Girdabi] - HABER AJANSI CEVRE FELAKETI YASIYORUZ(8): KKKA!!!




ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ (8): KKKA!!!!

Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,

kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.

Mustafa Kemal ATATÜRK

image00159.jpg

Kene ısırma vakalarının yoğun olduğu kentlerimiz.

Değerli arkadaşlar,

Kene ile bulaşan Krım-Konko Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yüzünden güzel ülkemizde 2002 yılından bu zamana kadar bin 100 köyde 2 bin 315 hastalık vakası görüldü. Bugüne kadar kene tarafından ısırılan 140 vatandaşımız hayatını kaybetti.

KENE KATLİAMI: KKKA nın en fazla etkin olduğu dönemin Haziran-Ağustos arası olduğu bilinmektedir. Bu dönemde kene ile ilaçlama yanında, doğal olarak da mücadele edilmesi gerekir. Kanatlı hayvanların, kene ile beslendiği bilinmektedir. Ne yazık ki geçen yıllarda Kuş Gribi salgını var diyerek binlerce kanatlı hayvanımızı yok ettik. Yani keneye karşı doğal savaşçılarımızdan yoksun kaldık. Bunun sonucunda keneler lehine doğal denge bozulmuş oldu.

Şimdi yeniden bu dengenin sağlanması için özellikle yukarıdaki haritada gösterilen kene ısırımının yoğunlaştığı bölgelerde doğal savaşçılarımızı yeniden kazanacak şekilde projeler üretmek zorundayız. Örneğin;

  • Günde yaklaşık 300 kene yedikleri belirtilen sülünlerin üretimine öncelik veren İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün Polonezköy'deki Sülün ve Keklik Üretim İstasyon'unda binlerce sülün yavrusu doğaya salmak için yetiştiriyor. Samsunda da Çevre Bakanlığı 6 yılda 70.000 sülün yetiştirmiş ve doğaya salmış.

  • Çevre ve Orman Bakanlığı, Yozgat ve Kahramanmaraş'ta Keklik Üretim Merkezi kurdu. Her iki ilde yılda yaklaşık 90 bin keklik civcivi üretilecek. Önümüzdeki yıl da İstanbul'da Keklik Üretim Merkezi faaliyette geçecek. Kekliklerin yararları saymakla bitmiyor. Bir kekliğin yılda 1 milyon süne, kene yediği belirtiliyor. Yani keklikler bir anlamda doğada keneleri yok edecek silah olarak kullanılacakmış.

  • Keneyle mücadele edebileceği belirtilen bir çekirge türü, Hatay’ın Amanos Dağları’nda 600 ve 1200 metre yükseklikte meşelik sahalarda yaşıyormuş. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar’ın bu çekirge türüyle ilgili araştırması 3 yıldır sürüyor. Prof. Doğanlar, çekirgelerle ilgili “Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığının taşıyıcılarından biri olan kenelerin mücadelesinde bir pradyatör olarak, avcı böcek olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi. “ Yaptığımız bir çalışmada bir ergin Eremiaphila Dağı dişisi veya erkeğinin gayet rahat bir şekilde bir günde 20’ye yakın keneyi yediğini belirledik” diye konuştu.

  • Karıncalar da kene yumurtası ile besleniyormuş. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş'ın açıklamalar ise şöyle: Karıncalar kenelerin küçük yumurtalarını topluyor ve çoğalmadan öldürüyor. Kışı yuvalarında geçiren keneler, baharla birlikte beslenmek için dışarı çıkıyor. Kenelerin azalmasında ve popülasyonunun belirlenmesinde önemli rol oynayan karıncalardır.

Değerli arkadaşlar,

Yukarıda sıralamaya çalıştığım doğal savaşcılarımızın halkımız tarafından da korunması ve gözetilmesi gerekiyor. Bunun için özellikle avcılarımızı, bu dönemde sülün ve keklik avlamamaları konusunda uyaralım. Ayrıca köylerimizde yok ettiğimiz yüzbinlerce kanatlı hayvanlarımızı da yeniden çoğaltalım.

Sağlık Bakanlığı ve yetkili kuruluşlarca KKKA ya karşı bir aşı geliştirme işlemlerine geçen yıl başlanmışdı. Ve bu yıl tamamlanacağı söylenmişti. Hala bekliyoruz!!!

Umarım güzel ülkemizde halk sağlığını, giderek artan şekilde tehdit eden KENE KATLİAMI: KKKA için gereken önlemleri hep birlikte bir an evvel alırız. Bu projelerin halkımıza duyurulması ve desteklenmesi için de tüm yazılı ve görsel basınımızı, yerel yöneticilerimizi ve STK’larımızı göreve çağıralım.Yoksa her geçen gün birçok vatandaşımızı kaybedebiliriz.

Sevgi ve saygılarımla (13.07.2009)

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

NOT:

Kene ısırımı sonrası, kenenin çıkarımı için mümkün olduğunca sağlık kuruluşlarımıza gidelim. Sağlık kuluşlarına gidemediğimiz durumlarda özel pens ve sağlam ip kullanabilen becerikli vatandaşlarımız için de kenenin nasıl çıkarılabileceğini içeren bir sunum aşağıdadır. Çıkarılan kenenin atılmaması ve klinik test için bir şişe içinde saklanarak, ilgili sağlık kurumlarına iletilmesi gereğini anımsatmak isterim.

http://video.eksenim.mynet.com/eroglu.eren/KENE_NASIL_CIKARILIR/157395/#

Bu mesaj ve onunla iletilen tum ekler gonderildigi kisi ya da kuruma ozel, gizlilik yukumlulugu tasiyor olabilir. Bu mesaj, hicbir sekilde, herhangi bir amac icin cogaltilamaz, yayinlanamaz ve para karsiligi satilamaz; mesajin yetkili alicisi veya alicisina iletmekten sorumlu kisi degilseniz, mesaj icerigini ya da eklerini kopyalamayiniz, yayinlamayiniz, baska kisilere yonlendirmeyiniz ve mesaji gonderen kisiyi derhal uyararak bu mesaji siliniz. Bu mesajin bilinen viruslere karsi kontrolleri yapilmistir.

ISTANBUL UNIVERSITESI

http://www.istanbul.edu.tr

This message (including any attachments) is intended only for the use of the individual or entity to which it is addressed and may contain information that is non-public, proprietary,privileged, confidential, and exempt from disclosure under applicable law or may constitute as attorney work product.If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any use, dissemination, distribution, or copying of this communication is strictly prohibited. If you have received this communication in error, notify us immediately by telephone and (i) destroy this message if a facsimile or (ii) delete this message immediately if this is an electronic communication.

ISTANBUL UNIVERSITY

http://www.istanbul.edu.tr

__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Recent Activity
Visit Your Group
Give Back

Yahoo! for Good

Get inspired

by a good cause.

Y! Toolbar

Get it Free!

easy 1-click access

to your groups.

Yahoo! Groups

Start a group

in 3 easy steps.

Connect with others.

.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder