9 Haziran 2010 Çarşamba

[Dostluk Girdabi] - ÇOK ÖNEMLİ Osteoartrit Nedir?

 

Osteoartrit Nedir?

Osteoartrit eklemleri etkileyen bir grup benzer hastalığa verilen isimdir. Bazen durum dejeneratif eklem hastalığı, osteoartroz, atropik artrit, artroz veya hipertropik artrit olarak da adlandırılır. Osteoartrit, kemiği kaplayan kıkırdak ve eklem yüzeyinin şeklinin ince ve pürüzlü bir hale gelip kemik altındaki yapının daha az koruyucu hale gelmesiyle teşhis edilir. Hastalık kötüleştikçe kemik yüzeyi düzensiz ve pürüzlü bir hale gelir.

Eklem yüzeyi kayganlığını kaybeder ve birbirine sürtünür. Sonuçta eklemlerde ağrı veya eklemleri hareket ettirmekte zorluk görülür. Osteoartrit herhangi bir eklemde görülebilir fakat sıklıkla el, kalça, diz ve omurgayı etkiler. Durumun ilerlemesi aylar veya yıllar boyunca sürebilir ancak semptomlar yaklaşık olarak 40 yaşından sonra başlar.

Belirtileri Nelerdir?

Osteoartritin belirtileri eklemlere göre çeşitlilik gösterir. Ancak asıl semptom ağrılı ve sert eklemlerdir. Tipik olarak bu sertleşme sabah saatlerinde daha kötü bir hal alır. Genellikle bu durum 30 dakikadan az sürer ve dinlendikten sonra eklemleri birkaç dakikalığına hareket ettirmek tutukluktan kurtulmaya yardımcı olabilir. Eklemi hareket ettirdikten sonra ve günün sonuna kadar ciddi ağrı duyulabilir.

Osteoartritin diğer bir belirtisi de etkilenen eklem hareket ettirildiğinde çıkardığı gıcırtı ve sürtünme sesidir. Ayrıca eklemi normal bir şekilde hareket ettirmek de mümkün olmayabilir.

Daha ileri düzey osteoartritte yetersiz kullanımdan dolayı kaslar güçsüzleşebilir. Ayrıca eklemlerde osteofit adı verilen kemik büyümesinden veya ekstra sinoviyal sıvıdan kaynaklanan şişme görülebilir.

Osteoartrit hastalığında ağrıların ciddiyetini kişinin tutumu, endişesi, depresyonu yada günlük aktiviteleri belirler.

Röntgen sonuçlarına göre osteoartrit olan hastalar genellikle semptomlara sahip değildir. Yapılan bir araştırmaya göre parmak eklemlerinde ciddi veya henüz çok ilerlememiş osteoartrite sahip hastalardan erkeklerin %10 u kadınlarınsa %15 i bu eklemlerinde ağrı veya tutukluk hissetmemektedir. Yapılan bir başka araştırmaya göre ise röntgeninde osteoartrit görülen 65 yaş üstü hastaların çok az bir bölümü semptomlara sahiptir.

Osteoartrit Neden Ağrı Yapar?

Eklem ağrısı ve kıkırdakta oluşan tahribat arasındaki ilişki henüz tam olarak bilinmemektedir. Kıkırdak tek başına ağrıya sebep olmaz çünkü kıkırdakta ağrı sinyallerini beyine ileten sinir hücreleri bulunmamaktadır. Osteoartrit hastalığında duyulan ağrının sebebi daha çok zarar görmüş olan eklemlerin etraftaki diğer dokuları rahatsız etmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu rahatsızlık Prostaglandin E2 gibi hastalık süreciyle ilişkili çeşitli kimyasal haberci maddelerden dolayı ortaya çıkabilir. Steroid (kortizon) içermeyen iltihap önleyici ilaçlar ağrıyı azaltılar çünkü bu ilaçlar prostoglandinlerin üretimini azaltırlar. Fakat en doğrusu vücudunuzu bu rahatsızlığı yenmesinde yardımcı olan besin destekleri kullanmanızdır.

Osteoartritin İkaz İşaretleri

- Eklemlerde sabit veya aralıklarla ortaya çıkan ağrı
- Yataktan kalktıktan sonra 30 dakikadan daha az süren eklemlerde tutukluk
- Eklemlerde şişkinlik veya bir yada daha fazla eklemde yumuşaklık
- Kemiklerde hissedilen kütürdeme hissi veya sesi olabilir.

 

Sormak istediklerinizi, keskinlergenpa@gmail.com ‘a  yazabilirsiniz.

 

Saygılarımızla

Haldun Keskin

Sağlıklı Yaşamanız için Haldun Keskin'i FACEBOOK DA  ARKADAŞ OLARAK EKLEYİNİZ.

 

HALDUN KESKİN TAŞ SİSTEM SIZMA ZEYTİNYAĞI

www.keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN TAS SISTEM SIZMA ZEYTINYAGI SITESI

__._,_.___
Recent Activity:
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder