11 Haziran 2010 Cuma

[Dostluk Girdabi] - MS Multipl skleroz nedir? ÖNLENEBİLİR Mİ ?

 

Multipl skleroz nedir?

Multipl skleroz(MS), beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sistemine ait bir hastalıktır. MS hastalarında, koordinasyon zayıflığı ve kas kontrolünde güçlük görülür. Ancak, multipl skleroz teşhisi konmuş pek çok kişi, hastalıktan hafif düzeyde etkilenir ve yaşamlarına eskisi gibi devam edebilir.



İki çeşit MS semptomu vardır. En yaygın olanı, semptomların günler veya haftalar boyunca devam ettiği bir dönemin ardından, yine günlerce veya haftalarca sessiz kalmasıdır. Bu tip MS hastalığına tekrarlayan-düzelen MS (relapsing-remitting MS– RRMS) adı verilir.

MS hastalığının daha az yaygın çeşidinde ise, semptomlar görülmeye başladığı andan itibaren, hastalık devamlı olarak kötüleşir. Bu durum ise birincil ilerleyen MS (primer progresif MS -- PPMS) olarak adlandırılır.

Belirtileri nelerdir?

MS’de ortaya çıkan ilk semptomlar genellikle şunlardır:

• Sebebi anlaşılmayan bir şekilde halsizlik, sakarlık ve yorgunluk hissetme
• Bulanık görme
• Cildin bir veya daha fazla bölgesinde uyuşma veya karıncalanma

Ortaya çıkabilecek diğer semptomlar:

• İkili görme
• Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük
• Kas sertliği
• Baş dönmesi
• Mesane kontrolünün kaybı
• Depresyon
• Hafıza kaybı

Semptomlar genellikle ortaya çıkar ve kaybolur. Semptomların görüldüğü dönemlere episod adı verilir. Episodlar birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. İki episod arasında semptomların kaybolduğu döneme ise remisyon denir. MS hastalarının çoğu episodlar arasında normal yaşamlarına devam edilebilirler.

Neden Ortaya Çıkar?

Multipl sklerozun nedeni günümüzde hala çözülebilmiş değil. Henüz anlaşılamayan nedenlerden dolayı, sinir liflerini kaplayan miyelin isimli yağ tabakası zarar görür. Miyelin, normalde sinir liflerinin tamamını kaplar. Beyine giden ve beyinden gelen mesajların iletilmesine yardımcı olur. Miyelinde zarar görmüş bölgelere plak ismi verilir. Bu hasarlı bölgeler, sinirlerin mesajları bedenin diğer bölümlerine ulaştırmasına engel olabilir.Multipl sklerozun semptomları, plakların merkezi sinir siteminde ortaya çıktığı yere bağlı olarak değişir.

Günümüzde, pek çok bilim adamı, miyelin kaybında otoimmün sistemin etkisinin olduğunu düşünüyor. Yani, bedenimiz bazı bölümlerini yabancı madde olarak algılıyor ve onlara saldırıyor. MS hastalığında ise, beden kendi miyelin kılıfına zarar veriyor.

Nasıl Teşhis Edilir?

MS hastalığı için en iyi test MRI (manyetik rezonans görüntüleme) yöntemidir. MRI ürettiği x ışınlarıyla, merkezi sinir sistemindeki belirli bölgelerde, diğer methodlarına göre daha iyi ve ayrıntılı görüntüleme sağlamaktadır. Miyelinde hasar gören bölgeleri, MRI ile görüntülemek mümkün olmaktadır.

MRI sonrasında hala net bir teşhis konulamaması durumunda, doktorunuz sinirler arasındaki sinyallerin iletilme hızını ölçmek için başka testler önerebilir. MS hastalarında genellikle görülen protein değişimlerini analiz etmek için, omurilik sıvısından bir örnek alınabilir.

Ayrıca farklı zamanlarda MRI çekilebilir. Böylece merkezi sinir sisteminde farklı zamanlarda farklı bölgelerde oluşan plaklar görüntülenebilir. Bu ise multipl skleroz teşhisini kolaylaştırır.

Etkileri Ne Kadar Sürer?

Pek çok episod ve remisyon dönemleriniz olabilir. Bazı kişilerde, semptomlar hafif ve nadir görülür. Ancak, zamanla episodlar daha sık veya daha uzun sürebilir. Episodlar arasında bazı fonksiyon kayıpları meydana gelebilir. Bazı durumlarda, hastalık ciddi sakatlıklarla sonuçlanabilir.

Multipl Skleroz Nasıl Önlenebilir?

MS’in nedeni tam olarak açıklanamadığından, onu önlemek için neler yapılması gerektiği bilinmemektedir. Ancak besin destekleri ile yavaş yavaş önlendiği doktorlar tarafından söylenmektedir

MS BESİN DESTEKLERİ KONUSUNDA Sormak istediklerinizi, keskinlergenpa@gmail.com ‘a  yazabilirsiniz.

 

Saygılarımızla

Haldun Keskin

Sağlıklı Yaşamanız için

www.keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN TAS SISTEM SIZMA ZEYTINYAGI SITESI


 

__._,_.___
Recent Activity:
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder