Hipersomniya Nedir
Hipersomniya, gün içinde kendinizi yorgun veya uyuşuk hissetmenize neden olmaz, çünkü uykunuzu yeterli miktarda alamamışsınızdır.
Eğer sizde hipersomniya varsa, gece yeterli düzeyde uyusanız da gün içinde uyumak için büyük bir istek duyarsınız ve kendinizi uykulu hissedersiniz. Uyanık ve dikkatli olmanız gereken zamanlarda, kendinizi sık sık şekerleme yaparken bulursunuz.
Diğer semptomları ise sinirlilik, hafif depresyon, konsantrasyon bozukluğu, ve hafıza kaybı olabilir.
Bruxism (Diş Gıcırdatma)
Bruxism, uykuda veya sizin kaygılı veya gergin olmanıza neden olan durumlarda ortaya çıkan dişleri birbirine sürttme, gıcırdatma ve çeneyi sıkma olaylarıdır.
Bruxism, hafif ve sadece bir kere gerçekleşebilir, yada şiddetli ve sık sık ortaya çıkabilir. Bruxism genellikle geceleri olur. Dişleriniz veya çeneniz zarar görene kadar dişlerinizi gıcırdattığını ve çenenizi sıktığınızı farkedemezsiniz.
Dişlerini gıcırdatan insanlarda ayrıca horlamaya ve uyku apnesine de sık rastlanmaktadı
Klein-Levin Sendromu
Klein-Levin sendromu, nadir görülen bir rahatsızlıktır ve aşırı uyku halinin aniden ortaya çıkmasına neden olur ve bu hal birdenbire ortadan kalkar. Günde 20 saatten fazla uyuyabilirsiniz.
Diğer semptomları, aşırı yemek yemek, sinirli olmak, zihin bulanıklığı, enerji azlığı, ve gürültüye karşı aşırı hassasiyettir.
Bu rahatsızlık, genellikle adolesan çağda görülür ve erkeklerde kadınlara göre 4 kat daha fazladır.
Semptomlar, bir kaç günle birkaç hafta arasında sürebilir, ve ani bir şekilde kaybolup sonra tekrar ortaya çıkabilir.
Kabuslar
Kabuslar, canavarlar ve korkutucu olaylarla dolu rüyalardır. Çoğu insan, genellikle sabah erken saatlerde ara sıra kabuslar görür.
Kabuslar, anridepresan, antihistamin, veya uyku hapları gibi belirli ilaçların neticesinde oluşabilir. Ayrıca post-travmatik stres bozukluğu (PTSD) veya panik rahatsızlığı kabusa neden olabilir.
Somnilokuy (Uykuda Konuşma)
Somnilokuy, uyurken 30 saniyeden fazla süren konuşma ve mırıldanmalardı
Uykuda konuşmak medikal bir problem olarak düşünülmüyor, ancak yatakta eşinizi uyandırıyorsanı
Narkolepsi
Narkolepsi rahatsızlığı olan insanlar, kontrol edilemez bir şekilde uyuma isteği duyarlar. Narkolepsi hastaları, beklenmedik zamanlarda birkaç dakikadan bir saate kadar uyuyabilirler, bazen araba kullanırken de uyudukları görülür.
Beden ani bir şekilde ve tamamen gevşediği için, kişi birden yere düşebilir. Bu rahatsızlığı olan insanlar uyandıklarında kendilerini çok dinç hissederken, bir veya iki saat sonra aynı şekilde tekrar uyuyabilirler.
Gece Karabasanı
Gece karabasanı genelde çocuklarda görülür, yetişkinlerde ise daha nadir görülür. Gece karabasanları
•sıkıntılıdır ve rahatsızdır ancak uyanık değildir
•oturur, muhtemelen çığlık atar veya yüksek sesle konuşur
•gözleri açık olduğu halde karşısındakine cevap vermez ve onu farketmez
Bu kişiler, sabah olduğunda, olanları hatırlamazlar. Gece karabasanları zararsızdır ve her periyod o geceki derin uykuyla birlikte son bulur.
Uyku Apnesi
Daha çok yetişkinlerde görülen uyku apnesi, gece uyurken solunumun 10 saniyeden fazla durması olayıdır.
Uyku esnasında, boğaz kasları gevşer. Nasal tıkanma, dilin büyük olması, veya obezite solunum yolunu kapatabilir. Bu tıkanma, kan hücrelerine hava ve oksijen gitmesine engel olur. Oksijenin gelmemesi neticesinde beyin uyanmanın gerçekleşmesi için sinyaller gönderir ki nefes yolu açılıp solunum tekrar başlasın.
Eğer uyku apnesi probleminiz varsa, bir saat içinde 50 defa nefes almak için uyanabilirsiniz. Genellikle uyandığınızı hatırlamazsınız, ancak bir sonraki gün oldukça uykulu olursunuz.
Somnambulizm (Uyurgezerlik)
Uyurgezerlik, derin uykuda görülen gezinmedir. Uyurgezerlik daha çok uykunun ikinci veya üçüncü saatinden sonra ortaya çıkar. Uyurgezerlik esnasında:
• Ne yaparsanız yapın uyanamazsınız.
• Gözleriniz açıktır, ancak boş boş bakar.
• Uyanık olduğunuzdan daha iyi koordine olabilirsiniz.
• Giysilerinizi giyebilir veya çıkarabilirsiniz, kapıları açıp kapatabilirsiniz, veya lambaları yakıp söndürebilirsiniz.
Uyurgezerlik, 4-15 yaş arası çocuklarda en çok görülür. Bu rahatsızlık aile bireylerinde de sıkça görülebilir ve daha çok erkeklerde ortaya çıkar.
Sormak istediklerinizi, keskinlergenpa@
Saygılarımızla
Haldun Keskin
Sağlıklı Yaşamanız için
TURKIYE'NIN TAS SISTEM SIZMA ZEYTINYAGI SITESI
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder