Vucudumuzun Gercekten Sekere Ihtiyaci Var midir?
Beyin, sinir sistemi ve alyuvarlar normal kosullarda enerji ihtiyaclarini mutlak surette karbonhidratlardan karsilamak durumundadir. Bazi karbonhidratlar besinlerde dogal olarak bulunurlar (meyvelerde fruktoz, sutte laktoz, tahillarda nisasta gibi). Bazilari ise sonradan ilave edilirler (sofra sekeri ve seker iceren besinler). Kaynagi ne olursa olsun, vucut gercekte bu farki anlamaz. Karbonhidratlar buyuk oranda bitkisel kaynakli besinlerden alinmaktadir. Bu karbonhidratlar vucudumuzda yapitasi olan glikoza donusur ve kan sekerinin esas kaynagini olustururlar. O nedenle Dunya Saglik Örgutu gunluk enerjimizin %55-60'inin karbonhidratlardan karsilanmasi gerektigini vurgulamaktadir.
Fazla Karbonhidrat Tuketiminin Zararlari Nelerdir?
Vucut, kan sekerinin tumunu ayni anda enerjiye cevirememektedir. Kan sekeri duzeyi normalin uzerine ciktiginda; pankreastan salinan insulin hormonu fazla sekerin depolanmasi icin karaciger, kas ve diger hucreleri uyarir. Glikozun bir kismi, kas ve karacigerde glikojen seklinde depolanir. Ihtiyacindan fazla enerji tuketimi durumunda vucut, bir kisim glikozu vucut yagina cevirir. Dolayisiyla obezite ve beraberindeki 40'i askin hastalik icin davetiye cikartilmis olmaktadir. Bu nedenle karbonhidratlari azi karar cogu zarar mantigi ile degerlendirmekte yarar vardir. Son zamanlarda seker kullaniminin hizla artmasiyla birlikte kalp - damar hastaliklari, diyabet, kanser, sindirim sistemi hastaliklari ve romatizmal hastaliklarin gorulme sikliklarinda artislar olmaktadir.
Hic Seker Tuketmemek Vucutta Bir Eksiklik Yaratmaz mi?
Rafine edilmis haliyle seker 200 - 300 yillik kisa bir gecmise sahiptir. Peki, sekerin kesfinden once insanlar bu ihtiyaclarini nasil karsiliyordu, acaba vucutlarinda bir eksiklik olmuyor muydu? Nasil ki cep telefonlarindan gorusme yapilabilmesi icin bataryalarinin dolu olmasi gerekiyorsa, vucudumuz icin de temel enerji kaynagi glikozun bulunmasi gerekir. Ancak bu glikoz, cayin icerisine atilan ve tatlilarin yapiminda kullanilan sofra sekeri olarak gorulmemelidir. Daha once belirtildigi gibi dogal besinlerden de bu sekerin elde edilmesi soz konusu olmaktadir. Eger ki sofra sekerinin eksikligi durumunda metabolizmamiz sikinti olustursaydi; saglik personeli diyabeti olan bireylere de her gun tatli yemelerini onerirdi.
Yogun olarak 1900'lu yillarin basindan itibaren beslenmemizde yer alan seker, daha oncesinde saraylarda kullanilan luks bir besin maddesi olarak tanimlanmaktadir. Gunumuzde sekerin girmedigi bir yer yok gibi. Bebeklikten itibaren sekerli besinlere alistirilan bir insana saglik problemlerinden oturu "artik sekeri hayatinizdan cikarmalisiniz" demek cok zor.
Seker Vucutta Nasil Bir Sıkıntı Yaratmaktadir?
Hizla ve hemen kana karisan, saflastirilmis ve rafine seker iceren besinler kan sekerinde ani bir dalgalanmaya neden olurlar. Çok kisa surede yukselen kan sekeri yaklasik yarim saat sonra ayni hizda dusmeye baslar. Her cikisin bir inisi vardir. Isin kotu tarafi; tatli yenildikten bir sure sonra artan ve azalmaya baslayan kan sekeri seviyesi eski seviyesinin de altina dusmektedir. Dolayisiyla kan sekerinde aniden bir pik yasanmasi tekrardan tatli yeme istegi dogurmaktadir. Bu nedenle kimse bir parca tatli yiyerek "dur" diyememektedir.
Sekerin Yerini Nasil Doldurabiliriz?
Her zaman icin besinlerin dogalini tercih etmekte yarar vardir. Ama bu demek degildir ki: Hic tatli yenilmemelidir. Elbette tatli yenilmemesini gerektiren seker hastaligi gibi bir durum soz konusu degilse bazen tatli yenilebilir. Ancak tatlilarin tuketim sikligina ve miktarina dikkat etmek, ayrica baklava, lokma, tulumba gibi agir tatlilar yerine; sutlac, muhallebi, puding, komposto, hosaf, kabak tatlisi gibi hafif tatlilari tercih etmek gerekir. Iste bu tatlilarin yapiminda - enerji alimini azaltmak adina - toz tatlandiricilardan yararlanilabilir.
Diyabetliler basta olmak uzere, seker tadindan vazgecemeyen, istahini baskilayamayan, formuna onem veren bireyler ve aileleri icin cok iyi bir alternatif olarak yapay tatlandiricilarin seker yerine kullanilmasi daha uygun gorulmektedir. Gerek iceceklerde tablet olarak, gerekse tatlilarin yapimi esnasinda toz formlari ile guvenle kullanilabilen bu tatlandiricilarin enerji degeri yok veya goz ardi edilecek kadar dusuktur. Kan sekeri uzerinde de olumsuz etki yaratmamalari nedeniyle saflastirilmis ve rafine seker yerine tercih edilmeleri daha saglikli olacaktir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; bazi yapay tatlandiricilarin ocagi kapattiktan (besin pisirildikten) sonra ilave edilmesi gerekmektedir.
Unutulmamalidir ki, sofra sekerine hicbir bunyenin ihtiyaci yoktur.Hatta sekersiz cok daha rahat yasanabilir.
Doga insanlara meyveler, sebzeler, tahillar vs vermektedir. Insanlar ise onlari dogal olarak tuketmek yerine elmadan, bugdaydan tatlilar yapmistir. Islenen ve rafine edilen (un, seker gibi) urunler besleyici degerlerini kaybederek "bos enerji kaynagi" haline gelmektedir. Hâlbuki endosperm denilen dis kisminin ayristirilmadigi kabuklu pirinc, tam bugday unu vs, bizim gunluk hayatimiza damgasini vuran beyaz pirinc ve beyaz ekmege kiyasla cok daha fazla protein, vitamin, mineral ve en onemlisi posa (yani lif) icermektedir. Dolayisiyla bu tur besinlerin tercih edilmesi; kan sekeri, kolesterol ve kan basincini istenilen seviyelerde tutmaya yardimci olmaktadir. Diskilama sayisini ve miktarini artirarak kabizligi onlemekte, kalin bagirsak kanserinden koruyucu etkiler icermektedir. O nedenle besin seciminde rafine edilmis urunlerden olabildigince kacinmakta yarar vardir.
SEKER HASTALIGINDAN KURTULMAK IÇIN, Sormak istediklerinizi, keskinlergenpa@gmail.com ‘a yazabilirsiniz.
Herkesin bir sorusu vardır. Sormak istediklerinizi, keskinlergenpa@gmail.com ‘a yazabilirsiniz.
Saygılarımızla
Haldun Keskin
Sağlıklı Yaşam Danışmanı
Sağlıklı Yaşamanız için Haldun Keskin 'i FACEBOOK DA ARKADAŞ OLARAK EKLEYİNİZ.
YAŞLANMADAN ÖNCE GENÇLİK, SAĞLIK ELDEN GİTMİŞSE,
HER ŞEY ELDEN GİTMİŞ DEMEKTİR..
SAĞLIK ve VARLIK KAPINIZ HEP AÇIK OLSUN
Size tavsiye ettiğim ürünleri piyasadan almayınız. Sahte olabilir. ZARAR GÖREBİLİRSİNİZ
SİTEMİZDEKİ TÜM ÜRÜNLER, Bakanlık ve F.D.A Onaylı. Kosher ve İslami Helal Sertifikalıdır.
TURKIYE'NIN SAĞLIKLI YAŞAM SITESI
0532 265 89 00 & 0236 412 61 62
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder