23 Aralık 2009 Çarşamba

[Dostluk Girdabi] - ONA İYİ BAKIN ( ÖZELLİKLE KADIN ARKADAŞLARIMIZ )

 

ona iyi bakınKadınlar, kalplerini korumak zorundalar. Peki kalp hastalıklarına yakalanmamak için ne gibi önlemler alınabilir? Öncelikle kolesterol sorununu ele alalım. İyi ve kötü olarak sınıflandırılan iki çeşit kolesterolün bir de üçüncü türü var. Bu da 'çok kötü kolesterol'. Tıp dilinde adı lipoprotein. Kolesterol düzeyi normal olan kişilerin erken yaşlarda kalp krizi geçirmelerinin nedeni de bu. Eğer ailenizin geçmişinde kalp hastalıklarına yakalanmış kişiler varsa, lipoprotein testi yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Çoğumuz az yağlı besinlerle beslenip egzersiz yapmanın, kiloları kontrol altında tutmanın ve sigara içmemenin yeterli olacağını sanırız. Günde yarım aspirin içmenin lipoprotein miktarını azalttığı da iddia ediliyor. Fakat bu henüz kanıtlanmış değil. Evet, bu önlemleri alınca, kalp hastalıklarına yakalanma olasılığınızın ortadan kalktığını düşünebilirsiniz. Ancak yağsız besinlerin, erkeklerde kolesterol oranını düşürmesine karşın kadınlarda pek de etkili olmadığı iddia ediliyor. Kadınların aldıkları besinlerin en fazla yüzde otuzunun yağ içermesi ön görülüyor. Özellikle doymuş yağlara çok dikkat etmek gerek. Margarin yağlarında ve hazır alınan yiyeceklerde geçici yağlar olarak adlandırılan yağlar vardır ve bunlar bünye için zararlıdır.

İLAÇLARIN ETKİSİ VAR MI?

Acaba kolesterol oranını düşüren ilaçlar mı kullanılmalı? Yapılan araştırmalar, bu ilaçların kandaki kolesterol miktarını önemli ölçüde düşürdüğünü gösteriyor. Fakat doktorlar, hastalarına çok zorunlu kalmadıkça bu ilaçları tavsiye etmiyorlar. Kolesterol oranını düşürmek için bilinen yollar deneniyor.

Eğer bir kadının iyi kolesterol oranı yüksekse, total kolesterol miktarı o kadar büyük önem taşımaz.

Kötü kolesterolün yüksek oranda olması, hasta açısından kötü bir gelişmedir. Sigara içmek, diyabet ve yüksek tansiyon gibi sorunlar, kandaki pıhtılaşma işleminde önemli rol oynayan fibronjen isimli proteinin yüksek oranda olmasından kaynaklanır. Bol bol zeytinyağı kullanıp, yürüyüş yapmak gibi basit egzersizlerle fibronojaen miktarını düşürebilirsiniz.

Kadınlar için bir başka tehlike de kanda bulunan ve homositen adı verilen bir amino asitin çok fazla miktarda bulunmasıyla ortaya çıkıyor. Bu amino asidin çok fazla miktarda bulunması, kadınlarda felç olasılığını büyük ölçüde artırıyor.

Bol bol B6, B12 ve folik asit alarak, felç tehlikesini önleyebilirsiniz. Kuru fasulye, ciğer, fıstık ve yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmezseniz, vücudun folik asit ihtiyacını gidermiş olursunuz.

Bu arada ruhsal bunamlımdan uzak durmalısınız. Depresyon, kalp krizi tehlikesini iki hatta dört misli artırıyor.

Depresyonda olan kişilerin kalp atışları hızlanır. Kan basınçları yüksek olur ve kan pıhtısının damarları tıkaması olasılığı çok fazladır. Her gün kendinizi üzüntülü hissederseniz, uyku probleminiz varsa, iştahsızlıktan yakınıyorsanız, sürekli tedirginseniz, düşüncelerinizi toplamakta zorluk çekiyorsanız hemen bir ruh ve sinir hekimine görünmelisiniz. Fazla kilolar, kadınların güzellikleri için olduğu kadar sağlıkları için de sakıncalıdır. Düzenli bir şekilde ağır ağır kilo vermek, kalp hastalığı riskini azaltır.

SİGARAYA DİKKAT

Kuşkusuz, her şeyden önce sigara alışkanlığından vazgeçmeniz gerekiyor. Sigarayı bırakınca kilo almaktan korkanlara bir çift sözümüz var: Kilo almak kalp krizi geçirmekten iyidir. Dikkatli beslenme ile sigarayı bıraktıktan sonra kilo alma tehlikesi de en aza iner.

Menopoz dönemine giren kadınların hormon ilaçlarını kullanmalarının kalp krizi tehlikesini azalttığı ileri sürülüyor. Fakat bu ilaçların başka yan etkilerinin bulunduğunu da hemen belirtelim. Menopoz dönemine girmiş bir kadın, kalp krizi geçirmişse, hormon tedavisine hemen başlamalı. Ama menopoz dönemine giren kadının kanındaki kolesterol miktarı normal düzeyde ise hormon tedavisine fazla gerek olmayabilir. Fazla kilolar, diyabet, yüksek tansiyon ve genetik nedenler, kalp krizini beraberinde getirebilir.

Kalp hastalıklarının erkeklere özgü sorunlar olmadıklarını artık biliyoruz. Kalp hastalıklarından ölenlerin sayısı, belki inanması güç gelecek, ama kansere yenik düşenlerinkinden iki misli fazla.

Tehlike işaretleri

  • Kalp ve damar hastalığı sorununuz olup olmadığını şu belirteler sayesinde anlarsınız:
  • Çok az hareket ettikten sonra soluksuz kalmak, yorgunluk hissetmek.
  • Kollarınızdan birinde, belli bir neden yokken ağrı hissetmek.
  • Göğüs ağrıları.
  • Fazla yemediğiniz halde sürekli sindirim bozukluğundan yakınmak.
  • Bu belirtilerden yakınıyorsanız, doktor kontrolünden geçmelisiniz
 

Rahatsızlığınızla alakalı en iyi bilgiyi doktorunuzdan almalısınız.Rahatsızlıklarınız için önce doktorunuza baş vurunuz.

Saglıklı günler dileriz

"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için  bir gelenektir..."

 

Saygılarımızla

Haldun Keskin

 

www.keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM EN DOGAL ALISVERIS SITESI'NDE  ARTIK KARGO ÜCRETI YOK

TUM URUNLER DE  B O N U  S   ve   W O R L D  KREDI KARTLARINA PESIN FIYATINA  3 TAKSİT

    

 

__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder