23 Şubat 2010 Salı

[Dostluk Girdabi] - Çocuklarda Reflü ve Reflü Hastalığı

 

Çocuklarda Reflü ve Reflü Hastalığı      
 


Gastroözofajiyal reflü (GÖR) yani mide içeriğinin kendiliğinden yemek borusuna geçişi, çocukluk yaş gurubunda yaygın olarak görülen bir yakınmadır. Gastroözofajiyal reflü hastalığı (GÖRH) ise, GÖR’e sahip bireyin bu nedenle uzun süreli ve sürekli şikâyetlerinin olması veya komplikasyonların gelişmesi olarak tanımlanabilir. GÖR ister çocuk, ister yetişkin olsun,  herkeste görülebilen bir durumdur, tedavi gerektirmez; buna karşılık GÖRH, bir hastalık olup tanısı konduktan sonra takip ve tedavi gerektirir. Yazının devamında kolay anlaşılması için GÖR yerine reflü; GÖRH için reflü hastalığı tanımlaması kullanılmıştır.
Üç aya kadar olan bebeklerin % 50’sinde günde en az bir kez mide içeriği ağza veya mideye gelir. Bu durum bir çalışmada, 4 aylık bebeklerde % 67 olarak bildirilmiştir. Reflü bebeklerde büyük oranda fizyolojik kabul edilir ve genellikle tedavi, tetkik gerektirmez. Bir yaşındaki çocuklarda reflü sıklığı % 5 verilmekte, reflüye bağlı değişik şikayetlerin bulunma oranı 3-17 yaşındaki çocuklarda %1.4-8.2 bildirilmektedir.
Reflü, yemek borusu alt ucundaki, bir nevi kastan yapılmış halkanın,  geçici olarak gevşemesi ile meydana gelir. Bebeklik çağında yemek borusunu boyunun kısa, kapasitesinin az olması, bebeğin genellikle yatar pozisyonda olması mide içeriklerinin yemek borusuna ve ağza çıkmasını kolaylaştırır. İlave olarak mide boşalımının yavaş olması, karın içi basıncın ıkınma, dışkılama gibi durumlarda artması da reflü gelişimine katkıda bulunur.
Bazı yayınlarda, reflü hastalığı varlığının ve hastalığın ağırlığının ailevi ve genetik özellikler taşıyabildiği de bildirilmiştir. Bunların bir kısmı çok ağır seyir gösteren çocuk reflü hastalığı olgularını oluşturur.
Çocukluk dönemi reflüsünün kendini belli ediş bulgu ve şikayetleri yaş ile değişiklik gösterir. Bir yaş altı bebekte reflünün en sık göstergesi kusma olup, ağır durumlarda kilo alımında azalma, büyümede duraklama, huzursuzluk, beslenmeyi reddetme, tekrarlayan öksürük, tekrarlayan zatürree, ani nefes durması ortaya çıkabilir. Daha büyük çocukta mide içeriğinin ağza gelmesi yanında göğüs arkasında yanma,  yutma güçlüğü, astım, kronik öksürük, tekrarlayan zatürree, kansızlık da görülebilir.
Bebeklerde kusma sık görülüp, genellikle fizyolojik kabul edilmekle beraber her kusma reflüye bağlanmamalıdır. Hasta öyküsünün detayla irdelenmesi ve dikkatli bir muayene ile pek çok önemli hastalık tanısından uzaklaşılabilir. Safralı veya fışkırır şekilde tazyikli kusma, ağızdan veya dışkıdan kan gelmesi, karın hassasiyeti, ishal varlığı, ateş varlığı başın olması gerekenden büyük veya küçük olması öncelikle reflü dışı kusma nedenlerini düşündürür.
Çoğu süt çocuğunda ve çocukta reflü yakınmalarını saptamak için detaylı bir öykü sorgulama ve dikkatli bir muayene yeterlidir. Tanı amaçlı testler komplikasyonlar gelişmiş veya reflü hastalığı şüpheli olgulara uygulanmalıdır.
Üst sindirim sistemini görüntüleyen, radyoaktif madde içirilerek yapılan radyolojik tekniklerle reflü dışı kusmaya yol açan nedenler ayırt edilebilir. Bu tetkikler genellikle fizyolojik olan ile fizyolojik olmayan reflüyü ayırt etmekte yeterli değildir.
Yemek borusu alt ucuna yerleştirilen mikroelektrotlar ile 24 saat boyunca buradaki asit varlığını, süresini ve sıklığını saptayan yöntemler genellikle bebek ve çocukta reflü hastalığı ile ilgili olarak yeterli bilgi verir.
Endoskopik yöntemler genellikle reflü ve reflü hastalığı tanısında bebek ve çocukta öncelikle kullanılmaz. Ancak tanıda şüphe varsa veya reflü hastalığı dışı hastalık düşünülüyorsa endoskopik incelemeler planlanır.
MII ( Multichannel intraluminal impedance) yeni bir teknoloji olup, reflü hastalığı açısından tetkik edilmesi planlanan olgularda asit değişikliklerini ölçmeksizin reflüyü saptar. Özellikle asit olmayan reflünün saptanmasında değerlidir.
Reflü hastalığı komplikasyonları her zaman yemek borusu ile sınırlı kalmaz. Özellikle bebek ve çocuklarda solunum yolu şikayetleri ve hastalıkları reflü hastalığı komplikasyonları olarak ön plana çıkar. Yapılan bir çalışmada reflü hastalığı olan çocuklarda astımlı olma oranı reflü hastalığı olmayanlara göre iki kat fazla bulunmuştur. Aynı çalışmada, zatürree, sinüzit ve larenjit olma olasılığı da benzer şekilde yüksek bulunmuştur.
Genel olarak reflü hastalığı bebekte iyi bir seyir izler, genellikle tedavi gerektirmez ve bir yaş civarında büyük çoğunlukla kendiliğinden geçmiş olur. Reflü seyri nörolojik bozukluğu olanlarda, prematürelerde, aşırı kilolularda, yemek borusu ameliyatı olanlarda, ailesinde ağır reflü hastalığı vakaları olanlarda komplike olmaya meyilli ve ağırdır.
Çocukta reflü hastalığı tedavisinin amacı yakınmaları gidermek, yemek borusu iltihabını iyileştirmek, komplikasyonları düzeltmek ve önlemek olarak sayılabilir. İlaç tedavisine gerek duyulmayan olgularda beslenmenin düzenlenmesi, kalori ihtiyacının temin edilmesi, yatış- tutuş pozisyonlarının gözden geçirilmesi faydalı olacaktır. İlaç tedavisi gerektiren olgularda mide boşalmasını hızlandıran, yemek borusu alt uç kuvvetini arttıran ajanlar, mide asit salgısını azaltan ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavisine iyi yanıt vermeyen olgularda cerrahi yöntemler uygulanabilir. Bütün bu tedavi seçenekleri her hasta için tek tek gözden geçirilir, sonuçları takip edilir.



Dr. Demet ILIKKAN
JINEMED Hastanesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

 

SEVGİLİ ARKADAŞLAR, FACEBOOK DA

Adı:

Haldun Keskin

Haldun Keskin 'i ARKADAŞ OLARAK EKLEMENİZİ RİCA EDİYORUM. ORADA NORMAL YAŞAMINIZA VE DOKTOR TEDAVİNİZE EK OLARAK TARIM BAKANLIĞI ONAYLIF.D.A ONAYLI, İSLAMİ HELAL VE KOŞER SERTİFİKALI ALEO VERA DESTEK İÇİN  DAHA GENİŞ BİLGİLER BULACAKSINIZ. TEŞEKKÜRLER

 

 

Saygılarımızla

Haldun Keskin

Tüm hastalıklarınızda ALEO VERA BİTKİSEL DESTEKLER

DİSTRİBÜTÖRÜ OLDUĞUMUZ ALEO VERA URUNLERINI YUKARIDAKI GARANTILERI ILE BİZDEN TEMİN EDEBILIRSINIZ

RAHATSIZLIKLARINIZI ve SİPARİŞLERİNİZİ keskinlergenpa@gmail.com a yazabilirsiniz

 

keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN DOGAL  GI DA ALISVERIS SITESI

AILE URETIMIMIZ TAS SISTEM SIZMA ZEYTİNYAĞIMIZI KARGO ÜCRETİ ÖDEMEDEN ALIN

Elektronik Posta: keskinlergenpa@gmail.com

 

"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için  bir gelenektir..."

__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder