Astım, kalp yetmezliği, akciğer kanseri ve bronşit gibi pek çok hastalığın belirtisi olabiliyor.
Uzmanlara göre, nefes alma zorluğu ya da hava açlığı olarak bilinen nefes darlığının, oluş saati ve şekli, hastalık teşhisinde büyük önem taşıyor.
Uzm. Dr. Ahmet Özkul, nefes darlığının ani ya da süreğen olması, günün hangi saatinde olduğu, istirahat veya eforla ilgisi, yatarken mi, yoksa otururken mi olduğunun, hastalık teşhisinde önemine dikkat çekti.
Nefes alırken zorlanmak ile nefes verirken zorlanmak arasında pek fark yokmuş gibi görünmesine karşın arasında fark olduğunu belirten Özkul, "Üst solunum yolu hastalıklarında nefes almada problem varken, astım ve müzmin bronşitte soluğu vermede zorluk vardır. Özellikle gece gelen nefes darlıkları hastayı uykudan uyandırır. Arkasında astım ve ya kalp yetmezliği bulunabilir. Nefes darlığı bazı hastalıklarda dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Böbrek ve şeker hastalığı olanlarda ani başlayan nefes darlıkları çok önemlidir, acil durum gösterir ve hemen doktora başvurmalıdırlar. Hasta, gece yatarken hasta eşi tarafından ‘nefes almıyor’ diye uyandırılıyor ise arkasında uyku apne sendromu yatıyor olabilir." diye konuştu.
Gebelikte belirli aylarda nefes darlığı hissedilebildiğ
Gebe olan bir kişinin, çoğunlukla sık nefes alarak solunum sıkıntısını ortadan kaldırmaya çalıştığını vurgulayan Özkul, "Astım ve kronik akciğer hastalığı tanısı var ise, hava yollarının iltihabı veya spazmını azaltan ilaçların yanı sıra oksijenle tedavi gerekebilir. Kalp yetmezliği tanısı konulmuşsa, ilaçlı tedaviye başlanması gerekir. Herhangi bir enfeksiyon varsa da antibiyotikler alınması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Özkul, nefes darlığından kurtulmak için şunları tavsiye etti: "Sigarayı bırakın, allerjenler, toz ve toksit maddelerle temastan kaçının. Günlük aktivitelerinizde nefes darlığı çekiyorsanız molalar vererek dinlenin. Havalandırılmış ve açık ortamlarda vakit geçirmeye çalışın. Fazla kilolarınızı vermeye ve ağır yemekler yememeye özen gösterin. Ani başlayan ve uzun süren nefes darlıklarında doktorunuza başvurun. Solunum, kulak-burun-
Sormak istediklerinizi, keskinlergenpa@
Saygılarımızla
Haldun Keskin
TURKIYE'NIN TAS SISTEM SIZMA ZEYTINYAGI SITESI
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder