14 Ocak 2010 Perşembe

[Dostluk Girdabi] - Başkadır Akhisar'ın zeytinyağı

 

Başkadır Akhisar'ın zeytinyağı

Baharat kullanılmayan, sıcak yemeklerin bile zeytinyağı ile pişirildiği Ege mutfağında et mümkün olduğunca az tüketiliyor. Balık ve bölgede yetişen yabani otlar, kırmızı etin tahtına kurulmuş


Türkiye`nin coğrafi konumu, tarihsel süreç içinde ilişki kurulan uygarlıklar, 2 büyük imparatorluğun yeme-içme geleneğine getirdiği yeni açılımlar Türk mutfak kültüründeki çeşitliliğin belirleyici etkileridir. Türkiye yerel mutfakların özgün etkilerini içinde barındıran köklü ve çok yönlü bir mutfak kültürü yaşamaktadır.

YÖRÜKLER, RUMLAR, ADALILAR...

Ege bölgesinde mutfak hem yörenin verimli ve çeşitli tarımından hem de yüzyıllardır topraklarında yaşayan kültürlerden nasibini alıyor. Ege mutfağında kullanılan malzemeler bu zenginliğin en iyi göstergesi. Ege de Yörükler, Adalılar, Rumlar, Levantenler ve Yahudilerin etkisi var. Aynı Girit mutfağında olduğu gibi, Ege mutfağında da zeytinyağına sebzelere, meyvelere, otlara, balığa ve peynirlere dayalı şil sofra olarak tanımlanan son derece sağlıklı ve lezzetli bir beslenme biçimi mevcut. Binlerce yıldan süzülüp gelen zeytinyağlı yemek kültürü bu bölgenin en belirgin özelliklerinden.

AZ ET, ÇOK BALIK!

İstanbul`un geleneksel mutfağında sadece soğuk yemekler zeytinyağı ile pişirilirken Ege`de sıcak, soğuk bütün yemekler zeytinyağı ile pişiriliyor. Hemen her öğünde zeytin yeniliyor. Baharat kullanımı neredeyse yok gibi. Ege bölgesi doğada kendiliğinden yetişen otlar açısından çok zengin. Bu otlar haşlanarak, kavrularak ya da çiğ olarak salatalarda, pişirilerek yemeklerde kullanılıyor. Radika, hindiba, turp otu filizi, turp otu, acı hardal, tatlı hardal, istifno, minik Girit kabağı, arapsaçı, şevket-i bostan, sirken, yabani pazı, tilki kuyruğu, çitlembik filizi, deniz börülcesi, süt otu, kuş yüreği, labada, karnabahar çiçeği, cibez, keçi sakalı, sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, kenger, gelincik gibi isimler alan bu otlar tek başına ya da karışık olarak tüketiliyor. Otlar temizlendikten sonra suda haşlanıyor. Haşlama suyunda soğutularak süzülüyor. Haşlanan otların üzerine genellikle zeytinyağı ve limon, bazen de sarımsaklı sosla yeniliyor. Böylece otlar kendi lezzetlerinden bir şey kaybetmeden, ağır sosların lezzetine bürünmeden, doğal halleriyle yeniliyor. Ege`de, özellikle sahil kesimlerinde daha çok balık yeniliyor. Barbunya, adabeyi, mezgit, çipura, ahtapot ve kalamar en rağbet edilen deniz ürünleri. Balığın çorbası da sıkça tüketiliyor. Et, çok sık tüketilen besinlerden biri değil. Yendiğinde de daha çok koyun ve kuzu eti tercih ediliyor. Etle genellikle güveç ve tencere yemekleri pişiriliyor. Ve Ege`nin özel otları muhakkak et yemeklerinde başrol oynuyor. Peynir çeşidi bakımından ayrı bir zenginlik gösteren Ege, özellikle tulum peynirleri ile ünlü.


"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için  bir gelenektir..."

 

Saygılarımızla

Gülümser & Haldun Keskin

keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM SAGLIKLI DOGAL ALISVERIS SITESI

SİTEMİZE  ÜYE OLUN DÜNYANIN EN GÜZEL SIZMA ZEYTİNYAĞINI KARGO ÜCRETİ ÖDEMEDEN ALIN


--
ZEYTİNYAĞI SİZİN İÇİN YAŞAM KALİTESİ İSE,
www.keskinlergenpa.com dan BUTİK ÜRETİM SIZMA ZEYTİNYAĞINIZI HEMEN ALIN
YEMEK YAPMAK BİR SANATSA, ONLARCA YEMEK TARİFİ,
FACEBOOK'da "TÜRKİYENİN ZEYTİNYAĞCISIYIZ" GRUBUNA KATILMANIZI İSTİYORUZ.


__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder