19 Ocak 2010 Salı

[Dostluk Girdabi] - Çevre kirliliği erkek balıkları dişileştirdi

 


Çevre kirliliği erkek balıkları dişileştirdi

Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan bilimsel araştırmalar erkek balıkların üçte birinin dişi balıklar gibi yumurtlamaya başladığını ortaya koydu. Kirliliğin sebep olduğu cinsiyet değişimi yunus, fok gibi memelileri de etkiliyor. Erkekler dikkat, siz de zamanla kadınlaşabilirsiniz; çünkü sırada insanlar var!

İngiliz Çevre Ajansı'nın geçen ay yaptığı açıklama 'dünya tersine mi dönüyor' dedirtecek cinsten. Çünkü bilim adamları İngiltere'de bulunan nehirlerdeki balıkların üçte birinin kirlilik nedeniyle cinsiyet değişikliğine uğradıklarını resmen bildirdi. İngiliz Çevre Ajansı'nın beş yıldır sürdürdüğü araştırmaya göre, erkek balıkların yüzde 33'ü, suya karışan ve östrojen hormonu etkisi yapan pek çok kimyasal yüzünden dişileşti, öyle ki erkek balıklar tıpkı dişiler gibi yumurtlamaya bile başladı. Sperm sayısı minimuma düşen ya da tamamen kısırlaşan bu çift cinsiyetli balıkların oranı endüstriyel bölgelere yakın sularda yüzde 80'e kadar çıkıyor.

Üstelik şok etkisi yaratan bu acayip durum sadece İngiltere'de yaşanmıyor. ABD'nin California eyaleti kıyılarında da California Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda 11 erkek balığın testislerinin içinde büyüyen kadın yumurtalıkları bulundu. Orange County kanalizasyon hattının bulunduğu bölgede ise erkek balıkların üçte ikisinde yumurtlama özelliği tespit edildi.

Bilim adamları doğada yaşanan bu inanılmaz dişileşme vakasının sebebinin kirlilik olduğu konusunda birleşiyor. Yani nehir ve denizlere boşaltılan fabrika ve kanalizasyon atıklarındaki kimyasallar erkekliğin sonunu getiriyor.

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nde kimyasalların cinsiyet değişimi üzerine etkisi konusunda çalışmalar yürüten Profesör Charles Tyler sulara karışan bu atıkların kadınlık hormonu olan östrojenin etkisine benzer bir etki yarattığını söylüyor. 'Öncelikle kadınların idrarıyla kanalizasyondan nehirlere karışan doğum kontrol hapları ve diğer ilaçlar bu sularda bir östrojen yoğunluğu yaratıyor. Ama sadece bu değil. Cinsiyet değişimini tetikleyen asıl önemli unsur bizim günlük hayatımınızın her alanında kullandığımız ve vücuda girdiğinde östrojen hormonuyla aynı etkiyi yaratan kimyasallar.' Prof. Tyler'e göre cinsiyet değişimine sebep olan kimyasal maddelerin başında ise şunlar geliyor: Plastikler, yiyecekleri sarmakta kullanılan jelatinler, şampuanlar, deterjanlar, boyalar ve zirai ilaçlar! Prof. Tyler bu tür kimyasalların özellikle ağız yoluyla vücuda girdiğinde erkeklik organının küçülmesi, seks güdüsünün azalması, testislerin bir bölümünün kadın yumurtalıklarına dönüşmesi ve erkeklerin yumurtlaması gibi değişimlere sebep olduğunu söylüyor.

Bilim dünyası yakın gelecekte insanların da balıklarla aynı kaderi paylaşmasından korkuyor. Nitekim balıklardan sonra foklar, yunuslar, susamurları, kutup ayıları gibi memeli hayvanlarda da çift cinsiyetlilik özelliğine rastlanmaya başlandı. Prof. Tyler endişesini söyle dile getiriyor: 'İçtiğimiz suların, yediğimiz yiyeceklerin hepsi bu kirlilikten payını alıyor. Yani insanlarda da erkeklerin kadınlaşmaya başlaması an meselesi.'

ERKEKLER GİDEREK KADINLAŞIYOR MU?

Doğada yaşanan bu belirgin cinsiyet değişimi uzmanlara göre yakın gelecekte insanları da etkileyebilir. Yani erkeklerin zaman içinde kadınlaşması işten bile değil. Konuyu araştıran Prof. Charles Tyler 'Durum çok ciddi' diyor; 'Kirlilik için hiçbir önlem almaz ve bu şekilde yaşamaya devam edersek, insanlarda da cinsiyet değişimi ve çift cinsiyetlilik durumlarının ortaya çıkması çok büyük bir ihtimal.' Bu değişimin işaretlerini şimdiden görmek de mümkün. Bilim dünyası son 30 yılda erkeklerin sperm sayılarının yarı yarıya düştüğünü söylüyor. Her on erkekten biri kısırlık problemi yaşarken, her altı çiftten biri doğal yolla çocuk sahibi olamıyor.

Bu cinsiyet değişimi dünyanın sonunu bile getirebilir. Çünkü erkek neslinin sperm yerine kadınlar gibi yumurta üretmeye başlaması demek, canlıların soyunun hep birden tükenmesi demek!

Mine Akverdi
AKŞAM GAZETESİ

Saygılarımızla

Gülümser & Haldun Keskin

keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM SAGLIKLI DOGAL ALISVERIS SITESI

SİTEMİZE  ÜYE OLUN DÜNYANIN EN GÜZEL SIZMA ZEYTİNYAĞINI KARGO ÜCRETİ ÖDEMEDEN ALIN


--
ZEYTİNYAĞI SİZİN İÇİN YAŞAM KALİTESİ İSE,
www.keskinlergenpa.com dan BUTİK ÜRETİM SIZMA ZEYTİNYAĞINIZI HEMEN ALIN
YEMEK YAPMAK BİR SANATSA, ONLARCA YEMEK TARİFİ,
FACEBOOK'da "TÜRKİYENİN ZEYTİNYAĞCISIYIZ" GRUBUNA KATILMANIZI İSTİYORUZ.


__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder