1 Şubat 2010 Pazartesi

[Dostluk Girdabi] - Sağlıklı ve lezzetli günler dileğiyle...

 

 Sık Sorulan Sorular  
Zeytinyağı
 
 
Naturel Sızma Zeytinyağı nedir?

Soğuk sıkma yöntemiyle elde edilir. 280C’nin altındaki sıkıma soğuk sıkma denir. Üretim aşamasında hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmayan bu yağ maksimum % 0.8 asit oranına sahiptir.
 
 
 
Zeytinyağı ve Sağlık
 
Zeytinyağı sağlıklı mıdır?

Evet. En sağlıklı yağlardan biri zeytinyağıdır. Zeytinyağının kalp sağlığı için faydalı olduğu, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmıştır. ABD'de zeytinyağı ve zeytinyağlı ürünlerin üzerine kalp sağlığı riskini azalttığı yönünde etiket yapıştırılabiliyor. Etikette 'Sınırlı ve kesin olmayan bilimsel kanıtlar, mono doymamış yağ içerdiği için, zeytinyağından günde iki yemek kaşığı (23 gr) yemenin kalp hastalıkları riskini azaltabileceğini gösteriyor.' diye yazılabilecek.

Sadece kalp-damar sağlığı açısından değil, hipertansiyon, kanser, yaşlılık, şekerhastalığı ve sindirim sistemi üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahiptir. Gençlik ve ergenlikte vücudun en çok kaliteli gıdaya ihtiyacı olduğu dönemdir ve zeytinyağı burada iyi bir tercihtir. Yaşlılıkta kalsiyum kaybını önler, kemik erimesine engel olur. Yağ asitleri, hamilelikte bebeğin hücre ve sinir sisteminin oluşmasına yardımcı olur. Zeytinyağın içerisinde bulunan oleik asit kaslar tarafından en kolay yakılan ve en kolay hazmedilen yağ olduğundan, sporcular için önemlidir. Ağızda çalkalandığında dişlerin beyaz kalmasını sağlar.


Zeytinyağı kalp sağlığını nasıl etkiler?

Kalbimiz için yararlı besinlerin başında zeytinyağı gelir. Zeytinyağının kalp hastalıkları üzerindeki en önemli etkisi, kandaki kötü kolestrolü kontrol altına almasıdır. Böylece damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca tansiyon kontrol altında tutulmasında da önemli bir rol oynar.


Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkı nedir?

Zeytinyağı, ayçiçek, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi bitkisel yağlardan en önemli farkı, hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan ve yabancı katkı maddesi içermeden, doğal olarak üretilmesidir.

Zeytinyağı, yağ asit dağılımı olarak, yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri içermektedir. Diğer sıvı yağlar ise (ayçiçek, mısırözü, soya vb.) daha çok çoklu doymamış yağ asitleri içermeleri nedeniyle farklıdır. Vücudumuzda tekli doymamış yağlar kolestrolü kontrol ederek bizleri kalp-damar hastalıklarından korur.


Zeytinyağının cilt sağlığına iyi geldiği doğru mu?

Doğru. Zeytinyağı, cildi besler, cildin genç görünmesini, saçların kuvvetlenmesini ve parlamasını sağlar.


Zeytinyağı mideye iyi gelir mi?

İspanya’da, İtalya’da ve Amerika’da yürütülen araştırmalar, zeytinyağının, katı ve sıvı yağlar arasında en kolay hazmedilen yağ olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yemeklerden önce içilirse mideyi ülsere karşı koruduğu da biliniyor.


Zeytinyağının yağ içeriği nedir?


Zeytinyağının %75-76'sı tekli doymamış (büyük bir oranında %70 oleik asit bulunmaktadır), %15'i doymuş, % 9-10'u çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur. Zeytinyağı KOLESTEROL içermez.


Çocuğu en iyi şekilde beslemek için hangi yağın kullanılması gerekiyor?

Çocuklarda her yaş grubu için beslenme farklıdır. Zeytinyağı, özellikle E vitamini ve tekli doymamış yağ asidi içermesi nedeniyle, gelişim çağındaki çocuklar için önemli bir besin kaynağıdır.


Tekli doymamış yağ nedir?


Yapısındaki karbon atomlarının arasında yalnızca bir çift bağ bulunan yağ türüdür. Elimizdeki kanıtlar tekli doymamış yağların kan kolesterol düzeyini yükseltmediğini, hatta kontrol edilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.



Zeytinyağı Üretimi
 
Zeytinyağının genel üretim aşamaları nelerdir?

Zeytinyağı, bundan 6000 yıl önce nasıl üretiliyorsa, bugün de aynı yöntemlerle üretilir; sadece imalat teknikleri gelişmiştir. Bu doğal ürün, bir bakıma geçen yüzyıllara, teknolojiye kafa tutar.

Hasatta toplanan zeytinler önce temizlenir, çer çöpten ayrılır. Sonra zeytin işliklerinde ezilir, hamur haline getirilir. Sonra da sıkılır. Ardından, kendi suyu (karasu) ile yağın ayrılması işlemi vardır. Yoğunluğu daha düşük olduğu için üste çıkan zeytinyağını, üstten maşrapa ile almak gibi çok basit yöntemlerle yapılabileceği gibi, santrifüj makineleriyle de yapılabilir. Elde edilen yağ dinlendirilir, süzülür, kalitesi ölçülür ve uygunsa doğal (naturel) olarak, değilse rafine edilerek tüketilir. MİDAS Sızma Zeytinyağları, en son ve modern "kontinü" sistem ile el değmeden üretilmektedir.


Zeytinyağının kalitesi nasıl belirlenir?

Naturel zeytinyağında üç faktör önem taşır. Birincisi, kimyasal analizlerle ölçülebilen asit oranıdır. Diğer iki faktör ise lezzet ve kokuyu tespit etme ve ölçmedir. Asit değeri çok düşük olan bir yağın, lezzeti ve kokusu hoş olmayabilir. Tadım uzmanları tarafından gerçekleştirilen bu işleme "degüstasyon" adı verilir.

Zeytinyağının kalitesine etki eden faktörler arasında başta ağacın, dolayısıyla zeytinin çeşidi gelir. Zeytin ağacının yetiştiği bölge, bölgenin iklim ve toprağının yapısı da zeytinyağı kalitesinin önemli ölçüde etkileyen faktörlerdendir. Zeytin ağacının budanması gibi işlemlerin zamanında ve standartlara uygun olarak yapılması, toplanan zeytinin bekletilmeden sıkıma götürülmesi de zeytinyağının kalitesini etkiler.


En iyi zeytinyağı hangisidir?

Kuzey Ege-Edremit Körfez bölgesi zeytinlerinden elde edilen zeytinyağlarının veya asit oranları düşük naturel sızmaların, üretim zorluğu ve rekolte azlığından ötürü daha makbul oldukları söylenebilir. Ama unutlmamalıdır ki; doğal yöntemlerle üretildiği sürece, damak tadınıza en uygun zeytinyağı en iyi zeytinyağıdır.


Zeytinyağı tamamen doğal bir ürün müdür?

Zeytinyağı, zeytin meyveleri toplandıktan ve yaprak, dal vb. yabancı maddeler ayıklandıktan sonra yıkama (kir ve kalıntıların temizlenmesi), dekantasyon (yağın optimum kalitede serbest hale getirilmesi), santrifüjleme (yağın kara sudan, sulu fazdan ve katı fazdan ayrıştırılması) ve filtrasyon (yağın çözünmeyen maddelerden arındırılması) kademeleri dışında hiçbir işlemden geçmez. Bu anlamda zeytinyağı, bir nevi meyve suyuna benzetilebilir.


Zeytinyağının içerisinde katkı maddesi var mıdır?

Zeytinyağının içerisinde kesinlikle katkı maddesi yoktur. Naturel zeytinyağları tamamen doğal olarak elde edilir.


Zeytin hasadı ne zaman yapılır?

Zeytin ağacının çiçek verme mevsimi nisan ile haziran ayları arasına rastlar. Yeşil zeytinler, ağustos sonundan kasım başına kadarki süre içinde olgunlaşır. Kasım ve mart ayları arasındaki dönem ise zeytinin hasat mevsimidir.


Erken hasat ne demektir?

Hasadın başında sıkılan zeytinlerden elde edilen taze yağdır. Kalitesi diğerlerinde olduğu gibi zeytinin kalitesine ve üretim koşullarına bağlıdır. Yeşil zeytinlerden üretildiği için, kendine has zeytuni aroması vardır.


Son kullanma tarihi geçen zeytinyağını ne yapmak gerekir?

Son kullanma tarihi geçmiş zeytinyağının sağlığa direkt bir zararı yoktur, fakat tadında acılaşma görülebilir. Bu da mideyi rahatsız edebilir.


Zeytinyağı donar mı?

Zeytinyağı soğukta muhafaza edildiğinde donar. Bu özellik, zeytinyağının kalitesi ve saflığının göstergesidir. Bu nedenle oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekir. Donan yağ, oda sıcaklığında eski haline gelir ve nefasetinde bir kayıp olmaz.


Zeytinyağının raf ömrü ne kadardır?

24 aydır.


Zeytinyağı yıllandırılır mı?

Hayır. Naturel zeytinyağı özünde bir meyve suyudur. Raf ömrünü tamamlamasıyla aromasını ve kokusunu yitirir.
 
 

Zeytinyağının Tarihçesi
 
İlk zeytinyağı ne zaman üretildi?

39.000 yıl önce Ege’de zeytin ağaçları varmış. Yakın bir tarihte, Urla’da M.Ö. 6. yüzyıla ait bir zeytinyağı işliği açığa çıkarılmış ve zeytinyağı ticareti yapıldığı bulunmuştur.


Zeytinyağı Türk mutfağına ne zaman girmiştir?

Zeytinle ve zeytinyağıyla tanışmamız Orta Asya bozkırlarından göç etmemizle başlar. Türkler, Anadolu’yu Doğu Roma İmparatorluğu’ndan devralırken, Romalıların zeytinyağı kültürünü de korumayı ihmal etmediler ve kendi katkılarıyla zenginleştirdiler. Bugün, Türk mutfağından başka bir mutfakta "zeytinyağlılar" diye anılan yemek yoktur.

 

Sağlıklı ve lezzetli günler dileğiyle...

"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için  bir gelenektir..."

 

Saygılarımızla

Gülümser & Haldun Keskin

keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM SAGLIKLI DOGAL ALISVERIS SITESI

SİTEMİZE  ÜYE OLUN DÜNYANIN EN GÜZEL SIZMA ZEYTİNYAĞINI KARGO ÜCRETİ ÖDEMEDEN ALIN

__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder