ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ
Zeytinyağı, özellikleri dolayısıyla son yıllarda uzmanların oldukça dikkatini çekmektedir. Uzmanların yorumlarından bir kısmı şöyledir:
1. BESİN UZMANLARININ VE TIP DÜNYASININ MUCİZE BESİNİ KEŞFİ
Zeytinyağı, tüm bu özellikleri dolayısıyla son yıllarda uzmanların oldukça dikkatini çekmektedir. Uzmanların yorumlarından bir kısmı şöyledir:
Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Epidemiyoloji Bölümü Başkanı Dr. Dimitrios Trichopoulos: "Amerikalı kadınlar doymuş yağların yerine daha fazla zeytinyağı tüketmiş olsalardı göğüs kanseri riskinde %50 kadar azalma gerçekleşebilirdi." "Zeytinyağı bazı habis tümör türlerine karşı koruyucu bir etkiye sahiptir: Prostat, göğüs, kolon, pullu hücre ve yemek borusu tümörleri."
Sağlık ve beslenme konusunda önde gelen otoritelerden biri, CNN'in ödüllü muhabiri, The Food Pharmacy (Besin Eczacılığı) ve Food-Your Miracle Medicine (Besin- Mucize İlacınız) adlı kitapların yazarı ve uluslararası bir köşe yazarı olan Jean Carper: "İtalyanlar tarafından yapılan yeni bir araştırma zeytinyağının, LDL kolesterolünün atardamarları tıkama özelliği de dahil olmak üzere bazı hastalık süreçleriyle savaşan... antioksidanlar içerdiğini bulmuştur."
Diyetisyen ve beslenme uzmanı, The Pyramid Cookbook: Pleasures of the Food Guide Pyramid (Piramit Yemek Kitabı: Besin Rehberi Piramidinin Lezzetleri) adlı kitabın yazarı olan Pat Baird: "Zeytinyağının çok yönlülüğü... Uzun zamandır var olan zeytin ve onun beden sağlığına olan faydası hakkında daha öğreneceğimiz çok şey var."
Miami Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden D. Peck: "Zeytinyağının bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıkarılmıştır..."
Milano Eczacılık Fakültesi'nden Bruno Berra: "... natürel sızma zeytinyağının küçük polar bileşenleri LDL'nin oksidasyona olan direncini belirgin şekilde artırır."
II. Federico Üniversitesi Dahiliye ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden A. A. Rivellese ve G. Riccardi, M. Mancini: "Zeytinyağı insülin direncini engeller ve kandaki glikozun daha iyi kontrolünü sağlar."
Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'ndan Frank Sacks: "Zeytinyağı açısından zengin bir diyet aşırı şişmanlığı kontrol altına almada ve tedavi etmede düşük yağlı bir diyetten daha etkilidir. Ayrıca daha uzun süreli kilo kaybına neden olur ve kiloyu korumak daha kolaydır çünkü güzel bir tadı vardır."
2. KOLESTEROL DÜZENLEYİCİ ETKİSİ
İnsanların %60'ı yaşamını, kalp krizi-kalp hastalıkları, yüksek tansiyon , beyin kanaması gibi kalp damar hastalıklarından kaybetmektedir. Bu hastalıklara yatkınlık bazı kişilerde genetik olmasına rağmen büyük bir kısmı da yanlış beslenmenin eseridir. Bunun başında da bu hastalıklara zemin hazırlayan yanlış yağların tüketilmesidir. Kolesterol içeren ve damar sertliği yapan hayvansal yağların çok tüketildiği ülkelerde kalp hastalıklarından ölüm tüm sebeplerin yarısından fazlasını içerirken yalnız zeytinyağının tüketildiği Girit Adası'ında %3–5 civarındadır. Bu muhteşem pozitif sonuç zeytinyağının sihirli formülünün içindedir. Aslında kolesterol vücudumuz için vazgeçilmez bir maddedir, onsuz yaşam mümkün değildir. Önemli olan damar çeperine çöken, damar sertliği yapan kötü huylu veya diğer adıyla düşük dansiteli kolesterolün yüksek olmaması. Ayrıca kötü huylu kolesterolü nötralize eden (düşüren) iyi huylu kolesterolün yüksek olması.
Kanda Normal Kolesterol Seviyeleri
LDL (kötü huylu) en çok 140 mg/dl
HDL (iyi huylu) en az 45mg/dl
İkisinin toplamı 200 mg. geçmedikçe ve bunun %25'i iyi huylu kolesterolse (HDL) problem yok demektir.
Kolesterolün Vücudumuzdaki Önemli Fonksiyonları
1- Tüm hücre duvarlarının ana yapı taşıdır.
2- Sinir hücrelerini birbirinden ayıran bir izolasyon duvarıdır.
3- Sindirimin sağlanması için gerekli olan safra asitlerinin üretimi için ana maddedir.
4- Kemik yapımını sağlayan D vitaminin ana maddesidir.
5- Cinsiyet hormonlarının (östrojen-testesteron) ana maddesidir.
6- Böbreküstü bezinin yaptığı tüm hormonların yapımı için kolesterol şarttır.
Tüm bu fonksiyonlardan da anlaşılacağı üzere normal seviyelerdeki kolesterolsüz yaşamda mümkün değildir. Önemli olan kötü huylu kolesterolün yükselip damar çeperine çökecek seviyelere gelmemesidir.
Zeytinyağının ortalama %80 tekli doymamış yağ asitleri, %12 doymuş yağ asitlerinden %8- 12'side çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur. Bu sihirsel formül, bu yapısıyla tüm yağların en sağlıklı bileşiklerini bir araya toplamış bir yapı oluşturmaktadı
Ortalama %75-80'ini içeren tekli doymamış yağ asitlerinin (bu kadar yüksek konsantrasyonda hiçbir yağda yok) sınırsız faydaları bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Yıllarca önce bilim adamları, beslenme uzmanları ve doktorlar damar çeperine çöküp damar sertliğini yapan dolayısıyla kalp-damar hastalıklarına neden olan kötü huylu kolesterolün yalnızca çoklu doymamış yağ asitlerini içeren bitkisel yağların düşüreceğine inanıyorlardı. Hatta dörtte üç oranında tekli doymamış yağ asitlerinden oluşan zeytinyağının mucizevî etkisi biliniyordu.
Gerçek Girit köylüsü her sabah küçük bir bardak zeytinyağı içmediği zaman kendini hasta hisseder ve hastalıklara yakalanacağına inanır. Her sabah birbirlerine rastladıkların da "yağını içmeyi unutmamışsındır inşallah" diye sorarlar. Girit köylüleri ve halkı binlerce yıldan beri tükettikleri bu yağdan ne kadar övünseler azdır.
Hayvansal yağların ve zeytinyağı dışındaki sıvı yağları çok kullanıldığı, Orta, Batı ve Kuzey Avrupa da insanların büyük çoğunluğu yaşamını kalp-damar hastalıklarından kaybederken, bu hastalıklara yakalanan Giritli oranı yüzde üç ila beş oranındadır. Bunun da en büyük sebebi tükettikleri tek yağ olan zeytinyağının sihirli formülü. Bu formülün 3/4'ünü tekli doymamış yağ asitleri oluşturmaktadı
1- Damar çeperine çöküp damar tıkanıklığını oluşturan kötü huylu kolesterol (LDL) zeytinyağının içindeki tekli doymamış yağ asitleri tarafından hep normal seviyelerde tutulur. Bu konuda yapılan biyokimyasal ve klinik araştırmalar hiçbir tereddüte mahal vermeyecek derecede bunun doğru olduğunu kanıtlamıştır. Bilimsel araştırmalar yalnız Avrupa Birliği tarafından değil, dünyanın birçok yerindeki bilim adamları tarafından teyit edilmiştir.
2- Zeytinyağı zararlı kolesterolü düşürürken iyi huylu (HDL) kolesterolün yükselmesini sağlıyor. Kolesterol düşürücü ilaçların bir çoğu yüksek kötü kolesterolü düşürdüğü gibi iyi huylu kolesterolü de beraber düşürmektedir. Bu istenmeyen bir durumdur. İyi huylu kolesterol ne kadar yüksekse sağlık açısından o kadar iyidir. İyi huylu kolesterol damar çeperine çökmez, damar sertliği yapmaz. Kanda zararlı kolesterolü yakalayıp fazla olanı karaciğere getirir ve nötralize olmasını sağlar. Her gün düzenli yapılan egzersiz, faydalı kolesterolün yükselmesini sağlayan faktörlerin başında gelir.
3- Kötü huylu kolesterol okside olmadıkça damar çeperine çöküp, damar sertliği yapmaz. Zeytinyağı damar sertliği yapan kolesterolü düşürdüğü gibi antioksidan etkisiyle onun okside olup damar çeperine çökmesini önler. Böylece yüksek tansiyon, kalp krizi, beyin kanaması hastalıkları oluşmaz. www.keskinlergenpa.
3. AĞRI KESİCİ ETKİSİ
ABD'li bilimadamları
4. YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜCÜ ETKİSİ
Zeytinyağının içeriği yalnız yağ asitlerinden ibaret değildir. Aynı zamanda protein, değerli vitaminler ve mineralleri de içermektedir. İnsan sağlığına olan değerli katkılarından dolayı zeytinyağının içindeki maddeler dünyanın birçok yerinde birçok bilim adamı tarafından araştırılmaktadı
Archives of Internal Medicine dergisinin 27 Mart 2000 tarihli sayısında yayınlanan bir çalışma, zeytinyağının yüksek tansiyona olumlu etkisini bir kez daha vurgulamaktadı
5. İLTİHABİ HASTALIKLARIN OLUSMASINI ÖNLEYİCİ ETKİSİ
Zeytinyağının içinde bulunan OLEUROPEİN su ile hidrolize olup iki ayrı maddeye ayrışmaktadır. Bu maddelerden birincisi (Elendasit) antimikrobiel bir etki gösterir. Yani virüslerin, bakterilerin, mantarların yaptığı iltihabı hastalıkları önleyici bir etkiyi sahip olduğu tespit edilmiştir. İkincisi (DPE) iltihap yapan enzimlerin yapımını azaltıcı bir etki göstermektedir. Bu enzimler damar sertliğinin oluşmasında büyük bir rol oynadıkları gibi, kanser gelişmesinde de başlıca rolü oynamaktadırlar. Girit Adası'nda yaşayan ahalide kalp-damar hastalıkları ve kanserin az görülme nedenlerinden biride bu değerli maddelerin zeytinyağının içindeki varlıkları olsa gerek.
6. KALP VE DAMAR SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Zeytin ve zeytinyağının içinde yağ asitleri bulunur. Bu asitlerin çoğu vücut için zaruri olan tekli doymamış omega-6 (linoleik asit) yağlarıdır. Tekli doymamış yağlar kolesterol içermezler. Bundan dolayı zeytinyağı diğer yağların aksine kandaki kolesterol oranını yükseltmemekte, tam tersine kontrol altında tutmaktadır.
Bu konuda yapılan çalışmalarda, 1 hafta boyunca her gün yaklaşık 2 yemek kaşığı doğal zeytinyağı tüketen insanların kolestrol düzeylerinde son derece olumlu sonuçlar elde edilmiştir... Antioksidanlar, vücudumuzdaki zararlı maddeleri etkisiz hale getiren ve hücrenin tahrip edilmesini engelleyen son derece önemli maddelerdir. Düzenli zeytinyağı kullanan insanlarda yüksek antioksidan seviyeleri izlenmiştir. Ayrıca zeytinyağının kalp hastalıklarını önlediği pek çok araştırma ile de tasdik edilmiştir.
Yüksek oranda kalp ve damar hastalıkları vakalarına rastlanan ülkelerde çoğunlukla yüksek kolesterol düzeyine sahip doymuş yağlar tüketilmektedir. Bu yanlış beslenme alışkanlığı Akdeniz diyeti yani zeytinyağı tüketimi ile düzeltilebilmektedir
Bunun yanı sıra zeytinyağı omega-6 yağ asidinin omega-3 yağ asidine oranını da düzenlemektedir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin vücuda belli bir oranda alınması çok önemlidir. Çünkü bu oranlardaki dengesizlik durumunda hastalıklar ve kanser de dahil olmak üzere, kalp ve bağışıklık sistemi ile ilgili birçok hastalığın ilerlemesi söz konusu olmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı pek çok insan zeytinyağı ile sağlık bulmaktadır. Amerikan Kalp Birliği, kalp hastalığı riskini azaltmak için yüksek tekli doymamış yağ diyetlerinin, %30 düşük yağlı diyete bir alternatif olabileceğini ortaya çıkarmıştır.
7. KANSER ÖNLEMEDEKİ ETKİSİ
The Archives of Internal Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışma, yüksek oranda zeytinyağı tüketen kadınların göğüs kanserine yakalanma riskinin daha az olduğunu göstermiştir. New York'ta Buffalo Üniversitesi araştırmacılarını
Oxford Üniversitesi'ndeki doktorlar tarafından yürütülen son araştırmada da, zeytinyağının bağırsak kanserine karşı koru- yucu özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Doktorlar zeytinyağının bağırsak kanserinin başlamasını engellemek için midedeki asitle tepkimeye girdiğini keşfetmişlerdir. Oxford araştırmacıları aynı zamanda zeytinyağının safra asidi miktarını azaltarak ve DAO (diamin oksidaz adlı enzim) seviyesini yükselterek, anormal hücre artışına ve kansere karşı koruyucu olduğunu keşfetmişlerdir.
Ayrıca araştırmacıların raporlarına göre bol miktarda zeytinyağı ve sebze yiyen insanlarda, eklemlerdeki kronik bir hastalık olan romatizmal arterit (atardamar enfeksiyonu) geçirme riski azalmaktadır.
8. KEMİK GELİŞİMİNE ETKİSİ
İçerdiği E, A, D, ve K vitaminleri, çocukların ve erişkinlerin kemik gelişimine yardımcı olması, kalsiyum kaybını engelleyerek kemikleri güçlendirmesi bakımından zeytin oldukça önemlidir. Zeytin, yaşlılara da özellikle tavsiye edilmektedir; çünkü sindirimi kolaydır ve minerallerle vitaminlerin vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Ayrıca minerallerin kemiklerde çökmesini sağlayarak kalsiyum kaybını da engeller. Kemikler organizmanın mineral yapılarının deposunu oluşturur ve kemiklerde mineral birikimi olmadığı takdirde kemik erimesi gibi ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan zeytinin iskelet sistemimiz üzerinde çok olumlu katkısı vardır.
9. İÇ ORGANLARA OLAN FAYDALI ETKİSİ
Zeytinyağı mide asidini azaltarak mideyi gastrit ve ülser gibi hastalıklara karşı korur. Bunun yanı sıra safra salgısını harekete geçirerek, sindirimin en mükemmel hale gelmesini sağlar. Safra kesesinin boşalma işlemini düzenler ve safra taşı riskini azaltır. Ayrıca içindeki klor sayesinde de böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır. Bunların yanı sıra beyin damarlarının sağlığına da olumlu etkisi vardır.
10. ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE KATKISI
Zeytin ve zeytinyağı, içlerinde bulunan linoleik asitten (omega-6 yağ asidi) ötürü yeni doğmuş bebekler ve gelişim çağındaki çocuklar için son derece faydalı besinlerdir. Linoleik asidin eksikliği, gelişimin yavaşlamasına ve hatta birtakım deri rahatsızlıkları
Zeytinyağı vücudumuzdaki zararlı maddelerin vücudumuzda neden olduğu tahribatı önleyen antioksidan elementleri ve insan için büyük önem taşıyan yağ asitleri içerir. Bunlar da hormonlara destek olur ve hücre zarının oluşumuna yardımcı olurlar.
Zeytinyağı, insan sütündeki yağ asidi oranına benzer, dengeli bir çoklu doymamış bileşime sahiptir. İnsan vücudu tarafından elde edilemeyen, aynı zamanda vücut için vazgeçilmez önemi olan bu temel yağ asitleri açısından, zeytinyağı yeterli bir kaynaktır. Bu faktörler zeytinyağını, yeni doğmuş bebekler için oldukça faydalı kılmaktadır.
Doğum öncesi ve sonrasında bebek beyninin ve sinir sisteminin doğal gelişimine katkıda bulunmasından dolayı uzmanlarca, annelere önerilen tek yağ, yine zeytinyağıdır. Anne sütüne yakın miktarda linoleik asit içermekle beraber yağsız inek sütüne zeytinyağı katıldığında anne sütü kadar doğal bir besin kaynağı özelliği kazanır.
11. OSTEOPOROZ’A ETKİSİ
Zeytinyağının kemik minerilizasyonu üzerine etkisi araştırıldığında; PUFA (ayçiçek yağı) ile MUFA (zeytinyağı) karşılaştırılıp en iyi minerilizasyonun MUFA (zeytinyağı) alımıyla gerçekleştirildiğ
12. BESLEYİCİ LİPİTLER VE YAŞLANMAYA ETKİSİ
Yaşlanma olayını önleyebilmek için iyi bir antioksidan kapasiteye sahiptir. Bu sebeple zeytinyağı; uzun bir ömür beklentisine mükemmel derecede uygundur.
Merkezi sinir sisteminde yüksek konstrasyonda çok fazla çifte bağlı doymamış yağ asitleri (ayçiçeği yağı) bulunması, nöronların fonksiyona geçmemesini engeller.
DNA ‘yı azalan oranda onaracak yapıya sahiptir.
Zeytinyağının içerdiği vitaminler, hücre yenileyici özelliklere sahip oldukları için, yaşlılık tedavisinde de kullanılır, cildi besler ve korurlar. Besinlerle beraber bedenimize "serbest radikal" denilen bazı maddeleri de alırız. Zeytinyağı, başta E vitamini olmak üzere, içerdiği çok sayıdaki antioksidan maddeyle bu zararlı maddelerin vücudumuzda neden olduğu tahribatı önler, hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.
13. ZEYTİNYAĞI VE PİŞİRME
Zeytinyağının antioksidan özelliği ve içerdiği yüksek miktardaki oleik asit nedeniyle diğer tüm yağlardan ayrı olarak yüksek kızartma ısılarında bile özelliği değişmeden kalır. Diğer katı ve sıvı yağlar gıdanın büyük bir bölümünün ya da her tarafının içine girerken, zeytinyağı gıdanın içine girmeyerek yüzeyinde kalır. Üst üste tekrarlanan et ve sardalyanın 10 defa kızartılmasında bile, kullanılan zeytinyağının sindirilebilirliğ
Günde en az bir kere ağzınızı zeytinyağı ile çalkalarsanız dişleriniz beyazlaşacak, dişetleriniz güçlenecektir.
Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin
TURKIYE'NIN DOGAL ALISVERIS SITESI
DÜNYANIN EN GÜZEL SIZMA ZEYTİNYAĞINI KARGO ÜCRETİ ÖDEMEDEN ALIN
"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir..
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder