7 Ocak 2010 Perşembe

[Dostluk Girdabi] - EKŞİLİ KIŞ DOLMASI (ANTEP YÖRESİ)

 

Bir araştırmaya göre, Türkiye'nin mutfağında, 2205 farklı yöresel yemek bulunuyor. Gaziantep mutfağı ise çeşit açısından en zengin ilimiz. Ekşili kış dolması da Antep mutfağında sık yapılan yemeklerden. Sonbaharda kurutulan, patlıcan, kırmızı biber, dolmalık biberlerden yapılıyor. Yemeğin en önemli özelliği ise piştikten sonra eklenen limon suyu. Değişik yörelerde nar, sumak, erik ekşisi de konabiliyor. Gerçekten leziz...
FACEBOOK DA " TÜRKİYE'NİN ZEYTİNYAĞCIYIZ" GRUBUMUZA ÜYE OLUN.
BUNUN GİBİ ONLARCA YEMEK TARİFİNE ULAŞIN. SİZ DE TARİFİNİ EKLEYİN
GÜLÜMSER & HALDUN KESKİN

Malzemeler

20 adet kurutulmuş dolmalık biber
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı ince bulgur
3 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
9-10 dal maydanoz
1,5 su bardağı kadar su
1/2 su bardağı limon suyu
10 diş sarımsak (ben eklemedim)

Yapılışı

ekşili kış dolmasıKuru biberleri yumuşayana kadar kaynar suda bekletin. Soğuk suyla yıkayıp bir kenara koyun. Diğer tarafta soğanı ince doğrayın, kıymanın içine pirinç (yıkanmış), bulgur baharatlar, salçalar, maydanoz, yarım bardak su ile birlikte ekleyin, iyice yoğurun. Dolmalık biberlerin içine 1,5 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Tencereye dizin. Kaynamış suyu ve zeytinyağını üzerlerine gezdirin. Zeytinyağı parlaklık verir. Önce orta sonra kısık ateşte pirinçler uzayıncaya kadar pişirin. Sarımsakları ezip limon suyu ile karıştırarak dolmaların üzerinde gezdirin. Ben sarımsak eklemedim. Servis sırasında limon sıktım dolmaların üzerine.

(Tarif: "Prof. Dr. Ayşe Baysal - Türk Mutfağından Örnekler")

Saygılarımızla

Gülümser & Haldun Keskin

keskinlergenpa.com

TURKIYE'NIN EVE TESLIM SAGLIKLI DOGAL ALISVERIS SITESI

SİTEMİZE  ÜYE OLUN DÜNYANIN EN GÜZEL SIZMA ZEYTİNYAĞINI KULLANIN

 

"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için  bir gelenektir..."


--
ZEYTİNYAĞI SİZİN İÇİN YAŞAM KALİTESİ İSE, YEMEK YAPMAK BİR SANATSA
FACEBOOK'da "TÜRKİYENİN ZEYTİNYAĞCISIYIZ" GRUBUNA KATILMANIZI İSTİYORUZ.


__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/

KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..   
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.

Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.

__,_._,___

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder