Yiyeceklerin saklanış biçiminin mide kanseri sıklığını artırdığını söyleyen uzmanlar, konserve, salamura veya tütsülenerek saklanan besinlerin tüketimi konusunda uyarıyor.
ANKARA - Mide kanseri Türkiye’de en çok ölüme neden olan kanserler sıralamasında erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanserinden sonra ikinci sırada yer alıyor.
Akciğer kanserinin doğrudan tütün, mide kanserinin ise beslenme ile ilgili olduğunu hatırlatan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, ”Bu iki grup kanser, yani Türkiye’deki kanserlerin üçte ikisi kolaylıkla önlenebilir. Akciğer kanserini önlemek için sigara içmemek, mide kanserini önlemek için ise sağlıklı beslenmek yeterli” dedi.
Mide kanserinde beslenme biçiminin çok önemli olduğunu anlatan Akdur, şu uyarıları dile getirdi:
”Fazla tuz kullanılması, taze sebze ve meyveden fakir, nişasta ve şekerden zengin beslenme, gıdaların piştikten sonra uzun süre bekletilerek tüketilmesi, mide kanserine yakalanma riskini artırıyor. Yiyeceklerin saklanış biçimi de mide kanseri sıklığını artırıyor. Konserve, salamura veya tütsülenerek saklanan besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle et ürünlerinin salamurası yapılırken nitrat ve nitrit tuzları kullanılmaktadır. Bu tuzlar ısıtma sırasında veya mide içinde güçlü kanser yapıcı maddelere dönüşürler. Olumsuz şartlarda saklanan ve bayat gıdalarda bulunan bakteri ve küf mantarlarıyla karşılaşması sırasında da bu kanser yapıcılar ortaya çıkabilir.”
Mide kanseri açısından pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu, besinlerin direkt ısı kaynağı ile temasının olduğu yöntemler, ızgara ve döner gibi aşırı pişirilmiş ve yanık besinlerin mide kanseri sıklığını artırdığına işaret eden Akdur, ”Yapılan araştırmalar mide kanserinde ailesel yatkınlığın da önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
”Helicobakter pylori” bakterisinin sebep olabileceği mide ülserinde ve ”kronik atrofik gastrit” hastalığında da mide kanseri olasılığının arttığını kaydeden Akdur, bu hastalıktan korunmak için şu önerileri dile getirdi:
”-Bol taze sebze ve meyve tüketin, AloeVeralı besin desteklerini mumkun olduğunca çok kullanın
Kırmızı et, balık ve tavuğu dengeli bir şekilde tüketin,
Izgarada pişirilmiş gıdaları tercih etmeyin,
Konserve gıdaları fazla tüketmekten kaçının
Sigara ve alkol kullanmayın,
İdeal kilonuzu koruyun,
Yaşam boyu spor yapın,
Fazla tuzlu yemekten kaçının,
Vücudunuza duyarlı olun, erken uyarı olabilecek belirtileri gözden kaçırmayın”
UNUTMAYIN: ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR
Mide kanserine yakalananlarda erken tanı sayesinde tedaviye zamanında başlanmasının yaşama şansını çok yükselttiğini bildiren Akdur, ”Ancak erken belirtilerin çoğu hastalar tarafından önemsenmediği için ne yazık ki mide kanseri genellikle tedavi şansının azaldığı ileri dönemlerde fark edilebiliyor. Mide filmi oldukça değerli bir tanı yöntemi olmakla birlikte yetersizdir. Bunu takiben mide içinin çeşitli cihazlarla gözle muayenesi (gastropi)ve biyopsi(dokudan örnek
alınması) yapılarak kesin tanı konulabilir” dedi.
BU BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN
Akdur, şu belirtilerin bulunması halinde doktora başvurulması ve tetkik yaptırılması önerisinde bulundu:
"Karın üzerinde mide bölgesi ve onun etrafındaki bölgede rahatsızlık,
Ağrı ve ağırlık hissi,
Yemeklerden sonra rahatsızlık,
Erken doyma,
Yutma güçlüğü (midenin yemek borusuyla birleşim bölümü bölgesine yerleşen tümörlerde)
Bulantı ve kusma,
Sindirim sisteminde kanama veya gizli kanama,
Siyah renkli dışkı,
Demir eksikliği anemisi.”
Mide kanserinde, hastalığı taşıyan mide kısmının olabildiğince geniş olarak çıkarıltılarak cerrahi müdahale uygulandığını belirten Akdur, ”Erken tanı bu tedavinin başarı şansını çok artırır. Erken tanı ve erken cerrahi müdahale, hastanın yaşama şansını artıran en önemli işlemdir” şeklinde konuştu.
Saygılarımızla
Haldun Keskin Sağlıklı Yaşam Danışmanı
TURKIYE'NIN TAS SISTEM SIZZZMA ZEYTINYAGI SITESI
KREDİ KARTI / BANKA HAVALESİ / KAPIDA ÖDEME / POSTA ÇEKİ / KARGO ÜCRETİ YOK
0532 265 89 00 & 0236 412 61 62
"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için bir gelenektir..."
Sağlıklı Yaşamanız için Haldun Keskin 'i FACEBOOK DA ARKADAŞ OLARAK EKLEYİNİZ.
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder