Ve rivayet odur ki, en nefis zeytinyağı binlerce yıldır bu eşsiz coğrafyada üretilir. Bu rivayetin peşine düşen Haldun Keskin bir kaç yıldan beri kendisine dünyanın en nefis zeytinyağını üretmeyi iş edinmiş.
Araştırmalar sonucu geleneksel zeytinyağı üretim tekniğinin en üstün sonucu verdiğini görmüş.
Ürettikleri yağları başlangıçta sadece eşe dosta hediye etmekle yetiniyorlarmış . Fakat ürettikleri bu zeytinyağı çok beğenilip arkadaşlardan gelen talep artınca isi ticari olmayan butik üretim şekline sokmaya karar vermişler
İyi bir zeytinyağı için zeytinler henüz bütünüyle olgunlaşmadan toplanıp derhal taş sistem değirmenlere ulaştırılıyor. Zeytinlerin bozulup meyvemsi tadını yitirmemesi için bu şart . Eskiler bu konunun önemini “ağaçtan taşa" diye ifade etmişler.
Taş, zeytinlerin hamur haline getirildiği değirmenler. Dev silindir granit taşlar zeytinleri pelte kıvamına gelinceye kadar eziyor .Ezilme işleminin ne kadar devam edeceğini baskı ustası göz kararı, el kararı, dil kararı belirliyor. Değirmen taşları dönerken ezilen zeytinler hava ile temas ediyor . Bu asama çok önemli , belki de kontinü sistem denilen modern santrfüj teknolojisi ile üretilen zeytinyağları ile geleneksel zeytinyağı arasındaki lezzet farkının sırrı da tam bu noktada gizli.Bir sonraki aşamada hamur haline gelmiş zeytinler yassı torbalara doldurulup üst üste yığılıyorlar . İste bu noktada en doğal haliyle zeytinyağı kendini bırakmaya başlıyor. Her ne kadar bu konuda bir kavram karmaşası yaratılmış olsa da gerçek “sızma “ iste bu yağ.Zeytin hamuru dolu torbaların hidrolik preste sıkılması bir sonraki işlem...Makbul olan yağ ilk baskıda , sıcak suya maruz kalmadan üretiliyor .Daha sonra ayni zeytin hamuru sıcak su verilerek iki kez daha sıkılıyor fakat bu işlemler sonucu elde edilen yağ nefasetini önemli ölçüde yitirmiş oluyor . Sıkılma sonunda akan sıvı pulima tabir edilen haznelerde bekletiliyor ve zeytinyağının karasulardan ayrışması sağlanıyor . Bu süreçte zeytinyağı kendiliğinden yukarı çıkıp karasuları altta bırakıyor. "Zeytinyağı gibi üste çıkmak" deyiminin kaynağı da iste bu süreç.
Gün ışığından uzak bir süre bekletilip dinlendirilen zeytinyağı daha sonra pamuk filtrelerden geçirilip şişeleniyor . Haldun Keskin yağlarının piyasadaki diğer sızma yağlardan farkı da hala geleneksel üretim tekniğiyle üretilen yağ olması. Bu yöntem modern santrifüj teknolojisine göre çok daha zahmetli ama nefaset farkı bütün zorlukları unutturuyor. Köylüler de kendi kullandıkları yağı hala sulu baskı denilen tas değirmenlerde çıkarttırıyorlar ve hiç bir yağın geleneksel yağın yerini alamayacağını iddia ediyorlar.
Sormak istediklerinizi, keskinlergenpa@gmail.com ‘a yazabilirsiniz.
Saygılarımızla
Haldun Keskin Sağlıklı Yaşam Danışmanı
TURKIYE'NIN TAS SISTEM SIZZZMA ZEYTINYAGI SITESI
KREDİ KARTI / BANKA HAVALESİ / KAPIDA ÖDEME / POSTA ÇEKİ / KARGO ÜCRETİ YOK
0532 265 89 00 & 0236 412 61 62
"... Zeytinyağı doğallıktır, sağlıktır, lezzettir... Binlerce yıllık bir kültürdür... Hayattır... Sıkılan ilk danedir, süzülen ilk damladır, bandırılan ilk ekmektir... Alınteridir... Sevinçtir... Mutluluktur... Zeytinyaği yaşama biçimidir... Sadakattır... Tutkudur... Berekettir... Ciddiyettir... Zeytinyaği bizim için bir gelenektir..."
Arkadaş Listenizi lutfen kontrol edin. Sağlıklı Yaşamanız için Haldun Keskin 'i FACEBOOK DA ARKADAŞ OLARAK EKLEYİNİZ.
Attachment(s) from HALDUN KESKIN
1 of 1 Photo(s)
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder