ZEYTİNYAGI KULLANIMINDA FAYDALI iPUÇLARI
Altı aylığa kadar taze olan zeytinyağı kızartmada veya pişirmede kullanılmamalı
1- Altı aylığa kadar taze olan zeytinyağı kızartmada veya pişirmede kullanılmamalıdır. Bu taze yağla kızartma yapıldığı takdirde yağ tavanın çevresine sıçrar. Bunun sebebi içinde bol miktarda henüz çökmemiş zeytin parçacıklarının oluşu. İkincisi bu yağın çok keskin bir zeytin tadı ve aroması vardır, bu da yemeklerin lezzetini değiştirebilir. Taze yağlar, soğuk yenen hazır yemeklere ve salatalara konmalıdır.
2- Kızartma, kavurma gibi pişirme şekillerinde mutlaka olgun yani en az bir yaşındaki yağlar kullanılmalıdır. Bir yıl beklemiş yağlardaki tortular doğal olarak dibe çökmüş olacağından kızartma yaparken yağ tavadan çevreye sıçramaz.
3- Kızartma yaparken zeytinyağı kesinlikle kaynama derecesine kadar ısıtılmamalıdır. Tavadan duman çıkması halinde zeytinyağı kaynıyor demektir. Bu derecede kimyasal yapısı bozulacağından fayda yerine zarar verir. Tavada ısıtılmış olan yağa bir parça soğan atmanız durumunda kızartma cızırtısı sesi çıkıyorsa ısısı doğru demektir ve kızartmaya başlayabilirsiniz. İşlem esnasında asla duman çıkmamalıdır.
4- Yağı kapağı kapalı tavalarda veya kaplarda asla ısıtmayınız, bunun neticesi parlama ve yangın demektir. Bu bütün yağlar için geçerlidir.
5- Zeytinyağı şişesini asla buzdolabına koymayın veya soğutmayın. Oda sıcaklığı en uygun olanıdır. Bu ısıdaki yağ diğer maddelerle daha iyi karışır.
6- Kavurma ve kızartma esnasında tavadaki yağ ısınmadan kızartılacak yiyecek maddelerini tava veya tencereye atmayınız. Uygun ısıya gelmemiş yağlı tavada, madde tavanın dibine yapışır. En iyi ısı derecesi 70 °C 'dir. Bunun üzerine çıkmayınız.
7-Kavurma esnasında tava veya tencereye soğuk yağ ilave etmeyiniz. Aksi takdirde kavurma veya kızartına devreden çıkacağından pişirdiğiniz madde suyunu kaybeder ya küçülür veya iyice sertleşir.
8- Kızartma yaptığınız yağı eğer bir defa daha kullanmak istiyorsanız, önce soğumaya bırakın. Sonra soğuyan yağı ince bir filtre veya süzgeçten geçirerek içindeki yiyecek artıklarını iyice ayıklayın. Elde edilen berrak ve temiz yağı koyu bir cam şişenin içine koyup, kapağını kapatarak saklayınız. Aksi takdirde yağınız bozulur ve onunla kızartına yapamazsınız. Her defasında aynı işlemden geçirdiğiniz zeytinyağı ile en çok 5- 6 defa kızartına yapabilirsiniz.
9- Eğer ızgara biftek, bonfile, şiş veya pirzola yapacaksanız bu etleri birkaç saat önce zeytinyağı ile hazırlayacağınız bir sosa yatırın. Zeytinyağının içine taze dövülmüş sarımsak, taze çekilmiş kırmızıbiber ve kekik ilave edin, iyice karıştırın, sonra etinizi içine yatırın. Birkaç saat sonra yapacağınız ızgara yumuşacık olacaktır.
10- Makarna, erişte veya mantı pişirirken suyuna 1- 2 kaşık zeytinyağı koyun. Zeytinyağlı suda pişen yemekler birbirine yapışmaz.
11- Tencere ve fırında pişirdiğiniz yemeklerde zeytinyağını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Burada önemli olan yemeğin düşük ısıda veya kısık ateşte yavaş pişirilmesidir. Fırınınızın ısısını 170 °C'nin üzerine asla çıkarmayınız.
Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin
TURKIYE'NIN DOGAL ALISVERIS SITESI
DÜNYANIN EN GÜZEL SIZMA ZEYTİNYAĞINI KARGO ÜCRETİ ÖDEMEDEN ALIN
__._,_.___
* Tiyatro, Gezi, Gurme ve Fotograf forumlarini ziyaret ettiniz mi?
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
http://forum.dostlukgirdabi.com/
* Sevdiklerinize ve dostlariniza eKart gönderin
http://ekart.dostlukgirdabi.com/
* ePosta adresiniz bounce (geri dönme) durumuna dustugunuzde ne yapabilirsiniz? Bakiniz http://www.dostlukgirdabi.com/content/view/11/25/
KURALLARIMIZ
1 - Gunde en fazla 3-4 eposta gönderiniz.
2 - Göndereceginiz eposta boyutunun 500 Kb'i gecmemesine özen gösteriniz..
3 - Virus, truva icerebilen exe vs. uzantili dosya iceren, ahlak kurallarina uymayan ve reklam amacli gönderiler yayinlanmayacaktir.
4 - Gönderdiginiz epostalarinizda "<<< >>>>" gibi isaretlerin olmamasina özen gösteriniz, veya okunmasini daha rahat hale getiriniz.
5 - G�nderilen iletilerle ilgili sorumluluk gönderene aittir. Elestirilerinizi lutfen gönderene yapiniz.
6 - ePostaniz yayinlanmamissa mutlaka daha önce yayinlanmistir ya da grup duzenine uygun degildir.
Tesekkurler,
Dostluk Girdabi
http://www.DostlukGirdabi.com
.
__,_._,___
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder